Nominaties leeslijst november 2013 - juni 2014


 

Atkinson, Kate ~ Leven na leven / Life After Life

Brokken, Jan ~ De vergelding

Duenas, Maria ~ De wereld vergeten / Misión Olvido

Munro, Alice ~ Lief leven

Otsuka, Julie ~ Waarvan wij droomden

Rivera Letelier, Herman ~ De filmvertelster

Schirach, Ferdinand von ~ De zaak Collini

Winterson, Jeanette ~ De Passie


Atkinson, Kate ~ Leven na leven / Life After Life

Het is iedere keer weer kijken of ik in het afgelopen jaar iets heb gegeten wat boeiend genoeg is om te lezen voor deze lijst.

Dit keer is dit Leven na leven van Kate Atkinson. De hoofdpersoon beleeft haar leven steeds opnieuw. Hierdoor krijg je dezelfde tijd verschillende keren te lezen waarbij de hoofdpersoon steeds nieuwe keuzes maakt. Want als ze de verkeerde maakt, dan eindigt haar leven. Zo weet ze zelf ook in een soort van onderbewuste welke keuzes ze niet moet maken, maar weet niet waarom.

Ik vind het een gelaagd boek, erg boeiend geschreven en interessant om te zien hoe een enkele keuze een leven zo kan beïnvloeden of je juist totaal ergens ander kan brengen. Speelt zich ook gedeeltelijk af tijdens de 1e en 2e wereldoorlog.

Cynni


Brokken, Jan ~ De vergelding

Rhoon, een dorp ten zuiden van Rotterdam.
In 1944 raakt Ernst Lange, een Duitse soldaat, verstrikt in een electriciteitsdraad. Het is donker op de dijk, en hij let waarschijnlijk niet op; hij is in gezelschap van Rhoonse schonen.
Hij overleeft het niet. Is het sabotage? Zo ja, wie heeft dat dan op zijn geweten?
Na de dood van de Duitser gaan de bezetters over tot vergelding. Zeven mannen uit Rhoon, onschuldig of niet, worden opgepakt en zonder vorm van proces geëxecuteerd. Ook worden hun huizen in brand gestoken, en zijn hun gezinnen dakloos. Het was een drama dat zijn weerga niet kende in het gemoedelijke dorp. Nog steeds wordt er over gepraat, nog steeds is niet precies duidelijk wat er zich afgespeeld heeft.
Jan Brokken leidt het verhaal naar die ene dader, met een aannemelijk motief, om dan ineens alles weer onderuit te halen. De bewoners van Rhoon  waren –zoals altijd en overal het geval is- mensen van allerlei pluimage.
Zullen we na het lezen van De vergelding weten wat er precies gebeurd is op de gedenkwaardige avond van de tiende oktober 1944?
Het boek, gebaseerd op feiten, met de door de schrijver ingekleurde details, leest als een avonturenroman. Maar het is een verhaal over mensen, mensen die geen helden zijn, en  geen misdadigers. Het zijn gewoon mensen, zoals jij en ik. Rhoon is een dorp zoals je overal kunt tegenkomen.
Zelfs al gaat dit boek over die ene dramatische gebeurtenis: het is een verhaal dat overal zou kunnen gebeuren.

Marjo


Duenas, Maria ~ De wereld vergeten / Misión Olvido

Ik had het geluk te kunnen meewerken aan een project waardoor ik de PDF van María Dueñas' boek De wereld vergeten al kon lezen voordat het echt werd uitgegeven. Ik ben heel enthousiast over het boek, en zie hieronder wat ik erover schreef.

 

Let op : er zitten enkele V E R K L A P P E R S in!

 

De Spaanse schrijfster María Dueñas is niet aan haar proefstuk toe met deze roman. Haar eerdere boek “Het geluid van de nacht” is een kanjer, met een ijzersterk plot, geschreven in een vloeiende taal. De roman laat zich lezen als een trein, en mocht internationaal op veel bijval rekenen.

De wereld vergeten vertelt het verhaal van Blanca Perea die haar persoonlijke problemen achterlaat in Spanje om zich in Californië bezig te houden met een op het eerste gezicht weinig interessante opdracht : het ordenen van massa’s nagelaten papieren van Andrés Fontana, een oud-professor Spaans aan de universiteit. Hoe meer ze zich inwerkt in de materie, hoe meer ze zich er bewust van wordt dat de professor op zoek was naar iets heel interessants. Ze maakt kennis met een aantal personen die de professor gekend hebben : ieder op zich zal een invloed hebben op haar taak en op haar persoonlijke situatie. Rebecca Cullen ontpopt zich als een vriendin die haar steunt bij een heleboel dingen. Luis Zárate is het aantrekkelijke sectiehoofd; hij interesseert zich voor Blanca, maar haar werk boeit hem weinig. Fanny en haar moeder zijn heel aparte figuren en spelen een onsympathieke rol in het boek. 

Maar Daniel Carter helpt haar heel erg bij haar onderzoek, en ze raken meer en meer bij elkaars leven betrokken. Carter was student bij Fontana en leerde zijn vrouw kennen tijdens een verblijf in Spanje. Blanca en Carter lossen samen het raadsel op dat Fontana probeerde te ontrafelen, namelijk het bestaan van een 23ste Spaanse missiepost in Californië, met de naam Olvido. In deze taak worden ze wel wat tegengewerkt : Luis Zárate koestert wrok tegenover Carter en probeert hem te dwarsbomen op verschillende fronten. Ook Fanny en haar moeder maken het Blanca en Daniel moeilijk. Maar uiteindelijk komt alles in orde met de nagelaten papieren, en ook met de persoonlijke situatie van Blanca en Carter. Het boek eindigt dus met een hoopvolle blik naar de toekomst.

De roman vertelt afwisselend stukken uit het huidige leven van Blanca Perea, herinneringen aan het verleden van Daniel Carter, en de levensgeschiedenis van Andrés Fontana. Het einde van het boek maakt duidelijk waarom dit gebeurt : Carter is jaren geleden begonnen met het neerschrijven van zijn leven, en hij raadt ook Blanca aan om over haar eigen leven te schrijven. Beiden kennen ook de levensloop van Fontana. Het boek toont de geleidelijke verweving van het leven van Blanca met dat van Carter.

De schrijfster verwerkt in haar verhaal ook een heleboel aspecten uit de Spaanse cultuur, maar maakt ook duidelijk dat die Spaanse cultuur nog overal te merken is in de ontstaansgeschiedenis van de staat Californië. María Dueñas slaagt er in om op een heel natuurlijke en ongedwongen manier allerlei materies aan te snijden en dat betekent voor ons een verrijking van onze kennis over Spanje en Californië. De verhaallijnen zijn interessant en leiden naar een zeker hoogtepunt op het einde van het boek. Stilaan wordt voor de hoofdpersonages de spanning zodanig opgebouwd dat er maar één oplossing overblijft. Op het eerste gezicht lijkt het een nederlaag voor Blanca en Carter, maar ze slagen er beiden in om hun aanvankelijke negatieve levenservaringen om te zetten in een hoopvolle blik op de toekomst.

De roman toont ons sterke hoofdfiguren, die niet bang zijn om hun schouders te zetten onder idealen. Ze zijn ook bereid om hun negatieve ervaringen achter zich te laten en een nieuwe start te maken in hun leven. Ze komen heel geloofwaardig over en ontgoochelen de lezer geenszins.

María Dueñas schrijft op een heel vlotte manier die de aandacht van de lezer vasthoudt. Haar verteltrant laat de plot helemaal tot zijn recht komen en zorgt ervoor dat de lezer steeds meer te weten wil komen en zich laat meeslepen door het verhaal. Dit leidt tot een zeer rijke leeservaring, waarin ook het historische aspect als zeer interessant wordt ervaren.

De vertalers, Henk van den Heuvel en Evert Janssen, hebben zeker bijgedragen aan de goede leesbaarheid en de vlotheid van dit boek. Ze hebben op een heel natuurlijke manier vorm gegeven aan de Nederlandse tekst. Het is wel jammer dat de vertaling de oorspronkelijke titel, met zijn dubbele betekenis van de beide woorden “misión” en “olvido”, niet beter tot zijn recht kan laten komen.

416 bladzijden
Oorspronkelijke titel: Misión Olvido
Vertaling door Henk van den Heuvel en Evert Jansen

Simone


Munro, Alice ~ Lief leven

Het kan jullie niet ontgaan zijn: de schrijfster Alice Munro won deze maand de Nobelprijs voor de literatuur. In het juryrapport wordt zij "meester van het contemporaine korte verhaal" genoemd.

Hét grote onderwerp in de (veelal melancholische) verhalen van Munro is de realiteit van gewone levens in een kleine plattelandsgemeenschap, meestal in de streek waar Munro zelf opgroeide: Lake Huron in Ontario, Canada. Bovendien gaan haar verhalen vaak over vrouwen die op een keerpunt in hun leven staan.

Munro's laatste verhalenbundel is Lief leven:

"In Lief leven beginnen de meeste verhalen kort voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog om tamelijk terloops, bijvoorbeeld door te verwijzen naar een e-mail, in het heden te belanden. De personages, over het algemeen vrouwen, maar ook een naar normaalheid snakkende man met een hazenlip en een dolende soldaat, worstelen met alledaagse problemen en verlangens die als algemeen menselijke problemen en verlangens te herkennen zijn."

Elsbeth Etty schreef hierover vorig jaar bij het uitkomen daarvan:

Het geheim van Munro's unieke schrijverschap is dat ze in een paar streken een complete romanplot met uitwaaierende verhaallijnen neerzet die vele decennia beslaat. [..] De 'fabelachtige verteltechniek van Munro' bestaat er uit dat je eigenlijk nooit weet wie de hoofdpersoon van de verhalen is.

Munro heeft aangekondigd geen nieuwe boeken meer te zullen schrijven omdat ze daar de energie niet meer voor heeft.

Veel vrouwen benadrukken het feit dat Munro niet alleen de eerste Canadese winnaar is, maar ook de 13de vrouw is die in 2013 de Nobelprijs voor de Literatuur krijgt. Een must-read voor de Boekgrrls dus?!

Dettie & Chanou


Otsuka, Julie ~ Waarvan wij droomden

Waarvan wij droomden van Julie Otsuka is een vrij dun boek van 142 pagina's dat vertelt over Japanse vrouwen die als fotobruidje naar Californië vertrekken om daar een nieuw leven met de hun onbekende man te gaan leiden.

Op de boot kunnen de vrouwen nog dromen en fantaseren over hun nieuwe leven maar eenmaal in Amerika belanden ze in de harde werkelijkheid. De mannen vallen mee of tegen, zijn knapper of lelijker dan op de foto, hebben gelogen of waren te bescheiden, zijn liefdevol of wreed, rijk of arm. Meestal arm. Het huwelijk wordt een succes of een beproeving.
Doorheen het boek volgen we het leven van deze vrouwen die in het boek geen eigen identiteit krijgen. Dat maakt het verhaal des te aangrijpender. Een collectieve stem vertelt het verhaal over de vrouwen, hoe er over hen, de Japanse vrouwen, gesproken wordt. Ze zijn een groep, hebben geen (achter)naam, ze hebben zelfs hun eigen naam niet meer.

De taal is anders dan in elke ander boek dat ik gelezen heb maar juist daardoor heeft het zo'n enorme impact. Ze vertelt dus alles vanuit de Japanse vrouwen met af en toe één enkele schuingedrukte zin er tussendoor die een soort commentaar geeft op het voorgaande. Die zin hakt er vaak in, is precies de kern waar het om draait.
Ik vond het een verpletterend boek en ben eigenlijk heel benieuwd hoe jullie het zullen vinden. Er is volgens mij wel een mooie discussie over te voeren.

Dettie


Rivera Letelier, Herman ~ De filmvertelster

Een klein dun boekje van 98 pagina's maar oh zo mooi.

De filmvertelster speelt zich af in de Atacama-woestijn van Chili, de droogste ter wereld. Maria Margarita is de dochter van een invalide mijnwerker.
Net als iedereen in het afgelegen dorp, is ook een van háár favoriete bezigheden om naar de enige bioscoop te gaan die het dorp rijk is, waar films worden vertoond met Marilyn Monroe, Gary Cooper, Charlton Heston, of Mexicaanse films vol liedjes.

Er is niet altijd geld om met het hele gezin te gaan, maar dat wordt opgelost door een van hen eropuit te sturen, en wel degene die het best de film kan navertellen. Dit is Maria Margarita, want na de wedstrijd waarin ieder kind aan de beurt komt, wordt zij de 'officiële' filmvertelster. Zó goed is ze, dat na verloop van tijd het hele dorp komt luisteren en verdient ze er zelfs wat geld mee voor de familie. Totdat Maria Margarita als filmvertelster bij iemand thuis komt. Het bezoek betekent een noodlottig keerpunt in het bestaan van de familie en zelfs van het hele dorp.

Ik heb het boekje al aan veel mensen cadeau gegeven en iedereen is het met me eens, wat een mooi verhaal.

Dettie


Schirach, Ferdinand von ~ De zaak Collini

Het is moeilijk De zaak Collini van Ferdinand von Schirach samen te vatten. Ik vond het prachtig! Wij hebben het ook in mijn IRL-leeesclub beproken en de cijfers waren: 4 x een 8 en 2 x een 9. Mijn Wilke heeft het nu ook voor zijn "eigen" leesclub voorgesteld.
Een betere aanbeveling kan ik echt niet geven!
Ik nomineer het ook omdat ik zeer benieuwd ben wat de Boekgrrls ervan vinden.

Atty


Winterson, Jeanette ~ De Passie

Ik zou De Passie van Jeanette Winterson graag willen nomineren. Een boek dat ik zelf las voor de leesgroep bij de Vrouwenbieb in Utrecht.

Dit schreef ik erover in mijn recensie.

Wat een mooi, knap geschreven boek. En wat een fantastisch eind. Met “eind” bedoel ik in dit geval niet de laatste paar bladzijden maar het hele vierde deel. Naarmate ik met lezen vorderde, had ik al het gevoel weer een vier-sterren boek in handen te hebben. Het prachtige slot zorgde voor een vijfde ster. Een auteur waarvan ik zeker meer wil gaan lezen. Maar goed, waar gaat The Passion eigenlijk over.

Het boek bestaat uit vier delen. In het eerste deel vertelt Henri zijn verhaal. Hij heeft zich aangemeld bij het leger van Napoleon. Als soldaat wordt hij verantwoordelijk voor het slachten en het bereiden van de kippen, het favoriete gerecht van Napoleon. Een originele insteek voor een verhaal, niet? Winterson zet haarscherp neer hoezeer Napoleon de passie voor Henri is. Hij gaat voor hem door het vuur, wil alles voor hem doen. Tot de veldtocht naar Rusland. Daar ervaart Henri dat er een groot verschil is tussen droom en realiteit.

Villanelle vertelt haar verhaal in het tweede deel. Het speelt zich af in Venetië. Ze is dochter van een gondelier en wordt uiteindelijk verkocht Franse officieren. Zo belandt zij in Rusland.

Tot dit moment heb je als lezer het idee twee korte verhalen te hebben gelezen. Het eerste verhaal vond ik enorm boeiend, soms humoristisch. Winterson weet je mee te nemen in de gedachten van Henri, zijn overwegingen, gevoelens, emoties. Het tweede deel kon me iets minder boeien, soms wat langdradig. Maar dat is ook het enige wat ik minder vind aan dit boek. In het derde deel weet Winterson de levens van Henri en Villanelle op een kunstige manier te vervlechten waarbij passie opnieuw een hoofdrol speelt. Henri sluit het verhaal af. Hij leeft in afzondering en overdenkt zijn leven, Napoleon en Josephine, zijn passie voor Villanelle. Dit laatste deel zorgt van begin tot eind voor kippenvel. Henri neemt je mee in het diepste van zijn gedachten, zijn dromen en zijn passie.

The Passion, een boek over een zoektocht naar passie. Wat betekent passie in het leven van een mens en wat is hij bereid daarvoor op te geven. Een verhaal waarbij droom en realiteit hand in hand gaan. Prachtig geschreven, meeslepend en genoeg om achteraf over na te denken. Een absolute aanrader.

JannyHuidige leeslijst

Boekgrrls   Terug naar top pagina