(Auto-)Biografie



Maaike Meijer - M. Vasalis

Pelle Sandstrak - Mr. Tourette en ik

Robert Anker: Negen levens, een dorp als zelfportret
Het dorp, waar dit boek over gaat is het West-Friese Oostwoud, het geboortedorp van Robert Anker. Het is een autobiografische schets over zijn jeugd in het begin van de jaren vijftig. Hij beschrijft zeer gedetailleerd deze plek uit zijn kinderjaren. Het dorp wordt bijna huis voor huis beschreven, wie waar woonde, bijnamen, beroepen en eventuele kinderen. (meer)

Hector Bianciotti: Als het spoor van een vogel in de lucht Autobiografisch boek. De auteur Bianciotti werd geboren in Argentinië. Hij ging op z'n 25ste naar Parijs en werkte eerst voor uitgeverijen voordat hij later zelf auteur wordt. Hij schrijft over zijn eigen leven. Dit boek is 3e deel van zijn levensrelaas. (meer)

Carla Bogaards: Jan Sierhuis, een leven voor de schilderkunst
Jan Sierhuis is een expressionistisch schilder. Zijn schilderijen zijn apart, bijzonder, levendig en vaak vol heldere kleuren. Persoonlijk vind ik zijn schilderijen prachtig en ik was dan ook erg blij dat ik dit boek in handen kreeg. Carla Bogaards heeft een aantal gesprekken met Jan Sierhuis gevoerd en deze weergegeven in dit boek. (meer)

J. Boysen: Angela Merkel
Angela Merkel is per 24 november 2005 beëdigd als Bondskanselier, na een heftige strijd met Gerhard Schroeder, die al 8 jaar Bondskanselier was. Een biografie geschreven zonder medewerking en autorisatie van de hoofdpersoon is een hachelijke zaak. Het boek geeft een beeld van de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen van de DDR en de Bondsrepubliek, haar persoonlijke leven is onderbelicht in dit boek. (meer)

Jan Brusse; Mijn claustrofobische bekentenissen
In 1992 publiceerde de inmiddels overleden Jan Brusse zijn ervaringen met zijn paniekstoornis onder de titel: Voor niets bang. Er is een nawoord bij van psychiater Jim van Os. Jan Brusse was bekend als tv-journalist in Parijs. Hij schreef gidsen over de stad, columns voor kranten en had een programma op de Nederlandse tv. (meer)
 

Tracy Chevalier: Girl with a pearl earring (Vermeer)

Eric Clapton: Clapton
Clapton en ik zijn samen groot gegroeid, zal ik maar zeggen :-)). Toen Eric Clapton met Derek en de Domino's zijn "Layla" de wereld in slingerde was ik ook wanhopig verliefd, hij pepte me op met het lieflijke "you look wonderful tonight " terwijl mijn roodomrande ogen in de spiegel me iets anders vertelden.
Lees verder...


Anne Delbée: Camille Claudel 
Stefan Ehlert: Wangari Maathai Muta 

Antonia Fraser: Marie Antoinette
De schrijfster is duidelijk een fan van de vrouw achter Marie Antoinette en schets een beeld van een vrouw die je uiteindelijk alleen maar kunt bewonderen om haar geestelijke groei en kracht. Zeer boeiend om te lezen is de beschrijving van het leven aan het hof. De verschrikkelijke en onontkoombare regels van de etiquette. (meer)

Jane Glover: Mozart's vrouwen
Het eerste en tweede deel van het boek "Mozart's familie" en
"Mozart's tweede familie" vormen een biografie. De auteur beschrijft uitgebreid hoe Mozart opgroeide met een authoritaire vader, die door zijn alles behalve diplomatieke gedrag heel wat goodwill verspeelde bij de mensen waarvan hij het juist moest hebben.  (meer)

Rutger Hauer: Autobiografie
Zo'n kijkje achter de schermen is best grappig. Rutger Hauer komt uit het boek naar voren als een man die geen idee heeft wat sterallures zijn. Een aardse vent die graag acteert maar vervolgens zo hard mogelijk weer terugrent naar huis en haard of het zelfs gewoon meesleept in zijn enorme verbouwde vrachtwagen.
Lees verder...

Goldie Hawn: Inspirerend Leven
Inspirerend leven is een samenraapsel van allerlei perioden en gebeurtenissen uit Hawns leven waarbij zij aan het eind van elk hoofdstuk steeds aangeeft wat ze eruit heeft geleerd. Dat klinkt wellicht wat self-helperig (net als de draak van een nederlandse titel), maar dat valt in de praktijk wel mee, al doet het eerlijk gezegd hier en daar wel wat gekunsteld aan. (meer)

Kristien Hemmerechs ~ Een jaar als (g)een ander
Ik heb al veel van KH gelezen, maar pas nu ik dit dagboek van haar lees wordt ze iemand voor me en word ik - daardoor - nieuwsgierig naar (her)lezen van haar werk. (meer)

Aukje Holtrop, Nynke van Hichtum,
Leven en werk van Sjoukje Bokma-de Boer 1860-1939
Het boek boeide me meteen en ik ben er in een sneltreinvaart doorheen gerold, vaak lezend met verbazing. Wat een bijzonder mens, die Nienke, of eigenlijk Sjoukje. Geboren in een domineesgezin in Friesland met een zeer beschermde jeugd, veel luxe. Ze trouwt met Pieter Jelles Troelstra, de advocaat. Hij stort zich op het socialisme en gaat de politiek in. Daardoor vervalt het gezin steeds meer in armoede.  (meer)

Hella de Jonge - Los van de wereld
Hella de Jonge (ja, de vrouw van Freek) heeft een boek geschreven over haar jeugd en de invloed die dat heeft gehad op haar verdere leven. (meer)

Rudie Kagie: Het verslag van een mystificatie  
Er is een (geweldige) Franse film met Marie Trintignant, getiteld 'Comme elle respire'. De film gaat over een meisje dat aan mythomanie lijdt en haar hele leven aan elkaar liegt. Ik was destijds zeer verbaasd dat dit bestond. Boudewijn Büch deed in feite hetzelfde. In het boek wordt hier de term fabuleren voor gebruikt. (meer)

Pagan Kennedy: De zwarte Livingstone
Pagan Kennedy leerde William Henry Sheppard kennen door het boek Ota Benga: The Pygmy in the Zoo door Harvey Blume en Phillips Verner Bradford. In het verhaal was hij niet belangrijk, maar voor Pagan werd de man, die zijdelings in dit boek werd genoemd als de eerste westerling die het ooit gelukt was om het verborgen koninkrijk van de Kuba in de Congo te vinden en vervolgens te worden onthaald als een gereïncarneerde koning, een soort obsessie. (meer)

Judith Koelemeijer: Anna Boom
Op een zondagavond, na Geert Mak's In Europa, dacht ik nog 'even' iets lezen voor het slapen gaan. Om tien voor twee sloeg ik het boek met een zucht dicht! Wat een boek.
Lees verder...

Gyorgy Konrad - Tuinfeest, 1985
Dit is geen eenvoudige roman, laat ik dat maar meteen vaststellen. En ik moet bekennen, ik las het boek niet helemaal van kaft tot kaft. Want las wat fragmentarisch. (...) Kijk. Nou ik dit zo heb opgeschreven, vind ik eigenlijk dat ik dit boek zou moeten herlezen. Want ik heb ongetwijfeld veel gemist.
Lees verder...

Alma Mahler: ''Het is een vloek een meisje te zijn''
Dit dagboek van Alma Mahler loopt van 1898 - 1902, van haar negentiende tot haar drieëntwintigste jaar. Zij heette toen nog Alma Schindler. Je leest in besprekingen van haar leven medelijden omdat zij in haar huwelijk met Gustav Mahler haar eigen kunst moest opgeven, zij componeerde heel verdienstelijk, maar als je haar dagboek leest zie je dat zij vantevoren afgewogen heeft dat trouwen met Mahler die consequentie zou hebben.
Lees verder...

Patrick Modiano: Stamboek
Het is een soort dagboek, of liever gezegd - zoals de titel al zegt - stamboek waarin hij op stacato manier alles opsomt wat hij weet van zijn ouders. (meer)

Koningin Noor: Een leven in het teken van vrede

Barack Obama: De herovering van de Amerikaanse droom
De herovering van de Amerikaanse droom geeft een uniek kijkje in de Amerikaanse politiek en de invloed daarvan op het dagelijks leven, en weerspiegelt de hoopvolle levensfilosofie van de man die de volgende president van de Verenigde Staten zou kunnen worden.

Hillery and Pierce du Pré: A Genius in the Family 

Carol Shields: Jane Austen 

Irving Stone: Het leven van Vincent van Gogh  

Darin Strauss: Chang and Eng 

Arthur Stockwin: een liefde in brieven
Het is een juweeltje dit boek. De uitgave is ook prachtig: een mooi klein gebonden boekje, mooi glad papier (geen idee hoe dat heet), met een papieren omslag waarop een jongeman in uniform (Geoffrey dus) staat afgebeeld, die
aandoenlijk glimlacht in de camera.
Lees verder...

Diana Souhami Gertrude & Alice 
Biografie over het 'huwelijk van Gertrude Stein en Alice B.Toklas. 
Diana Souhami raakte naar eigen zeggen gefascineerd door het bijna veertigjarig huwelijk van Gertrude en Alice, een 'toegewijd, vrolijk, huiselijk, ordelijk, innig en gelukkig huwelijk, van het soort waar de meeste helden en heldinnen aan ontsnappen'. 

Emma Tenant: Sylvia and Ted
Ed van Thijn: B M 
Ed van Thijn: Achttien adressen 

Herman van Veen: Zonder jas
Het is geen boek dat je in een keer uitleest, je pakt het op, leest een paar verhaaltjes en vooral de toelichtingen, die erg leuk zijn. De verhalen gaan voornamelijk over de jeugd van Herman van Veen, de vakanties, school, voetballen, eerste vriendinnetje enz. Ze spelen zich vrijwel allemaal af in Utrecht. (meer)

Susan Vreeland: Meisje in hyacintblauw (Vermeer)

Hans Warren: Een vriend voor de schemering
Volgens de omslag is deze roman gevonden tussen de nagelaten papieren van de in 2001 overleden Hans Warren. De roman is eind 1951 geschreven, maar toen niet verschenen omdat Warren "ongenaakbaar vrijmoedig was over homosexualiteit".
Hans Warren: Tussen Borsele en Parijs
Tussen Borssele en Parijs is ‘een deel’ uit Geheim Dagboek 1945-1951. (meer)
Hans Warren: Geheim dagboek
Op 16 april 1942, schrijft Warren de eerste regels in zijn Geheim Dagboek: "In mijn natuurdagboek, dat ik nu twee en een half jaar bijhoud, schreef ik soms dingen op die ik liever voor ieder verborgen wil houden. Omdat ik een uitlaatklep moest hebben voor mijn spanningen; om te praten in eenzaamheid of verdriet. Nu ga ik een tweede, geheim dagboek beginnen." Tot aan zijn dood heeft Hans Warren zijn geheime dagboeken bijgehouden en is daarmee uniek in Nederland. Wat maakt zijn dagboeken zo mooi, bijna verslavend, om te lezen? Is het zijn openhartigheid? Of is het omdat hij de gebeurtenissen in zijn leven zo prachtig weet te verwoorden? (meer)

Barry Unsworth: Slag om Nelson
Unsworth houdt niet van getalm, al op de eerste pagina zit je meteen in de sfeer die het verdere verhaal blijven zal. De ik-figuur is een groot bewonderaar van Horatio Nelson, de Engelse admiraal, die zijn leven lang streed tegen de door hem zo gehate Fransen. 
Lees verder...






 

    

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 11/10/09  Eisjen

Terug naar top pagina