Geschiedenis


Otlando Figes - Schrijf je me?

Nelleke noordervliet - Vrij man

Michelle Visser - Véronique

Andrea Wulf - Venus achterna

David van Reybrouck - Congo. Een geschiedenis
Drie grrls namen deze pil ter hand en vonden het 'onthutsend' en soms een 'worsteling'. Verslag van een gezamenlijk leesproces met veel inhoud.
Lees verder 

Taner Akcam:
De Armeense genocide, een reconstructie
Wie is deze historicus die als eerste het drama van 1915- de dood van honderdduizenden Armeniërs-genocide noemde; die bronnen gebruikte om voorbij de extremen van anti-Turkse propaganda en Turks nationalistische ontkenning te komen? En hoe actueel is dit onderwerp als in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen het CDA twee kandidaten van Turkse komaf schrapte omdat ze de Armeense genocide ontkenden? En wat te denken van de uitspraak van de ambassadeur van Turkije in Nederland die zich afvraagt of de Armeense kwestie nou echt zo belangrijk is in het licht van toetreding van Turkije tot de Europese Unie?
Lees verder...

Isabel Allende: Inés, vrouw van mijn hart
Een intrigerend leven, een intrigerend tijdperk. Het had een mooi boek moeten zijn. En toch: na 250 pagina's (van de 410) had ik het wel gezien Meer van hetzelfde: slachtingen onder de Indianen, meer slachtingen, nog meer slachtingen. En Allende heeft daarnaast sinds haar eerste roman geen andere manier van vertellen uitgeprobeerd.
Lees verder...

Anoniem: Een vrouw in Berlijn 
Isabel Allende: Portret in Sepia
Elizabeth van Arnim: Enchanted April 

Pietro Aretino: Zes Dagen door
Met hun stamper in hun vijzel roeren, de boon in de peul stoppen, obelisk in het achterkasteel, prei in de moestuin, grendel op de deur, sleutel in het slot, nachtegaal in het nest, pijl in de roos, banier in de ravelijn, degen in de schede, wattenstok in de wond, tuintje besprenkelen met de wijwaterkwast. Zo maar even bladeren in de eerste honderd bladzijden van Zes Dagen van Pietro Aretino. Halverwege de eerste dag had ik het al wel gehad. En dan moest er nog een halve dag achteraan en nog vijf dagen. (meer)


Alessandro Barrico: Zijde 
Herve Joncourt woont in Lavilledieu, een Frans plaatsje dat volgens mij niet bestaat, maar als zou bestaan dan zou het in de Provence hebben gelegen. Om te leven koopt en verkoopt hij zijderupsen. Er treedt een ernstige ziekte op onder de rupsen en Joncourt moet zijn handel verleggen naar Japan. Daar ontmoet hij een geheimzinnige vrouw met niet oosterse ogen. Hij krijgt van haar een briefje in zijn handen gedrukt met de tekst 'Kom terug, of ik ga dood'. Joncourt gaat terug, zelfs met gevaar voor eigen leven, zelfs het geld verspillend van de zijdetelers.

Bernlef, J: Publiek Geheim
Al ruim 18 jaar geleden verschenen, maar Publiek Geheim nu pas gelezen. Ik heb nu eenmaal een 2dehandstic met boeken en in die tijd studeerde ik nog (geen budget), maar las toen ook hele andere boeken. Maar wat zonde dat ik deze roman niet eerder heb gelezen! Ik vind dat echt een gemis en dat zeg ik niet snel. Publiek geheim speelt zich af ergens in de jaren '80 in een fictief Oosteuropees land waar het communisme als overheersend regime is beeindigd, maar waar alle spelers in het boek nog zo mee worstelen. (meer)

Dan Brown: Da Vinci Code
Het boek werd alom aangeprezen, werd een bestseller en bleek voor de meesten van ons een page-turner te zijn : doorlezen tot je het uit hebt. Men vond het over het algemeen een spannend leesboek vol geschiedenisweetjes, puzzeltjes en verrassingen.

A.S. Byatt: Obsessie 
Ian Caldwell & Dustin Thomason: Een Venetiaans geheim

Miguel de Cervantes Saavedra: 
Don Quichot de la Mancha
Bij het laatste  maandboek van 2004, De vernuftige edeleman van La Mancha Don Quichot (van Miguel de Cervantes Saavedra), werd bijna meer over vorm, versies, uiterlijk en andere aanverwante zaken gemaild dan over de inhoud van het boek. Misschien komt dat doordat er al zoveel over Don Quichot bekend is... Maar je kent een verhaal pas als je het zelf hebt gelezen -- zeker als het gaat om een klassieker als Don Quichot. Zo werd al snel duidelijk dat dit boek te pas en te onpas wordt aangehaald door mensen die het _niet_ hebben gelezen. Quichots bekendste wapenfeit, het gevecht met de windmolens, blijkt bijvoorbeeld al vroeg in het boek slechts een kleine rol te spelen. (meer)

Tracy Chevalier: Maagdelijk Blauw
In haar boek Virgin Blue (vertaald: Maagdelijk Blauw) beschrijft Tracy Chevalier het leven van twee vrouwen, die vier eeuwen na elkaar leven.

Tracy Chevalier: De jonkvrouw en de eenhoorn
Direct na het lezen van Kelly Jones roman De zevende eenhoorn heb ik het eerder geschreven boek De jonkvrouw en de eenhoorn van Tracy Chevalier gelezen. Beide boeken vertellen op een heel verschillende manier een verhaal over zes tapijten, die samen de "Dame met de eenhoorn"- serie genoemd wordt. (meer)

Olga Colette: Inkt en vuur 

Het Visboek van Adriaen Coenen
De Koninklijke Bibliotheek zorgt goed voor haar bijzondere en waardevolle collecties, en dus ook voor het Visboek. Juist omdat het boek zo aantrekkelijk is voor expositie, is er voor gekozen het te restaureren en digitaliseren, om zo het Visboek onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Het kunstwerk van Coenen is het waard om gezien te worden! Dus bezoek de site van de KB

Sarah Dunant: De geboorte van Venus
Florence, vijftiende eeuw. Het is de tijd van de Medici, overdadige luxe, verblindende kunst en seksuele uitspattingen. Maar ook de tijd van de hellepreken van de religieuze fanaticus Savonarola en de toenemende macht van de nachtpolitie. Een boek dat de tijd van toen mooi weergeeft, en net zo goed in deze tijd had kunnen spelen, zij het dan in een ander land.

Per Olov Enquist: Het bezoek van de lijfarts
Het bezoek van de lijfarts is wellicht het meest merkwaardige boek dat ik in 2004 heb gelezen. Het boek is een historische roman, gebaseerd op het leven van de Deense koning Christian VII. Dat het verhaal op feiten berust, maakt het des te merkwaardiger. Dat zoiets bestaan heeft, zou ik me zonder dit boek niet hebben kunnen voorstellen! Het boek heeft me van begin tot eind in de greep gehouden.

Michel Faber: Lelieblank, scharlaken rood

Orlando Figes: De fluisteraars
Orlando Figes beschrijft de tragedie van het Russische volk met veel levendigheid. Het boek sleept je mee in de dreigende en vaak dramatische sfeer van het Stalinisme, wat een gouden toekomst beloofde, maar uiteindelijk voornamelijk terreur zaaide. Het is een aangrijpend verhaal van mensen die in een onmogelijke tijd overeind moesten zien te blijven en tevens een waarschuwing voor Poetin aanhangers die meegesleurd worden in zijn pro-Stalinistische propaganda.
Lees verder...

Flaubert: Madame Bovary 

Antonia Fraser: Marie Antoinette
De schrijfster is duidelijk een fan van de vrouw achter Marie Antoinette en schets een beeld van een vrouw die je uiteindelijk alleen maar kunt bewonderen om haar geestelijke groei en kracht. Zeer boeiend om te lezen is de beschrijving van het leven aan het hof. De verschrikkelijke en onontkoombare regels van de etiquette. (meer)

Margaret Forster: Diary of an ordinary woman 
Daina Gabaldon: De reiziger  

André Gide: De kelders van het Vaticaan

Jane Glover: Mozart's vrouwen
De uitgebreide kennis van Mozart en zijn tijdgenoten van Jane Glover, een van Engelands meest geliefde dirigenten en o.a. artistiek Directeur van de London Mozart Players, heeft het haar mogelijk gemaakt een fantastsich boek te schrijven voor de amateur en de kenner. Voor de amateur, zoals ik, is het een enorme verdieping en ik ben er zeker van dat het voor de kenner een lust om te lezen moet zijn. (meer)

Günter Grass: De rokken van de ui
Heel Duitsland stond op z'n kop vorig jaar toen 'het geweten van het vaderland', de auteur Günter Grass, bekende dat ook hij deel had uitgemaakt van 'het woord en de twee letters': De Waffen-SS. Iedereen wist dat hij als kind (16 jaar) deel had uitgemaakt van het Duitse leger, maar niet dat het bij de gehate afdeling met het woord en de twee letters was geweest. Iedereen viel over de man heen die Bekende Duitsers er bij de haren bijsleepte als het om hun daden tijdens de oorlog ging. Niemand ontkwam daar aan. Maar zeggen dat hij,  juist hij, deel had uitgemaakt van de meest gehate afdeling van het leger, dat had hij ook niet gedaan.
Lees verder...

Kelly Jones: De zevende eenhoorn
Ze weet de lezer tot het eind in spanning te houden over wie het geheim van de vondst van het tapijt gelekt heeft en wie er uiteindelijk in slaagt het tapijt in handen te krijgen. Dit is dan ook het sterkste deel van het boek. Wat betreft de tweede verhaal lijn, de romance met Jake stijgt ze nauwelijks uit boven het niveau van de Bouquet reeks. (meer)

Hella S. Haasse, Een nieuwer testament
Na 'Het Dieptelood van de herinnering' wilde ik graag meer van Haasse lezen. Het eerste wat ik in de bieb tepakken kreeg was 'Een nieuwer testament', dat de dag, nacht en daaropvolgende dag beschrijft waarop de Romeinse prefect Hadrianus,een belangrijk vonnis moet vellen. (meer)

Kees 't Hart: Ter Navolging 
Joanne Harris: Five quarters of the orange 

Maria Jacques: De schreeuw van Katelijn
Gerrit Komrij: De Klopgeest 

Elizabeth Kostova: De historicus
Ruim 700 pagina's op het puntje van je stoel zitten.. vermoeiend, maar o zo heerlijk! Het is een ingewikkeld boek, met veel verhaallijnen, veel terugblikken, soms in de vorm van brieven. De ik-persoon, een 16-jarig meisje, vertelt over hoe ze een boek vindt, heel vreemd: met blanco bladzijden. Alleen in het midden staat een afbeelding, een draak. (meer)

Antoni Liberia: Madame
Halldor Laxness:Het teruggevonden paradijs 
Jeffrey Lent: De herfst 

Siegfried Lenz: Deutschstunde 

Geert van Maele: De vier seizoenen van Mary
Vanuit Engeland wordt sister Mary naar het Engels klooster in Brugge gestuurd, om daar les te gaan geven aan de dochters van de gegoede burgerij. Deze overplaatsing is niet helemaal vrijwillig, men vindt haar in Engeland te vrij, in haar opvattingen en haar omgang met leerlingen. Dat zal ze in het stijve Brugge wel afleren, denkt de abdis. (meer)

Geert Mak: In Europa scheurkalender
Aan het boek ben ik tot mijn verdriet nooit toegekomen. En nu tot mijn grote genoegen is daar de scheurkalender van 'In Europa'. Dat lijkt me dus echt geweldig om tijdens die rustige momenten in het kleinste kamertje eindelijk telkens even te genieten van de oorspronkelijke reisnotities van dat boek. Ik heb al een paar pagina's voorgesnoept en dat wordt echt smullen. Volgens mij een perfect Sinterklaascadeau ook vandaar dat ik jullie dit even mail.
Lees verder...

Charles C. Mann: 1491
In 1491 woonden er waarschijnlijk meer mensen in Amerika dan in Europa. Grote steden als Tenochtitlán hadden stromend water en bezaten prachtige botanische tuinen. In Mexico verbouwden precolumbiaanse Indianen maïs volgens zeer geavanceerde teelttechnieken. De Inca’s hadden het grootste rijk in de toenmalige wereld opgebouwd, groter dan de Ming-dynastie of het Ottomaanse Rijk. Totdat de Europeanen met hun ziektes hier een einde aan maakten.
1491 maakt voor eens en voor altijd duidelijk dat de geschiedenis van Amerika zeker niet begint met Columbus, die in 1492 op een van de Bahama’s voet aan wal zette. Charles C. Mann schreef een heldere en levendige synthese van wat door historici, geografen en archeologen de afgelopen dertig is ontdekt over de prestaties en het lot van de oorspronkelijke inwoners van Amerika.
Mann ontkracht op overtuigende wijze talloze mythen en neemt de lezer mee naar de intrigerende, hoogontwikkelde wereld van onder meer de Inca’s, Azteken en Maya’s.
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Boekbespreking

Thomas Mann: De Toverberg
ik heb al meerdere Mann kenners horen zuchten 'Oh, dat moet ik zeker een keer herlezen'. Soms krijgen een bepaald soort klassieke boeken een onverdiend 'zwaar sfeertje' opgeplakt dat mensen tegenhoudt om ze in handen te nemen. Terwijl ze jUIst klassiekers zijn geworden omdat ze zo heerlijk leesbaar zijn! Wat een rare paradox eigenlijk...  (meer)

Frank McCourt: Angela's Ashes 

Har Meijer: de blauwe dood
Har Meijer is huisarts. Dit boek is zijn debuut uit 2005.
Meijer heeft een proefschrift geschreven over de cholera in 1832, in Leiden. Het heet "het vuil, de stad en de dokter" en daarop heeft hij deze roman gebaseerd. Het is dus deels gebaseerd op feiten, en deels fictie. (meer)

Doeschka Meijsing - 100 % chemie
Zo'n boek dat je wel in een keer moet uitlezen, anders raak je de draad kwijt tussen alle generaties. Mooi! (meer)

Simon Sebag Montefiore: Stalins Jeugdjaren
‘Alle jonge mensen zijn het zelfde’, zei Stalin ooit. ‘Waarom zou er dan over de jonge Stalin geschreven moeten worden?’ Zo opent Montefiore zijn nieuwste boek. Stalin had het mis: hij is altijd anders geweest dan anderen en dat wordt al snel duidelijk. Montefiore weet met een beeldende stijl het leven van Jozef Vissarionovitsj Dzjoegasjvili, oftewel Stalin, vanaf zijn geboorte op 18 december 1878 tot aan zijn negenendertigste levensjaar, het jaar van de revolutie in 1917, uitstekend te beschrijven.
Lees verder...

Roger Moorehouse: Hitler - De aanslagen
Ondanks dat de uitkomst van iedere beraming al vantevoren bij de lezer bekend is levert dit een aantal keer best een spannend verhaal op, al zou ik dit boek geen pageturner of politieke thriller durven noemen (...)
Lees verder...

Dora Levy Mossanen: Courtisane
"Aan het begin van de vorige eeuw wordt Simone door haar moeder, comtesse Francoise, en haar grootmoeder, madame Gabrielle, voorbereid op een leven als courtisane."

Julia Navarro:  Het Sindone complot 
Het is geen loeispannende thriller, als pageturner voldoet het maar matig,
het is niet overweldigend goed geschreven en er worden je niet aan de lopende band weetjes gepresenteerd. Maar het verhaal is geworteld in oude en mysterieuze (kerk)geschiedenis en dat zal het boek wel het etiket ‘als de Da Vinci-code’ hebben opgeleverd. Je blijft doorlezen. Dat wél. 

Hélène Nolthenius: Renaissance in mei
Rond de persoon van de blinde musicus/componist Francesco Landini laat de Nolthenius het Florentijnse leven van de veertiende eeuw , de vroege renaissance, tot leven komen. Het ontwaken uit de middeleeuwen, ontluikend humanisme, het voor het eerst naar zichzelf kijken van de mensen ipv God kerk en geloof centraal te stellen.  

Joseph OConnor: Stella Maris
Een indrukwekkend boek, alleen al door de manier waarop het in elkaar zit. De verteller maakt gebruik van een scheepsjournaal, van brieven en andere documenten, heeft personages geïnterviewd, en dan zijn er nog de stukken waarin hij zelf vertelt.

Janet Paisley; White Rose Rebel
Dit boek heeft het allemaal. Het laat je lachen en huilen. Het heeft prachtige liefdesscenes en verschrikkelijk realistische vechtscenes. Het  is een historische roman gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Lees verder...

Rascha Peper: Vingers van marsepein
Alle Peper elementen zitten er in: verzamelen, passies, kunst. Ze weet prachtig te beschrijven waar de schoonheid zit in het werk van Ruysch en neemt je mee in haar wereld.
Lees verder...

Arturo Pérez-Reverte: De club Dumas 
Het boek gaat over Lucas Corso, van beroep jager op oude, kostbare boeken voor rijke verzamelaars en handelaren. meer) 

Ian Pears: De droom van Scipio

Maarten van Rossem, Drie oorlogen (een kleine geschiedenis van de 20e eeuw)
Maarten van Rossem behandelt in 'Drie oorlogen' achtereenvolgens de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. De hoofdstukken
over de beide wereldoorlogen zijn eerder gepubliceerd; het laatste en langste stuk, dat over de Koude Oorlog, is nieuw.
Lees verder...

Solzjenitsyn: Kankerpaviljoen
Nu heb 'k ze gelezen - die 2 delen, samen zo'n 500 pag's. Mooi, vrouwen, mooi! Prachtig, soepel, vrij alledaags proza. Mooi vertaald ook, lijkt me. (De naam van de vertaler staat niet genoemd - foei!)
lees verder...

Joseph O'Connor: Redemption Falls
Wat O'Connor in zijn boek gedaan heeft is grandioos. Hij vertelt het verhaal inderdaad in fragmenten. Bijna alles wat we te weten komen over bijvoorbeeld O'Keeffe komt uit de mond van soldaten, bewonderaars, de huishoudster, Jeremiah enz. Hoe de bewoners van Redemption Falls over hem dachten komen we te weten via krantenberichten, balades of spotgedichten. De taal varieert van hoogdravend elitair, via dialecten tot 'slang'.
Lees verder...

Marijke Spies: een onschuldige familie
Het is bijna een eeuw geschiedenis, in de vorm van een familiekroniek, vlot geschreven, razend snel, er gebeurt heel veel. Een gedegen historisch verhaal in een prettige vorm. (meer)


Tanja Tinkel: De poppenspeler

G. Tomasi di Lampedusa: De tijgerkat
Een schitterende historische roman die zich afspeelt op Sicilië als er in 1860 een eind komt aan de macht van het Huis van Bourbon en de burgerij onder aanvoering van Garibaldi de macht overneemt.  (meer)

Gail Tsukiyama: Straat van duizend bloemems
Het deed iets met mij zoals ook De Tweeling van Tessa de Loo dat deed. Je gaat ineens zien hoe het aan de 'andere kant' toeging. Hoe daar geleden werd.
Lees verder...

Willem van Toorn: Stoom
'Hoe kan zo'n aardige schrijver mij zolang onbekend zijn gebleven? Er is iets rot met de literatuurkritiek! Wat geen knal geeft komt niet in de krant! Misschien kan Van Toorn eens zelfmoord plegen?'
Dat gaf Gerrit Komrij in 1974 te kennen. Dan loop ik nog eens 30 jaar achter want dit was mijn eerste boek van Willem van Toorn. En ik ben nu vast net zo onder de indruk als Komrij toen. De titel van het boek was het beslist niet die me aantrok, maar wel de foto die op omslag van het boek staat. (meer)

Rose Tremain:  De kleur
Historische roman over de goudzoekerij in Nieuw-Zeeland. Het speelt in 1864. Behalve mensen die bezeten zijn van het goud, en op zoek gaan, zijn er ook mensen die een nieuwe toekomst op willen bouwen. (meer)

Barry Unsworth: Slag om Nelson
Unsworth houdt niet van getalm, al op de eerste pagina zit je meteen in de sfeer die het verdere verhaal blijven zal. De ik-figuur is een groot bewonderaar van Horatio Nelson, de Engelse admiraal, die zijn leven lang streed tegen de door hem zo gehate Fransen. 
Lees verder...


Susan Vreeland: Meisje in hyacintblauw
Vreeland/Chevalier: Meisje in Hyacinth Blauw

Bibi de Vries: Haagse taferelen
Bibi de Vries was van 2003 - 2006 vice-fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. In Haagse Taferelen geeft ze de lezer een kijkje in de politieke keuken in de vorm van een informatief verhaal over wat er zich zoal in die periode voordeed in de tweede Kamer. (...) Het boek gaat dicht met een wens: nu zo'n boek over dezelfde periode maar over een andere partij. (meer)

Sarah Waters: Fingersmith 
Jeanette Winterson: The Passion  
 

Robert Withaker: The mapmaker's wife
Wat een heerlijk boek om het jaar mee te beginnen, deze 'true tale of love, murder and survival in the Amazon'!
Door de ondertitel was ik weliswaar op het verkeerde been gezet: ik dacht dat 'true' figuurlijk bedoeld was, dacht dat het boek een roman was en verwachtte dus een hele tijd dat het verhaal van liefde en moord nog zou gaan beginnen in de historische context die Whitaker neerzet. Maar dat was niet zo: weliswaar is er moord, is er liefde en is er survival, maar alles is waar gebeurd, en dat is in dit geval helemaal geen teleurstelling.
Lees verder...

Mo Yan - Het Rode Korenveld
In zijn boek 'Het Rode Korenveld' is het Mo Yan evenwel griezelig goed gelukt die Japanse oorlog in beeld te brengen op een manier waar geen ontsnappen aan is. De verteller - misschien Mo Yan - vertelt ons de geschiedenis van zijn vader en diens vader en moeder: grootvader en grootmoeder. (meer)

Marguerite Yourcenar:  Herinneringen van Hadrianus
Dit boek geeft een literaire reconstructie van het leven en de persoon van Hadrianus die leefde van 76-138 en keizer was van Rome. Het beschrijft, in de vorm van een lange brief aan zijn aangenomen zoon (een brief die steeds meer een herinneringsboek wordt) hoe Hadrianus op latere leeftijd terugkijkt op zijn leven en werk. Vanuit het perspectief van zieke oude man (hij is dan 59, in die tijd heel oud) vertelt hij hoe zijn leven zich heeft ontwikkeld. Hoe hij als jonge man uit Spanje in Rome aankwam, wat hij heeft geleerd, welke functies hij heeft bekleed en hoe hij langzamerhand toegroeide naar het keizerschap. (meer)

Hannah Yakin: Jardena
Aan ieder die wel eens naar het journaal kijkt met berichten over Israël en dan bij zich zelf denkt: "de onderdrukte is onderdrukker geworden" zeg ik 'lees dit boek'. Ook binnen Israël zijn er mensen die zich dat realiseren. Die hard werken aan het veranderen van die situatie en die het allemaal zeer aan het hart gaat.
Lees verder...

Lucas Zandberg: Sisi's winterlied
Keizerin Sissi van Oostenrijk. Als eerste denk ik dan aan romantiek en trouwjurken. Door de films met Romy Schneider associeer ik haar naam met het romantische sprookje waar veel jonge meisjes van dromen. Deze roman bewijst dat zoetsappige sprookjes te mooi zijn om waar te zijn...
Lees verder...


 

 

 

 


 
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 11/10/09  Eisjen