Religie

   

 

 

 

Religie



Pearl Abraham: Afstand van Amerika  
"Het lijkt me dat het joodse verweven is in hun denken en voelen. Haar vrouwbeeld is ook verweven met haar traditionele cultuur. Zo noemt ze de tweedeling van vrouwen die op een voetstuk staan en de anderen (waar zijzelf toebehoort) die voorbestemd zijn voor het huwelijk en moederschap"

Renate Dorrestein: Ontaarde moeders
Er hangt altijd zo'n sappige sfeer in haar boeken - je _voelt_ de rampen zich opstapelen. Het is vaak pure leedvermaak, maar dan ook meevoelend leedvermaak (kan dat eigenlijk wel??!!) Dit boek is een soort illustratie van de bijbelse spreekwoord 'And the sins of the father shall be visited on the children unto the 10th generation' (zoiets dan, mijn bijbels citaten zijn vaak erg...eh... roestig?). 

Sarah Dunant: De geboorte van Venus
Florence, vijftiende eeuw. Het is de tijd van de Medici, overdadige luxe, verblindende kunst en seksuele uitspattingen. Maar ook de tijd van de hellepreken van de religieuze fanaticus Savonarola en de toenemende macht van de nachtpolitie. Een boek dat de tijd van toen mooi weergeeft, en net zo goed in deze tijd had kunnen spelen, zij het dan in een ander land.

Esther Gerritsen: De kleine miezerige god

David Guterson; Onze Lieve Vrouwe in het Woud  

Kathryn Harrison
De weg naar Santiago de Compostella.
Vele duizenden lopen jaarlijks (een stuk van) de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Niet alleen vanweg het wandelen maar voor velen is het een tocht van bezinning.Wat wil ik met mijn leven, wat moet er anders? Dat soort vragen is voor veel mensen de essentie van deze tocht. (meer)

Herman Hesse: Siddharta, een Indische vertelling
Als zoon van een Brahman en voorzien van de nodige intelligentie lijkt ook voor Siddharta een toekomst als Brahman weggelegd. Dit kan hem echter niet bekoren en zijn innerlijke onrust voert hem mee op het pad van enkele Samaans, woudlopers/bedelaars die niets nodig hebben. (meer)

Maarten 't Hart: Het Psalmenoproer
Mijn waardering voor de auteur Maarten ’t Hart dateert van zijn roman Lotte Weeda en is nog pril. De mens Maarten ’t Hart heb ik al jaren op vele manieren gevolgd, in kranten, op de televisie en radio. Daardoor leer je iemand toch een beetje kennen. Zijn gereformeerde wortels in zijn geboorteplaats Maassluis, zijn liefde én kennis voor muziek, voor Bach en Mozart (‘Mozart en de anderen’ ligt klaar), zijn liefde én kennis voor de natuur, zijn taligheid en zijn onafhankelijke denkwijze. (meer)

Kathryn Harrison
De weg naar Santiago de Compostella.
Vele duizenden lopen jaarlijks (een stuk van) de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Niet alleen vanweg het wandelen maar voor velen is het een tocht van bezinning.Wat wil ik met mijn leven, wat moet er anders? Dat soort vragen is voor veel mensen de essentie van deze tocht. (meer)In hoeverre kent een kind zijn ouders? Blake Morrison beseft dat hij hier erg te kort schiet, en doet in dit boek een poging zijn moeder beter te leren kennen.

Anna Meijerink: Vlucht uit het land van de vrijheid
Mijn leven in een rechts religieuze sekte
Anna is negentien als haar dominante vader haar naar Amerika stuurt. Zogenaamd voor een vakantie, met als startpunt het huis van een kennis van de vader, maar zijn verborgen agenda is dat Anna trouwt met de oudste zoon van deze kennis, Chuck. Chucks vader is leider van een rechts-racistische sekte waar Chuck, net als de rest van de familie, fanatiek aanhanger van is. Anna kent de verborgen agenda van haar vader, en neemt zich voor haar eigen gang te gaan als ze eenmaal in Amerika is. Tot ze Chuck ziet. Ze valt als een blok voor deze knappe, charismatische man. (meer)

Lama Ole Nydahl: Boeddha en de liefde
Ieder levend wezen wil geluk ervaren. Een geslaagde relatie begint daar waar beiden het welzijn van de ander het belangrijkst vinden. En waar zij er niet meer op uit zijn er zelf beter van te worden. Volgens Nyldahl biedt Boeddha’s leer zowel inzicht als mogelijkheden om duurzaam en onafhankelijk van uiterlijke omstandigheden gelukkig te worden.
Lees verder...

Ian Pears: De droom van Scipio 

Frieda Pruim: In dienst van God, levensverhalen van kloosterzusters
Ben benieuwd wat de levensverhalen van kloosterzusters doen met mijn vooroordelen over die saaie nonnen die veel aan het bidden zijn en niet helemaal met hun beide benen op de grond staan.
Lees verder...


Jan Siebelink: Knielen op een bed violen
Over 'Knielen op een bed violen', het boek dat schrijver Jan Siebelink zelf zijn 'literaire en persoonlijke getuigenis van een lang verzwegen verleden' noemt, is veel en lang gemaild. We hebben het in januari uitgekomen boek expres pas in oktober tot maandboek gemaakt, in de hoop dat er dan voldoende exemplaren in de bibliotheken beschikbaar zouden zijn, maar veel boekgrrls konden niet zo lang wachten. De eerste mails dateren van de tweede helft van februari en ze zijn doorgegaan tot eind november. (meer)

Štiks, Igor: De stoel van Elijah
Tijdens Joodse besnijdenis ceremonies wordt een stoel opzij gezet voor de profeet Elijah, de bewaker uit naam van God. En ja, Het Joods zijn heeft een belangrijke plaats in De Stoel van Elijah, de tweede roman van Igor Štiks.
Lees verder...


Harmen Wind: Het verzet

Chimamanda Ngozi Adichie: Paarse Hibiscus
Een aangrijpend boek met actuele onderwerpen: religieus, rooms katholiek, fundamentalisme en huiselijk geweld.

Wek de liefde niet voordat zij het wil
De mooiste gedichten uit de bijbel
Enigszins huiveringwekkende ervaring, maar passend in deze tijd van godsdienstgeschillen en de 5 mei herdenking.
(meer)

 




 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 10/03/09  Eisjen

Terug naar top pagina