Muziek

Oorspronkelijke titel: An equal Music

'The finest novel about music ever written in English' & 'A masterpiece... as clear, lovely and civilised as a Schubert quartet'. Echt eentje voor de muziekgrrls dus!

Een roman over liefde (voor muziek). Ondanks het feit dat het best vaak over ingewikkelde technische muziek dingen gaat (samenwerking van muzikanten) leest het als een supersnelle trein. Ik heb er ontzettend van genoten, maar waar het over ging...? Tja... eigenlijk als ik heel eerlijk ben is het niets meer dan een ordinaire liefdesverhaal met wat andere beslommeringen over de levens van de andere mensen in een strijkkwartet.


'Maansverduistering' (subtitel 'Scenes uit het leven van de laatste
deejay') is het debuut van deejay/ producer Erick Overveen (30) Een vriendin van mij attendeerde mij op het boek dat - met name - in de radiowereld veel aandacht gehad heeft (omdat het zich daarin afspeelt) 

Het verhaalt over een beginnende deejay die op zijn 19de naar Amsterdam verhuist om - geinspireerd door Rob Stenders (wel bekend) een radio revolutie te beginnen. Hij vindt dat de deejay meer vrijheid moet krijgen en weer zelf moet kunnen draaien en zeggen wat hij wil. Maar als hij eenmaal in A'dam is, raakt hij geobsedeerd door India (een soort moderne Lolita die gek is van de dichter Rimbaud) en i.p.v. zich te wijden aan zijn missie, belandt in de donkere onderwereld. 


Ik heb weer een boek gelezen van een van mijn favorietste schrijvers. Een tikkie verslaafd was ik al jaren aan 'Moord in Toscane'en 'Lapo Mosca in ballingschap'. Ook 'Een man uit het dal van Spoletosiert al lang mijn boekenkast (over Franciscus). Nu kreeg ik in de bieb het boek over de renaissance te pakken en ja hoor, het boek kreeg míj te pakken! Echt een vastbijter, die veel informatie samen doet gaan met veel leesplezier. Alsof je de mensen en de tijd die ze beschrijft beter leert kennen. Hier is mijn verslag over het boek:


NRC: 16-7-1999   

Een gepaste dosis expressiviteit 

Met je talent (een gave Gods) moet je woekeren volgens de Bijbel, maar vaak springen de meest getalenteerde mensen juist nogal roekeloos met hun kostbare bezit om. Hoe middelmatiger iemand is, hoe ijveriger en hoe begaafder, hoe luier, lijkt het wel. Zo is het natuurlijk niet altijd. In sommige uitverkorenen ontmoeten talent en doorzettingsvermogen elkaar en dat zijn de allergrootsten, de sterren, wier leven maar een doel dient: het bereiken van de absolute top, onsterfelijkheid. In haar roman Het talent tracht violiste en muziekpedagoge Elizabeth Nobel  (1937) tot uitdrukking te brengen dat talent niet kan niet gedijen zonder een monomane, obsessieve passie. Tegelijkertijd laat ze zien dat monomaan en obsessief gewoeker lang niet altijd tot succes leidt, maar ook teleurstelling, gefnuikte ambities en diepe ellende kan opleveren.  


Bron: Vrij Nederland
Publicatiedatum 09.01.99
Recensent: Martie Breedt Bruyn

Een kistje met goud


Ik heb het boek "Het talent" van Elisabeth Nobel gelezen en ik vind het een mooie roman.

Het boek gaat over een viooldocent aan het conservatorium in Amsterdam, Alec Sommer die door iedereen gewaardeerd is. Zijn tweede vrouw Vicky, een gevierd ballerina, besluit na een ongelukkige val een punt te zetten achter haar carrière. Hun kalme gezinsleven met Alecs twee opgroeiende dochters komt in een stroomversnelling terecht wanneer Alec de weerbarstige maar talentvolle jonge violist Raimond onder zijn hoede neemt.

Alec beschouwt zijn nieuwe pupil in eerste instantie als een geschenk uit de hemel. Maar Raimond heeft dan wel een enorm talent maar is geen voorbeeldig student en heeft zo z'n eigen stijl. Hoe moet Alec, die zoveel verwachtingen ten aanzien van hem heeft, hem coachen?


Van de achterflap:

Wolkenatlas is alleen al door zijn structuur bijzonder. Vijf verhalen worden in eerste instantie maar tot de helft verteld: het avontuurlijke reisjournaal uit 1850 van notaris Ewing, de hilarische brieven van de musicerende oplichter Frobisher uit Zedelghem, de thriller van roddeljournaliste Luisa Rey, de krankzinnige lotgevallen van de uitgever Cavendish en de futuristische ondervraging van Sonmi-451. Het zesde verhaal, de kern van het boek, is compleet en speelt ver in de toekomst, wanneer de mensheid bijna te onder is gegaan. Pas daarna worden de andere verhalen afgerond en voert Mitchell de lezer met zijn spannende stijl, zijn sturende woordkeus, zijn humor en zijn ontroerende details weer gemakkelijk door al de genres terug in de tijd, tot aan het laatste woord.


Edgar Drake is pianostemmer en al jaren gelukkig getrouwd met Katherine. Ze hebben geen kinderen. Drake is Erard-specialist, een bijzonder pianomerk, ooit in Parijs begonnen. 


Vandaag heb ik Gloed van Sándor Márai uitgelezen, nadat ik er de hele week min of meer mee geworsteld heb. Ik weet dat sommige van jullie het boek ook aan het lezen zijn of gaan lezen; voor diegenen bevat het onderstaand verslagje van mijn leeservaring met mogelijk een of meerdere verklappers. Ik weet het eigenlijk niet zeker, maar voor de zekerheid waarschuw ik maar...

Gloed is het verhaal van de vriendschap tussen Henrik en Konrád, die elkaar na 41 jaar voor het eerst weer zien. Van jongs af aan waren ze onafscheidelijk, ondanks hun verschillende achtergrond en afkomst. Tot Konrád plotseling verdween, 41 jaar geleden. Ze delen een geheim en tijdens de ontmoeting wordt dit langzaam voor de lezer ontrafeld.


Momenteel ben ik bezig in dit  boek en het boeit me heel erg:
van de achterflap;
Als de gevierde trompettist Joss Moody - zoon van een zwarte vader en een Schotse moeder - overlijdt, dompelt dat iedereen in diepe rouw. Tegelijk wordt een geheim openbaar dat Joss zijn hele leven met zich mee heeft gedragen: de arts die de overlijdensakte opmaakt, moet constateren dat Joss geen man was maar een vrouw. Liefdevol heeft Millie, zijn echtgenote, gedurende hun huwelijk geholpen zijn geheim te bewaren. Voor hun aangenomen zoon Colman echter stort de wereld na deze dramatische onthulling in.


Subscribe to Muziek