Poëzie

 

Op vrijdag 12 oktober a.s. verscheen bij uitgeverij Servo te Assen degedichtenbundel: "Mogen we éven @frekenen?", 52 Liechtensteiners. De vier auteurs die deze bundel e-mailend samenstelden zijn Chris Coolsma, Edith de Gilde, Joop Leibbrand en Ans Wijnstroot. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Driek van Wissen (Neerlandicus, taalkunstenaar en dichter).


Thematische bloemlezingen roepen bij mij altijd gemengde gevoelens op. Aan de ene kant zijn ze - zeker met een thema als dit - zo overduidelijk op de cadeaumarkt gericht dat dat een beetje tegenstaat, aan de andere kant bereiken ze juist daardoor misschien een publiek dat anders niet zo snel met gedichten in aanraking zal komen. De vraag is natuurlijk wel of er met zo'n cadeau veel meer wordt gedaan dan er hartelijk voor bedanken en het op de cadeautafel neerleggen, maar toch, elk niet al te beroerd gedicht dat (nog eens) gedrukt en verspreid wordt is meegenomen. Niks mis mee dus, welbeschouwd.


Het begon met de vraaag of iemand iets wist te vertellen over Sylvia Plath en Ted Hughes.

Van Sylvia Plath heb ik o.a. gelezen:

  • The bell jar,
  • Johnny Panic etc.,
  • Ariel,
  • Collected short stories,
  • Een aantal brievenboeken.
  • Een biografie.

Deze boeken heb ik allemaal uit de bibliotheek geleend. ( Leiden) Na het verschijnen van:
Birthday Letters en Tales from Ovid (winner of the 1997 whitbread Book of the Year) van Ted Hughes en na zijn overlijden in 1999 hoorde ik op BBC4 in een aantal boekenprogramma 's dat T.H. nooit heeft willen reageren op de kritiek van vooral vrouwen op zijn relatie met Sylvia Plath. Dit in het belang van hun 2 kinderen.


Enigszins huiveringwekkende ervaring, maar passend in deze tijd van godsdienstgeschillen en de 5 mei herdenking.


Gedegen, erudiet, fijngevoelig, bevlogen, muzikaal waren adjectieven die ik opschreef over Hans C. ten Berge ( Alkmaar, 1938), nadat ik zijn bundel 'Op een mat van gele veren' de eerste keer gelezen had. Bij herlezing kwamen er nog vele begrippen zoals teleurgestelde optimist, cultuurcriticus, antropoloog, natuurvorser, rustzoeker, perfectionist. Ik moet bekennen dat ik tot voor kort nog nooit iets van deze dichter/vertaler gelezen had, hij kwam - zal ik maar zeggen - op mijn pad: deze dichtbundel werd in november gepresenteerd bij Atheneum in Amsterdam. De titel sprak me aan en het feit dat er een inleiding zou zijn door Kees Fens, maakte dat ik me aanbood om er voor de boekgrrls naar toe te gaan. Helaas werd de presentatie door enorme sneeuwstormen afgelast, noch Hans ten Berge noch Kees Fens hadden Amsterdam weten te bereiken. Inmiddels had ik me natuurlijk via google wel ingelezen, dus hier allereerst een kort verslag van de informatie die ik over ten Berge gevonden had.


Op verzoek een aanbeveling voor "De harde kern" van Frida Vogels. Het is om te beginnen erg veel leesplezier. Zo'n kleine 2000 blz. De harde kern bestaat uit drie boeken.( Twee paperbacks in foedraal voor f 25,-, maar er zijn ook deftiger uitgaven.) In de boeken probeert Frida tot de kern van haar eigen bestaan door te dringen, de knoop van haar leven te ontwarren, zoals ze het zelf noemt. Als een rode draad loopt er haar anders-zijn doorheen. Ze is anders in de zin van de seksuele geaardheid, maar ook haar uitzonderlijke begaafdheid maakt haar anders dan anderen. 


Het al of niet begrijpen, het mooi vinden en de gevoelens erbij:

> Vandaag kocht ik o.a. "Ek herhaal je" van Ingrid Jonker. mooi mooi... een gedichtenbundel in het Zuid-Afrikaans- vertaling van Gerrit Komrij en biografie. Paralellen met Sylvia Plath. M. Zeeman vertelde dat ook al.
...

Ek herhaal jou

sonder begin of einde
herhaal ek jou liggaam
Die dag het 'n smal skadu
en die nag geel kruise
die landskap is sonder aanzien
en die mense 'n ry kerse
terwyl ek jou herhaal
met my borste
wat die holtes van jou hande namaak.

...

> ik dEnk dat ik het heel mooi vind... maar het kan OOk natuurlijk zijn dat ik geen hol van snap ;-)


Voor augustus 1999 stonden van Herman de Coninck de cyclus 'O, de O!" uit 'vingerafdrukken' op onze leeslijst. Maar gedichten bespreken lukt niet echt op de mailingslist. Ik denk dat het volgende mailtje nog het beste verwoord waarom dat zo is. 


Subscribe to Poëzie