2007 1e helft

In januari 2007 was dit de roman die als maandboek werd gekozen. Blijkens de citaten gaven veel lezers de voorkeur aan de uitgave in de oorspronkelijke, engelstalige versie. Everyman.

Om te beginnen een korte samenvatting van deze roman, volgens de aanbeveling die werd geschreven. Zodat we weten waar het ook al weer over ging. Aansluitend zijn onze leeservaringen zoveel mogelijk geclusterd.

***
Alleman is een kleine, sobere roman over ouder worden, aftakelen en doodgaan. De hoofdpersoon is een amerikaanse man van joodse origine. Was succesvol in de reclame - business. Hobby: schilderen. Drie maal getrouwd, drie kinderen uit twee huwelijken. Geboren in New Jersey als jongste zoon van een juwelier. Zal overlijden als hij 72 jaar is.


Wat een mooie, toepasselijke titel en wat een ijzersterk debuut! 'Ik heb vader naar boven gedaan' is de openingszin van het verhaal. Met deze actie begint de verandering voor Helmer, een 55 jarige boerenzoon.

Vader, een oude bedlegerige man, wordt boven in een slaapkamer geïnstalleerd met alle schilderijtjes en slaande klok en Helmer gaat beneden wonen en slapen. Vader wordt door hem verzorgd maar daar is dan ook alles mee gezegd. Helmer knapt beneden alles op en richt het in naar zijn smaak. De enige wandversiering is een kaart van Denemarken, de droom, ooit wil hij daarheen, daar eventueel een bedrijf beginnen en vooral vrijheid en ruimte hebben...


Tirza is door de meeste grrls als een goed boek beoordeeld. Alleen één grrl was echt negatief:

Ik heb al vaker boeken van Grunberg geprobeerd en ook deze weer, omdat het maandboek is, maar helaas: ik heb het op een derde weer teruggebracht naar de bibliotheek. Ongetwijfeld goed geschreven, maar helemaal naast mijn smaak, blijkbaar. Op een of andere manier vind ik het heel voorspelbaar en geeft het mij geen goed leesgevoel.

Ik maak hieronder een samenvatting van de mails die over Tirza zijn geschreven, ik heb er niets meer aan toe te voegen, ik vond het een prAchtig verhaal, heb het inmiddels twee keer gelezen. Ik heb namelijk ook wat een andere grrl zei: "ik laat me zo meesleuren dat ik de helft gewoon mis."


Subscribe to 2007 1e helft