Mei

In mei 2011 stond De afschuwelijke eenzaamheid van Maxwell Sim op onze leeslijst. Deze roman van Jonathan Coe begint met een persbericht uit maart 2009 van de Schotse politie: zij hebben de 48-jarige Maxwell Sim naakt in onderkoelde toestand in zijn auto aangetroffen, met enkele lege whiskyflessen en twee kartonnen dozen met tandenborstels. De rest van het boek is gewijd aan hoe het zover heeft kunnen komen.


Boeken kopen en lezen doen de boekgrrls het hele jaar door, maar een hoogtepunt is de Boekenweek. De keus van één van de grrls viel op HhhH, het veelgeprezen debuut van Laurent Binet met als ondertitel: Himmlers hersens heten Heydrich


Onder het motto 'Anna versus Annie' heb ik de boeken 'Anna. Het leven van Annie M.G. Schmidt' van Annejet van der Zijl en 'Wat ik nog weet', een aantal autobiografische schetsen door Annie M.G. Schmidt samen genomineerd om o.a. te discussiëren over de vraag of Van der Zijls 'onthullingen', bijvoorbeeld over abortussen, een kortstondig huwelijk met de vader van de getrouwde minnaar van wie ze zwanger was -als (toen nog enig mogelijke) manier om het kind de achternaam van de vader te geven- en haar zelfgekozen dood, of al die onthullingen dus ertoe doen, of ze bijdragen aan een beter begrip van de schrijfster die Schmidt, die hier zelf altijd over heeft gezwegen, was. Wat ik bijvoorbeeld wilde weten was: "Voegt de biografie van Van der Zijl iets toe? Is jullie beeld van Annie M.G. veranderd na het lezen van Van der Zijl? Hoe staan jullie tegenover de autobiografische schetsen van Schmidt zelf, wetende dat ze hier en daar de waarheid heeft 'verfraaid'?"


Vestdijk stond op de lijst voor mei en dat had blijkbaar moeite gekost. Twee mails die een prachtige sfeer weergaven (ook voor de niet-Vestdijk lezers onder ons ) hierbij.

De eerste mail:

  • "Vergis ik me of zijn er nog geen mailtjes geweest over Ina Damman ?(ik heb laatst alle mails van één dag per vergissing `gedelete`)

Enkele dagen geleden wou ik het boek nog teleurgesteld wegleggen. HBS - jongens- stoer doen - plagen en al die ellende - bah, dacht ik. Gelukkig ben ik een vrouw, haast veertig en leef in `t jaar 1999 :-) Tja, waarom ik verder las? Misschien om beschrijvingen, zoals:hij had spierwit haar, en een leeg, sceptisch gezicht, dat flauwtjes scheen na te glimlachen om een mopje, dat hij in een vroeger leven gehoord had toen hij nog een witte muis was of een konijn.
of om het afschuwelijke ` weke drilwangen ` ?
of om het prachtige ` zemelappig ` ?


A.s. woensdag is weer de uitreiking van de Librisprijs. Grijp je kans en vul de poll in bij de Volkskrant en lees ook even het prachtige stuk van Arjan Peters (tja, ik ben bevooroordeeld), waar ons boek van de maand in één alinea wordt verklaard:


Uitgeverij De Geus | oktober 2010
Uit het Duits vertaald door Ria van Hengel 


In mei 2009 was De liefde dus van Joke J. Hermsen ons maandboek.

Lees eventueel eerst de nominatie waardoor het boek werd gekozen.

De periode die in deze roman centraal staat, 1785 - 1786 behoort tot de meest duistere en tragische in het leven van Belle van Zuylen. Er zijn uit die jaren nauwelijks brieven of andere documenten bekend. Het weinige wat de biografen weten is dat het Belle van Zuylen in die periode vanwege een ongelukkige liefde heel slecht ging. - De liefde dus - is een roman over het mysterie in het leven van Belle van Zuylen.


Subscribe to Mei