Gauke Andriesse: De dode opdrachtgever

   

 

 

 

Gauke Andriesse: De dode opdrachtgever


Van de flap:

"Privédetective Jager Havix wordt door een bezorgde vader ingeschakeld om zijn dochter op te sporen. Zij is ervandoor met een van de medewerkers van zijn bedrijf, dat in zeldzame metalen handelt. Het lijkt erop dat er grootscheeps gefraudeerd is en dat de beide geliefden er met het geld vandoor zijn. Maar gedurende zijn speurtocht ontrafelt Havix een zeer schimmig complot dat zich uitstrekt over drie continenten. Inzet is een zeldzaam mineraal dat gewonnen wordt in de Congo en waar de duistere historie van dit land als voormalige Belgische kolonie het heden dreigt in te halen."

Andriesse vertelt het verhaal van de privedetective, Jager Havix, in de verleden tijd en vanuit de ik-persoon: 

"Half slaperig liep ik naar de woonkamer, geirriteerd dat ik zo uit mijn slaap was gerukt."

Jager werkt voor een Joodse vader die een bedrijf heeft. Dit bedrijf werkt samen met een bedrijf in Congo. Zijn dochter en een werknemer van hem zijn er met veel geld vandoor. De opdracht van Jager is de dochter en het geld terug brengen.

Jager denkt in ieder hoofdstuk veel na, maar vrijwel zonder emoties. Dit kan mogelijk ook komen door de seroxat (medicatie), die hij gebruikt na het overlijden van zijn vrouw. Hierdoor komt het verhaal wat 'opgesomd' of beschouwend over. Het boek laat je een kijkje nemen in het hoofd van Jager Havix. Hij komt op mij over als een eenzame en vrij emotieloze man, die zich vastbijt in zijn werk. Af en toe kan Jager ook uit het niets erg agressief zijn, wat mij doet overkomen als een uitbarsting van zijn opgekropte woede. Maar dit komt in het boek niet echt naar voren.

"De god van vandaag, de maat van alle dingen, is het eigen IK. Alles is daaraan ondergeschikt. Het zich verliezen in een ander is iets geworden voor naievelingen en dromers."

Jager wordt door vrij veel personen geholpen, waardoor zijn eigen aandeel in het speurwerk vrij klein is. Wat mij ook een beetje tegen viel, is het vrij snel oplossen van de zaak (het duurt wel het hele boek, maar het  detective-werk gaat constant goed). Dit lijkt mij erg onrealistisch. Het is een makkelijk en toegankelijk boek om te lezen, al vond ik het gedeelte over de geschiedenis en het heden van Congo vrij moeilijk, doordat er veel verschillende bedrijven bij werden gehaald. Het heeft wel mijn beeld van Congo verbreed (in Congo blijkt veel winning te zijn van verschillende metalen). De geschiedenis zoals die verteld wordt in dit boek, moet ook zo zijn verteld in het boek 'Heart of Darkness' van Joseph Conrad en de film 'apocalypse Now'.

Al met al ben ik wel tot het einde van het boek nieuwsgierig gebleven naar de reden van de verdwijning van Ramona (dochter) en Ernst (medewerker) en de reden van verschillende moorden. Deze nieuwsgierigheid heeft Andriesse wel vast weten te houden, maar van echte spanning (zoals je bij een thriller verwacht) kan ik zeker niet spreken. Ik vond het een vrij makkelijk geschreven boek. Ik zal niet zeggen dat ik niks meer van Andriesse zal lezen, maar ik zal er ook niet naar op zoek gaan.

Gauke Andriesse werkte tien jaar als ontwikkelingseconoom in het Andesgebergte van Ecuador. Sinds 2000 reist hij regelmatig naar Afrika om instellingen te ondersteunen die leningen verstrekken aan kleine ondernemers. Al jaren koesterde hij het plan een thriller-reeks te schrijven waarin fictie en feiten over bizarre, waargebeurde zaken vermengd konden worden. Zijn tweede literaire thriller over Havix, 'de
verdwenen schilderijen', komt in mei uit.


Silvia

 


Belgisch Kongo was van 18 oktober 1908 tot 30 juni 1960 een kolonie van België in het gebied van de huidige Democratische Republiek Congo. Voordien was Belgisch Kongo een "privé-kolonie" ook wel Kongo-vrijstaat genoemd, die geëxploiteerd werd door Leopold II met steun van bedrijven en financiële groepen, welke exploitatie een ongekende humanitaire catastrofe tot gevolg had, die tot een internationaal schandaal leidde. Onder internationale druk werd deze door de Belgische staat in 1908 geannexeerd (zodat de Belgische staat het bestuur ervan zou verzekeren) en vervolgens Belgisch Kongo genoemd.
(Meer bij Wikipedia)

 

 

Paroxetine is een antidepressivum dat sinds 1991 internationaal op de markt is. Het wordt verkocht onder de merknamen: Paxil® in de Verenigde Staten, Seroxat® in UK en Volksrepubliek China, Aropax® in Australië en Nieuw-Zeeland, Deroxat in Zwitserland. Paroxetine behoort tot de groep geneesmiddelen serotonine-heropnameremmers, ofwel SSRI's. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze natuurlijk voorkomende stof speelt een rol bij emoties en stemmingen.
(Meer bij Wikipedia)

 

 

 

 

 

Joseph Conrad (3 december 1857 – 3 augustus 1924), geboren als Józef Teodor Nalecz Konrad Korzeniowski in Berdichev, Rusland (nu Berdychiv, Oekraïne), was een Engelse roman- en prozaschrijver, een van de grootste in de Engelse literatuur.
(Meer bij Wikipedia)

Heart of Darkness
De mysterieuze novelle, over een nachtmerrie-achtige missie in de binnenlanden van koloniaal Afrika, mag dan aan het eind van de negentiende eeuw in een tijdschrift gepubliceerd zijn, het verscheen pas in 1902 in boekvorm, als een van de verhalen van de bundel Youth. Niet dat de uit Polen geëmigreerde Conrad (Józef Teodor Konrad Korzeniowksi) er meteen beroemd mee werd. Het verhaal van de idealistische ivoorhandelaar Mr. Kurtz, die in de wildernis is vervallen tot barbarij, maakte diepe indruk op Conrads collega-tijdgenoten (T.S. Eliot kwam er in zijn gedichten herhaaldelijk op terug), en had grote invloed op andere schrijvers; maar het werd pas echt een begrip toen Francis Ford Coppola het bewerkte tot de Vietnam-film Apocalypse Now. Dankzij Marlon Brando's `captain' Kurtz zijn de sleutelwoorden uit Heart of Darkness – `The horror! The horror!' onder filmliefhebbers even bekend als `I'll be back' of `E.T. phone home'.
(Meer bij NRC Scholieren)

Heart of Darkness online
 

ISBN: 9045014149
Uitgeverij Atlas

Gauke Andriesse: De verdwenen schilderijen

 

Laatste keer bijgewerkt: 02/07/06  Eisjen

Terug naar top pagina