Wilkie Collins: De vrouw in het wit 



The woman in white verscheen in het jaar 1859 als roman in afleveringen in het tijdschrift All the year round, dat kort tevoren was opgericht door Charles Dickens. Het was de tweede roman die in dat tijdschrift verscheen, na A tale of two cities van Dickens zelf. De verkoop van het tijdschrift steeg met sprongen in de periode dat Collins' roman erin verscheen. Lange rijen vormden zich voor de verkooppunten en Gladstone zei een theatervoorstelling af om het verhaal te kunnen lezen. Collins was in één klap een beroemdheid en werd door sommigen beschouwd als een serieuze rivaal voor zijn vriend Dickens.

Het plot van De vrouw in het wit is deels gebaseerd op de werkelijk voorgevallen geschiedenis van de Franse Markiezin de Drouhault, die tijdens een reis werd gedrogeerd en onder een valse naam in het gevang werd gezet. Aangezien men veronderstelde dat ze was overleden, erfde haar broer haar vermogen. De markiezin zag na twee jaar gevangenschap kans een brief te schrijven naar een kennis, en de zaak werd alsnog opgelost. Met dit ruwe materiaal was de succesroman die De vrouw in het wit zou worden uiteraard nog niet geschreven. Collins werd hogelijk geprezen als een meester in de constructie van geraffineerde plots. Hij moest hierbij ook rekening houden met de bijzondere vereisten die publicatie in afleveringen met zich meebracht: iedere aflevering moest eindigen op een wijze die de spanning vasthield en was gebonden aan een aantal pagina's.

De roman ontrolt zich zorgvuldig en gestaag die worden verteld door de verschillende hoofdpersonen: In de eerste plaats Walter Hartright, de eenvoudige tekenleraar die zijn hart verliest aan de mooie Laura Fairlie; dan is er Marian Halcombe, Laura's verstandige halfzus; familienotaris Gilmore; heer des huizes Frederick Fairlie en last but not least de doortrapte Italiaanse Count Fosco; stuk voor stuk karakters die door Collins op meesterlijke wijze worden getekend. Ieder van hen kent een deel van de waarheid omtrent het sluwe bedrog waarvan Laura Fairlie het slachtoffer is, en het komplot wordt stukje bij beetje aan de lezer onthuld.

het was de eerste detctive/thriller en een erg mooi boek.



Dettie

 

relevante links:

Uitgeverij MKW
met nog meer informatie over de schrijver en recensies

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 05/02/05  Eisjen

Terug naar top pagina