Annie Proulx: Scheepsberichten
(oorspronkelijke titel: Shipping News, 1993)
Vertaald door Regina WillemseAfgelopen week heb ik genoten van Annie Proulx - Scheepsberichten. Ik kreeg het van een collega, die binnen V&W van 'waterbeheer' naar 'scheepvaart' ging. Mooi symbolisch natuurlijk, hoewel het verhaal eigenlijk loodrecht daarop staat. Want daar gaat iemand terug naar zijn roots.

Het gaat namelijk over Quoyle, een nogal loserige kolos van een man wiens vrouw Petal omkomt bij een verkeersongeluk. Ze hadden een vreselijk slecht huwelijk, waarbij zij in de rondte sliep terwijl hij, ervan overtuigd dat het allemaal zijn eigen schuld was, thuis de boel op de rails probeerde te houden. Na het ongeluk vertrekt Quoyle met zijn nogal getroubleerde dochtertjes en zijn tante naar hun geboortestreek, Newfoundland. Quoyle gaat voor de lokale krant werken, alwaar hij zich bezig moet houden met de scheepsberichten: welke schepen komen aan, welke vertrekken. Echt een Belangrijke Baan :-). Grappig is dat hij daardoor bij van alles wat er in zijn eigen leven gebeurt, ook krantenkoppen bedenkt.

Alle vier proberen ze zich in de dorpsgemeenschap te nestelen. En komen en passent natuurlijk ook de dorpsmores en -geheimen aan de weet.

Mooie beelden van de lange, lange winters aldaar, de scheepsongelukken voor de kust, de verdronken vissers, de stormen. Ieder hoofdstuk start met een toepasselijk weetje over een van de scheepsknopen uit 'Ashley's knopenboek', met een illustratie van de desbetreffende knoop. Deze worden, naarmate het verhaal vordert, steeds ingewikkelder. Bijzondere vondst, al moet ik heel eerlijk toegeven dat naarmate het verhaal me meer in zijn greep kreeg, ik die introducties en het plaatje van de knoop wel eens oversloeg.

Scheepsberichten is overigens ook verfilmd met Kevin Spacey als Quoyle. Mooie film, hoewel Spacey wel het loserige goed kan spelen maar toch niet het juiste postuur heeft.


Enkele citaten:

'Hij kende een maand van vurig geluk. Daarna een zes grillige jaren durende lijdensweg.'

'Quoyles gezicht had de kleur van een rotte
parel.'

'Een man beende voorbij, sprong in de Toyota. De uitlaatpijp trilde. De motor stotterde een beetje en stopte er toen mee, alsof hij zich schaamde.'

'De zon hing aan de rand van de zee. De plat liggende stralen deden de natte keien blinken. Woeste brekers kolkten onder eeen strook maisgele lucht.'

'Golven braken met een holle basklank, ovens en muizenholletjes eigen.'

'De weg lag glanzend onder een op de koplamp van een motor lijkende maan.'


Else.
 


 

 


Edna Annie Proulx (uitspraak "proe") (geboren: 22 Augustus, 1935) is een Amerikaanse journaliste en schrijfster. Haar tweede roman, Scheepsberichten, won de Pulitzer Prize for Fiction en de National Book Award voor fictie in 1994. Haar korte verhaal "Twee Cowboys" werd in aanpaste vorm verfilmd in 2005. Verder won ze PEN/Faulkner Award for Fiction voor haar eerste roman, Ansichten.
(meer bij Wikipedia)

Newfoundland is een eiland in de Atlantische Oceaan voor de noordoostkust van Noord-Amerika. Het behoort tot de Canadese provincie Newfoundland en Labrador.
(meer bij Wikipedia)

 


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 19/06/06  Eisjen

Terug naar top pagina