Marguerite Abouet en Clément Oubrerie:
Aya uit Yopougon (2)


Voor stripliefhebbers en Afrikagangers een aanrader. Mooie tekeningen die tot in detail het Afrikaanse dagelijkse leven in de wijk Yopougon van Abidjan (hoofdstad van Ivoorkust) in kleuren en bijna in geuren vertelt. Geen beeld van bittere armoede, honger of politieke misère, maar doodgewoon het levensverhaal van de schrijfster, getekend door haar man. Deel één eindigt vast niet met zo'n 'clifhanger' als dit deel, want ik pakte zonder enige moeite en zonder deel één gelezen te hebben de draad van het verhaal op.

Ik vond het geweldig herkenbaar. Niet alleen de beelden die zo mooi het leven in stad en land van Ivoorkust weergeven, maar ook de verhaallijnen. De positie van de vrouw, die aan één kant ontzettend bepaald wordt door een meestal zeer overheersende man, maar ook de macht die ze soms weet uit te oefenen. De relatie tussen mannen en vrouwen, waarin de promescuiteit van de man bijna een gegeven is. Ik herinner me uit mijn 16 Afrika-jaren uitdrukkingen als "deuxième bureau" (tweede kantoor) of "by the side" voor die andere vrouw die er altijd wel lijkt te zijn. Het verhaal van het 'geweldige' leven in Parijs, waar ontzettend tegenop wordt gekeken door de mensen thuis, maar waarvan niemand schijnt te weten hoe het werkelijk is. Een leven waarvan nooit verteld wordt dat het maar al te vaak bestaat uit zwaar en/of vies werk en veel rassendiscriminatie, maar waarin alleen gekeken wordt naar de uiterlijke schijn van het mooie pak en het horloge dat er van betaald kan worden. Degene die thuis komt heeft alleen maar de status van de man die het gemaakt heeft. Verder ook het 'joie de vivre'. Die levenslust spat vooral van de tekeningen af. De schrijfster en haar man vormen naar mijn gevoel een soort Nicci French van het stripverhaal. De één zonder de ander, dat is een heel ander verhaal.

Hieronder nog even de bespreking van deze strip van de Picha-website. Picha is Swahili voor 'tekening' en een verbastering van het Engelse 'picture' en is tevens de titel van de Afrikaanse Striptentoonstelling in het Afrika Museum (26 april t/m 31 augustus 2008):

'Aya de Yopougon' speelt zich af in een buitenwijk van hoofdstad Abidjan, in de rustige jaren zeventig. Het script van Abouet concentreert zich op de liefdeslevens van meerdere paren, aan de hand waarvan ze op humoristische wijze de zeden en gewoonten van haar land portretteert. De drie delen vormen samen een Afrikaanse soap, compleet met intriges, ruzies en tranen. Elk deel eindigt met een apart hoofdstuk dat dieper ingaat op Ivoriaanse kleding, Ivoriaans eten en Ivoriaanse tradities.

Nogmaals, een aanbeveling voor een paar uurtjes ontspanning.


Eisjen
april 2007
PS: voor nog-niet-Afrika-gangers; lees eerst even de woordenlijst achterin, dat helpt vast bij het beter invoelen van het verhaal. Er zijn enkele woorden die onvertaald zijn gebleven en dat kan ook niet anders, dat is zo lekker typisch woordgebruik, dat moet gewoon zo.

 


Yopougon dans la ville Abidjan
Yopougon / Abidjan

Ivoorkust

Yamoussoukro

Marguerite Abouet werd in 1971 geboren in Abidjan, hoofdstad van Ivoorkust en kwam in 1983 naar Frankrijk. Ze woont tegenwoordig in Romainville en wijdt zich naast andere werkzaamheden aan het schrijven. Haar scenario's voor de serie 'Aya de Yopougon' zijn haar eerste succesvolle schreden in het stripvak. In 2006 werd 'Aya de Yopougon' op het festival van Angoulême uitgeroepen tot het beste stripboek van het jaar.

 

www.picha.nl

 

Uitgeverij L


gebonden, 128 pag.
ISBN: 9789024528271
vertaling: Frits van der Heide
 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 22/04/08  Eisjen