De Nacht van ReveIn De rode hoed in Amsterdam was eigenlijk de Avond van Reve, want om half twaalf stonden we weer buiten. Onder leiding van Wouter van Oorschot, die in Reviaanse zinnen de optredenden aan elkaar praatte, konden de verzamelde Reve-fans hier hun hart ophalen!

Het aardigst waren degenen die 'geheime' inside information uit brieven of gesprekken prijs konden geven, zoals uitgever Wim Hazeu, filmer Rudolf van den Berg (De Avonden), Reve-biograaf Nop Maas en Herman Koch. Bijvoorbeeld: Jiskefet had via fotograaf Klaas Koppe een verzoek gekregen van Reve of hij niet mee kon spelen in de De Heeren van de Bruyne Ster, een serie afleveringen die zich afspeelde op een zg. C.O.C.-schip. Herman Koch, op van de zenuwen en gewapend met een fles wodka, belde Reve en had een langdurig & komisch gesprek met hem.

Op muziek gezette gedichten van Reve werden uitgevoerd door componist/pianist Peter Snoei en zangeres Margje van der Wal. Waar blijft de cd?

Er werd veel en goed voorgelezen uit Reve's werk door bijvoorbeeld Rob Schouten, Maeve van der Steen en de jonge, knappe student Nederlandse letteren Henk Broers( uitgezocht omdat hij het type 'Meedogenloze Jongen' het meest benaderde?).

Hoogleraren letterkunde legden uit waarom Reve over 200 jaar nog wordt gelezen en wat zijn belang is voor de literatuur (dat wisten de toehoorders allang natuurlijk), psychiater/schrijver Minke Douwesz analyseerde dromen, en Diederik van Vleuten en Eric van Muiswinkel waren even Gerard en Joop.

De avond eindigde met ontroerende foto's die Klaas Koppe van de schrijver maakte, waar de zaal doodstil naar keek. Allemaal gratis en helemaal voor niks. Als daar geen zegen op rust!

 

Trude
Tip: voor degenen die deze Nacht hebben gemist: vrijdag twaalf mei presenteert Theodor Holman ook een Reve-nacht in Amsterdam. Dit kost wel een aardige duit. Zie: www.oudedelamar.nl


De Bezige Bij wil een boek uitbrengen als hommage aan Gerard Reve. De schrijvers Remco Campert, Wim Hazeu en Hans Dorrestijn hebben al gezegd aan dit boek te zullen meewerken. Er worden nog meer auteurs gezocht.

Reve debuteerde in 1947 met zijn roman De Avonden bij De Bezige Bij en kwam er in 2001 terug.

Het gaat in dit boek niet alleen om persoonlijke herinneringen aan Reve, maar de auteurs kunnen ook melden wat hij voor hen heeft betekend. Verder komen er foto's en handschriften in die door levenspartner Joop Schafthuizen beschikbaar zijn gesteld.
(Bron: Trouw & Parool)

Een Boekgrrl ontdekt Reve

Boekgrrls bespreken het gedicht 'Graf te Blauwhuis' van Reve

Boekgrrls en andere
Literaire Evenementen

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 19/06/06  Eisjen

Terug naar top pagina