IKV Pax Crhistie Campagne: Viva Cuba, lezen en schrijven in vrijheid

 

Op Reis met het Juiste Boek in: Cuba
Klikken op de kaart geeft de mogelijkheid om via MSN Encarta verder in te zoomen

Laatste keer bijgewerkt door Eisjen 20/02/08

 

Cuba

 

Auteur
(met eventueel website)
Titel en korte informatie Verdere informatie

Boeken voor Cuba

Zelf op reis naar Cuba?
Neem een boek mee!
Indien een kwart van de twee miljoen toeristen die jaarlijks naar Cuba reizen er een boek zou afgeven, zou Cuba in 2006 een half miljoen boeken rijker kunnen zijn. Dit zou Cubanen letterlijk nieuwe perspectieven bieden. Toeristen kunnen hiermee bijdragen aan een grotere informatievrijheid op Cuba, en komen op een positieve manier in contact met de Cubaanse bevolking. Uit reacties van onlangs afgereisde toeristen blijkt, dat dit directe menselijke contact buiten de (door de overheid) gebaande paden, voor velen een verrijkende ervaring is. In 2004 startte IKV Pax Christi Nederland in samenwerking met CNV, CLAT-Nederland, Cuba Futuro en Glasnost in Cuba een boeken campagne voor Cuba, onder de naam 'Open de wereld voor Cuba'. Hierbij worden toeristen opgeroepen zelf een boek mee te nemen naar Cuba.
In het kader van de campagne worden gratis Spaanstalige boeken aan de Nederlandse toeristen verstrekt. Het betreft romans uit de wereldliteratuur en studieboeken, die de toeristen geen problemen op zullen leveren bij een eventuele controle op de Cubaanse vliegvelden. Van de toeristen wordt gevraagd om na de reis hun ervaringen telefonisch of elektronisch (website en e-mail) door te geven.

Bar, Emily Cuba Libre
Een roman vol humor, spanning en avontuur, die zich dit keer afspeelt op het kleurrijke en tot de verbeelding sprekende Cuba.
Uitgeverij Arena
Barrios, Flor Fernandez Gezegend door de donder
De schrijfster beschrijft haar jeugd, die gekenmerkt werd door de Cubaanse revolutie. Ze was lid van een welgestelde familie, en zulke families werden hard aangepakt door Castro.
 
Boekgrrls bespreking
Campa, Roman de la Cuba on my mind
Cuba on my Mind examines the dual Cuban capitals of Havana and Miami to offer an insight on the two Cubas: their obsessive attempts to deny the other, their uses of migration as a political card, and their nationalistic passions.
Powell´s books
Castro, Alicia Anacaona
Tja, dit is typisch zo'n boek waarvan je denkt, wat moet ik hiermee? Het gaat over zeven zussen die de band Anacaona oprichten. Ze zijn allen zeer muzikaal, spelen allerlei instrumenten en zijn allen behoorlijk aantrekkelijk om te zien. Het verhaal wordt verteld door één van de zussen, Alicia Castro (geen familie van...).
Boekgrrls bespreking
Damme, Jo van De baard van Fidel Boekgrrls bespreking
Ee, Alwin van Rood kwik
De ik-persoon, Ruben Sender, is specialist gevaarlijke stoffen. Als hij bezig is met een opdracht voor een sojafabriek ergens in Utrecht, stuit hij op iets vreemds: één van de medewerkers van de fabriek heeft een rare afspraak in zijn agenda staan.
Boekgrrls bespreking
Eire, Carlos Sneeuw in Havanna
In ruim 400 bladzijdes vertelt Eire (naam van zijn moeder) over zijn jeugd in Havana en de revolutie. En over de tijd daarna in Noord-Amerika.
Boekgrrls bespreking
Garcia, Cristina Dreaming in Cuban
In december las ik Dreaming in Cuban van de in Havana geboren Amerikaanse Cristina García. Het leuke was dat ik het in New York las en op weg daarheen op Schiphol in gesprek kwam met mensen die naar Havana gingen. En het boek speelt afwisselend in Cuba en in Brooklyn. 
Boekgrrls bespreking
De zusters Agüero
Een aardig element uit het boek vond ik de beschrijvingen van de natuur, met name de fauna op Cuba. Ignacio Agüero is bioloog en wordt geregeld op expedities gestuurd om eventuele nieuwe soorten te ontdekken.
Boekgrrls bespreking
Hemmingway, Ernest De oude man en de zee
Dit is een van Hemingways bekendste werken, en gaat over een bejaarde Cubaanse visser die, na een onsuccesvolle periode, in gevecht raakt met een grote vis, die hij koste wat kost binnen wil halen. Aangenomen wordt dat het karakter van de hoofdpersoon, Santiago, gedeeltelijk is gemodelleerd naar de Cubaanse visser Gregorio Fuentes.
Wikipedia
Fagiuoli, Martino
 
Cuba, la isla granda
Cuba heeft een prachtige kust en op de stranden en in de bars wordt altijd muziek gemaakt. Dit fascinerende boek bevat beeldende foto's van een van de laatste natuurlijke paradijzen op deze planeet en verhalen uit de eerste hand over de avontuurlijke reis van Cuba, »de koningin van de Cariben«, door de tijden heen.
Uitgeverij Amerigo
Gutiérrez, Juan Pedro
(Spaanse website)
Dirty Havanna
Semi-autobiografische roman over een journalist die in de jaren '90 de economische crisis doormaakt. Een boek dat gebruikt wordt als een toeristische reisgids voor Havanna,
(Bron: interview in de NRC)
Hotel Boekenlust
Uitgeverij Vassaluci
Koopman, Edwin De ritselaar van Havanna
Als we aan Cuba denken, denken we aan dikke sigaren, Amerikaanse oldtimers, de Buena Vista Social Club, suiker, mooie vrouwen en Fidel Castro. Maar achter deze romantiek gaat een geheel andere werkelijkheid schuil.
Boekgrrls nominatie voor de leeslijst in het kader van de Pax Christie Campagne: Viva Cuba, lezen en schrijven in vrijheid
Mahabier, Sjanti Mara's hemel
Mara B., dochter van twee culturen, ontwikkelt zich van een ontgoocheld en tekortgedaan meisje in een temperamentvolle vrouw. (...) Wanneer ze als reisfotografe op Cuba wordt gestationeerd om er La Santeria (een door de Yoruba-slaven overgebrachte Afrikaanse religie) in kaart te brengen, raakt ze in de ban van de Cubanen en hun afgoderij.
Uitgeverij Amerigo
Mulisch, Harry Ontdekking van de hemel
"Nadat ze op een avond een keer opgetreden hadden kwam er een man uit Cuba op hen af en nodigde hen uit om eens een keer een concert op Cuba te geven. Na een paar maanden kregen ze bericht uit Cuba wanneer ze konden komen.
Onno en Max gingen ook mee, maar met een ander vliegtuig. Ada was ondertussen Onno’s vriendin geworden nadat Max iets verkeerd had gezegd en naar Polen was vertrokken om zijn herkomst te onderzoeken. Toen ze op Cuba aankwamen werden ze naar een hotel gestuurd waar een conventie zou beginnen, ze besloten er maar aan mee te doen hoewel het een conventie van extremistische politici was."
Studenten samenvattingen

Boekgrrls nominatie voor de leeslijst
 

Latour, José
 
Havanna Outcast
Elliot Steil is de zoon van een Cubaanse moeder en een Amerikaanse vader die in de periode kort voor de revolutie als arbeider in Cuba werkte. Zoals zovelen van zijn landgenoten, heeft Elliot – die leraar is in Havana – weinig hoop op een betere toekomst. Dan ontmoet hij een mysterieuze buitenlander die zegt dat hij een vriend was van Elliots overleden vader.
Boekgrrls nominatie voor de leeslijst in het kader van de Pax Christie Campagne: Viva Cuba, lezen en schrijven in vrijheid
Samartin, Cecilia Schaduwhart
Cuba 1955: Nora en Alicia zijn nichtjes en hartsvriendinnen. Maar als de revolutie uitbreekt, komt er een einde aan hun onbezorgde leven. De ouders van Nora besluiten Cuba te verlaten en vertrekken naar de Verenigde Staten.
 
Boekgrrls nominatie voor de leeslijst in het kader van de Pax Christie Campagne: Viva Cuba, lezen en schrijven in vrijheid
Boekgrrls bespreking
Velzen, Jaap van Tropisch ademen
Een persoonlijk reisverslag tegen een politiek beladen achtergrond. Van de Cubaanse geschiedenis en van elke bezochte plaats is bovendien een kort historisch overzicht opgenomen.
Uitgeverij Amerigo
Interessante sites:
Cuba Forum
Pax Crhistie Campagne: Viva Cuba, lezen en schrijven in vrijheid

Terug naar Op Reis met het Juiste Boek