Jan Boerstoel: Oude vriendEen dichter van deze tijd, die voor mij herkenbare gedichten schrijft en ik wil hem dan ook graag voordragen voor onze gedichtenlijst.

"Dichter en tekstschrijver Jan Boerstoel werd geboren op 3 november 1944 en leeft en werkt te Amsterdam. Hij studeerde Nederlands en algemene taalwetenschap in Amsterdam en werd fulltime tekstschrijver. Vanaf 1969 leverde hij (lied-)teksten voor een groot aantal cabaretopvoeringen, onder andere door Karin Bloemen, Martine Bijl en Youp van 't Hek. (waarvoor hij de Annie M.G. Schmidtprijs 1996 kreeg), Daarnaast is Jan Boerstoel samensteller van boeken over het Nederlandse televisieconsumentenprogramma "Ook dat nog" en van enkele schoolhandboeken. Zijn poëzie kent een melancholische ondertoon, maar geeft ook vaak een humoristische knipoog. Daarnaast werkte hij voor radio en televisie, maakte o.a. voor de Vara schoolradio-programma's, werkte mee aan De Taalstraat van Teleac en leverde bijdragen aan uitzendingen van "kinderen voor kinderen". Boerstoel schreef van 1984 tot begin 1988 wekelijks een column-achtig gedicht voor Het Parool. Van 1997 tot en met 2000 schreef hij column-gedichten in het Algemeen Dagblad, waarvan selecties in Veel werk en Altijd het niemandsdier verschenen. Hij is medewerker aan o.a. 'Randschrift' en 'De Tweede Ronde'."
(Bron: Rottend Staal Online)


Oude vriend

Ze vallen meestal tegen als je ze herleest,
de boeken , die je ooit (figuurlijk) hebt verslonden,
want wat je daar ook vroeger mooi aan hebt gevonden,
dat blijkt dan op zijn hoogst inmiddels mooi gewéést.

En toch.. Je pakt wel eens een bandje uit een kast,
blaast er het stof af en al bij de eerste zinnen
wandel je lang vergeten paradijzen binnen,
weer als vanouds ontroerd en opnieuw verrast.
een vriend van wiens bestaan je amper nog iets wist,
maar die je al die jaren pijnlijk hebt gemist.

Jan Boerstoel
Uit: niet nog een boek

 

Gré

 

Inderdaad een herkenbaar en leuk gedicht! Ik heb meestal niet zoveel met gedichten, maar deze is wel heel toegankelijk. Bedankt!

Dank, Gre voor dit stukje luchtigheid in moeilijke tijden. Ik ga direct mijn boekenkast opzoeken op zoek naar een beetje rust.

Het is een ontspannen gedicht, zijn sterkste kant vind ik toch zijn cabaret-en liedteksten, dat merk je ook direct op aan het eindrijm van dit gedicht.
 Index Woensdag Gedichtdag

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 06/04/06  Eisjen

Terug naar top pagina