Jean Pierre Rawie - Moment


Soms hoor ik onverwacht weer achter
gewone woorden die je uit
een zoveel zuiverder en zachter
adembenemender geluid

dat ik opnieuw naar je moet kijken
of ik je nooit tevoren zag
Laat al die jaren maar verstrijken
zolang ik dit bewaren mag

kan jou en mij de tijd niet deren:
weer voor het eerst met je alleen
hoor ik de harmonie der sferen
door alle alledaagsheid heen

Uit: Wij hebben alles nog tegoed
Jean Pierre Rawie
Uitgegeven in 2002
door Bert Bakker

Rawie (1951) is een populaire dichter omdat zijn gedichten haast automatisch voorgedragen worden. Ze lopen, ze dansen, ze zweven. Het is niet zozeer de woorden die me bij blijven, maar meer de klank en het ritme van zijn zinnen en het gevoel wat je daar bij krijgt. Daarom koos ik dit gedicht, omdat het mij een gevoel van troost geeft, van hoop. Dat het bestaat, na jaren, een opwarming van de liefde, verliefdheid.

Anne


Index Woensdag Gedichtdag

 

 


>Rawie (1951) is een populaire dichter omdat zijn gedichten haast automatisch voorgedragen worden. Ze lopen, ze dansen, ze zweven. Het is niet zozeer de woorden die me bij blijven, maar meer de klank en het ritme van zijn zinnen en het gevoel wat je daar bij krijgt.<

Hij treedt volgende week (8 oktober 2006) op in een mooi voormalig kloostergebouw in Soesterberg.

Gek, ik heb het gedicht nu drie keer gelezen, en het spreekt me nog steeds niet aan. Misschien omdat ik het rijm te gemakkelijk vind. Ik heb niks tegen rijm, maar krijg hier iets teveel het gevoel dat het rijmwoorden zijn die ik zelf ook in een Sintgedicht zou kunnen gebruiken. Er is niets onverwachts in, niets prikkelends voor mij. Behalve misschien de harmonie der sferen... die vind ik wel mooi in het contrast met de alledaagsheid.

Dat is nou juist wat mij zo aansprak, dat hij geen moeilijke zinconstructies of rijmvormen gebruikt om iets te zeggen. Het is inderdaad een heel eenvoudig gedicht, maar de sfeer er van is waardoor ik het koos. Soms vind ik een gedicht gewoon mooi omdat je er niet bij na hoeft te denken.

> Soms vind ik een gedicht gewoon mooi omdat je er niet bij na hoeft te denken. <

Daar is niets mis mee, geniet van het geschrevene.-)

> dat is nou juist wat mij zo aansprak, dat hij geen moeilijke zinconstructies of rijmvormen gebruikt om iets te zeggen het is inderdaad een heel eenvoudig gedicht, maar de sfeer er van is waar door ik het koos. Soms vind ik een gedicht gewoon mooi omdat je er niet bij na hoeft te denken.<

Dat begrijp ik, mijn mailtje was ook niet bedoeld om jouw keuze aan te vechten of af te keuren, meer een soort zelfonderzoek naar mogelijke redenen waarom het mij niet zoveel deed, ook na een paar keer lezen. Dat blijft tot op zekere hoogte raadselachtig trouwens, want ook ik ken de ervaring dat een gedicht mooi kan zijn omdat je er niet bij na hoeft te denken heel goed. Dus waarom dit gedicht bij mij dan niet? Het rijm is een mogelijke reden, maar het kan ook te maken hebben met allerlei andere dingen. Stemming, smaak, karaktertrekken, levensfase.... ??? Maar ik vind het altijd leuk om bij mezelf na te gaan waarom een gedicht me wel of niet aanspreekt en de WG-gedichten zijn daartoe altijd een mooie aanleiding. Dus evengoed bedankt voor het gedicht!

Ik vind dit een warm gedicht om de betekenis en de sfeer. Maar ook vind ik het knap zoals Rawie speelt met de plaats van bepaalde woorden. In regel één is het woord 'weer' eigenlijk te veel. Zou hij dit bewust doen om je daar even te laten stuiteren, hé daar is het bijzondere achter de gewone woorden weer! Er staan maar twee zinnen als je afgaat op de hoofdletters. Telkens als ik het gedicht hardop lees, moet ik onwillekeurig inademen voor 'adembenemender', na 'zachter' precies op de helft van de zes regels stokt a.h.w. de adem even. Het woord 'weer' is ook weer prominent aanwezig op de helft van de tweede zin. Weer en adembenemender zijn belangrijk. Misschien is het onzin wat ik zei, maar voor mij is dit gedicht helemaal niet sinterklaasachtig. Al is het rijm nogal gewoon. Het _gaat_ hier ook om de gewone woorden die 'je' uit. Dus het spiegelt de situatie perfect. Ben blij met je keus.

 
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 04/10/06  Eisjen

Terug naar top pagina