Menkveld, Erik ~ Het grote zwijgen

Dit boek heb ik gelezen en het was voor het eerst sinds lange tijd dat een boek me weer greep. De taal en de inhoud is prachtig.

Erik Menkveld weet heel mooi de vriendschap tussen componist Alphons Diepenbrock en recensent/componist Matthijs Vermeulen weer te geven. Beiden zijn sterke persoonlijkheden. Diepenbrock is aanvankelijk de leraar voor Vermeulen maar langzamerhand worden ze elkaars gelijken en soms overtreft de leerling de leraar. Ook het privéleven van de beiden heren is prachtig verwoord.

Echt een aanrader dat ik graag wil nomineren als samenleesboek.

Onderstaand de flaptekst van Het grote zwijgen door Erik Menkveld:

Amsterdam 1910. Het Paleis voor Volksvlijt. Tijdens een voorstelling raakt een beginnende recensent volledig buiten zichzelf door de muziek. ‘Waarom nodig je hem niet eens uit?’ zegt de vrouw van de componist, als ze een dag later de lyrische bespreking leest. ‘Je kent

hem wel, het is die grappige schuwe jongen die we wel eens in het Concertgebouw zien.’

Zo begint het verhaal van een turbulente vriendschap die zeven jaar later dramatisch zal eindigen. De vriendschap tussen een leermeester en een leerling, die aanvankelijk alles met elkaar delen: hun ideeën over maatschappij en kunst, nieuwe muziek, hun afkeer van Duitsland en hun angst voor oorlog.

Matthijs Vermeulen is aan het begin van zijn leven al muziekrecensent en componist. Alphons Diepenbrock is bijna vijftig en op het hoogtepunt van zijn carrière, bevriend met Gustav Mahler en dirigent Willem Mengelberg.

De vrouw die een wig drijft tussen de twee mannen is Elisabeth, Diepenbrocks vrouw. Bij Vermeulen herkent zij de strijdbare ambities en idealen die haar man heeft verloren, en denkt zij de liefde te vinden die in haar huwelijk ontbreekt.

En dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Om geld te verdienen vertrekt Vermeulen als oorlogscorrespondent naar het front in België. Bij terugkeer brengen zijn schokkende ervaringen de vriendschap met Diepenbrock en zijn echtgenote in een ongekende stroomversnelling.

Dettie

schrijver: 

boektitel: 

Het grote zwijgen

genre: 

leeslijst: