Dragt (Tonke)

Leuk idee (om kinderboeken op de maandelijkse leeslijst te zetten (oktober 2004)- red.). Ik wil ook graag meedoen. Ik heb dit boek overigens al gelezen. Is zeer de moeite waard. Nog even mijn samenvatting over Brief voor de Koning:

"Het is een van de drie boeken die de kinderen van hun Opa hebben gekregen om te lezen in de afgelopen zomervakantie. Als tieners is het natuurlijk niet hip om naar de bieb te gaan en boeken te lenen, maar lezen doen ze alle drie graag en ze hebben dit boek dan ook verslonden. Ik zelf vond naast het spannende verhaal ook opmerkelijk dat dit verhaal al zo lang geleden geschreven is. Deel twee hebben we gelukkig ook in huis."


Met ingang van november 2004 lezen een aantal boekgrrls regelmatig een kinderboek. Allereerste in de rij is het bekroonde Brief voor de Koning van Tonke Dragt.

Het verhaal speelt zich af in de riddertijd. De zestienjarige schildknaap Tiuri onderbreekt tegen alle regels in de nachtwake voorafgaand aan zijn ridderslag. Hij gaat in op het verzoek van een vreemdeling, om een geheime brief te bezorgen aan een onbekende ridder. Het verzoek blijkt een heel gevaarlijke opdracht wanneer de ridder in kwestie vermoord wordt. Tiuri zal nu in zijn plaats de boodschap moeten bezorgen bij de koning van het naburige rijk. Onderweg wordt Tiuri achtervolgd, bedreigd en gevangen genomen. Toch weet hij zijn opdracht tot een goed einde te brengen met de hulp van onverwachte bondgenoten. Tijdens zijn reis leert Tiuri veel over zichzelf, en over ware ridderlijkheid.


Subscribe to Dragt (Tonke)