Mak (Geert)

"Hoe kunnen we deze geschiedenis ooit aan onze kleinkinderen vertellen, het verhaal over die laatste maanden van 2004? Wat zullen we ons nog herinneren? Het doorstoken lichaam in de Linnaeusstraat? De kelders die opengingen? De almaar bewegende lippen van politici en intellectuelen? De stilte in de stad? De toon, de nieuwe toon die opeens was gezet? Waar moet ik beginnen?"

Zo begint dit kleine boekje van Geert Mak en in nog geen 100 paginaatjes schetst hij ons wat er volgens hem gebeurde vanaf 2 november. En zoals gewoonlijk gebruikt hij de geschiedenis om ons een spiegel voor te houden. Het is een boekje dat even aan het denken zet. Dat ook wat dingen verklaart. Niet alles. Mak is ook maar een mens van deze tijd en dat is misschien het enige, lichte bezwaar tegen dit boekje: het staat wel erg dicht op de gebeurtenissen. 


Al in januari kwamen de eerste geluiden over Mak.

> Verder ook van het weekend met een schuin oog naar Geert Mak gekeken (z'n boek dan), kvond 'Toen God verdween uit Jorwerd' namelijk erg leuk om te lezen tot het laatste stuk, toen werd het een tikje langdradig, maar het was een mooi stuk geschiedenis hoe het allemaal verlopen was in nederland van de tijd dat 95 % van de mensen zich op een of andere manier in de agrarische sector bezig waren tot nu minder dan 5 % geloof ik. En jawel, het is allemaal drAstisch veranderd toen de koeltank de melkbussen kwam vervangen.

Dat kwam van een boekgrrl die pas leerde melken op haar achtiende wat geheel machinaal ging.


Subscribe to Mak (Geert)