McEwan (Ian)

Was dit boek niet het maandboek van december?Ik heb er nog niemand over gehoord. In ieder geval hier wat ik er verleden maand over schreef:

On Chesil Beach

Het is begin jaren zestig. De generatie van het grote Britse Rijk heeft afgedaan:

Edward and Florence's shared sense that one day soon the country would be transformed for the better, that youthful energies were pushing to escape, like steam under pressure, merged with the excitement of their own adventure together. The sixties was their first decade of adult life, and it surely belonged to them.

Florence en Edward zijn zojuist getrouwd en staan op het punt hun eerste huwelijksnacht door te brengen. Florence is nog maagd en gruwt bij de gedachte aan wat er te gebeuren staat. Over die angst heeft ze nooit met Edward durven praten:


"Toen hij langs de kassa's liep, zijn kassière negerend die geïrriteerd zijn aandacht probeerde te trekken, steeg er een kilte omhoog in zijn maag. Met beheerste looppas - hij was nog niet in het stadium dat het hem niet kon schelen of hij zich belachelijk maakte - liep hij alle gangpaden door, langs bergen sinaasappelen, wc-papier, soep. Pas toen hij weer aan het beginpunt was liet hij alle fatsoen varen, vulde zijn benauwde longen met lucht en schreeuwde Kates naam."

Dit gaat over Stephen, een kinderboekenschrijver in de jaren '80 (met een wat 1984-achtige sfeer) die op zaterdagmorgen in de supermarkt zijn 3-jarige dochtertje kwijtraakt.


Het boek van de maand oktober was Enduring love (vert. Ziek van liefde) van Ian McEwan. Uit de aanbeveling:

'Het gaat over een bizar ongeluk met even bizarre gevolgen. Over achtervolging en paranoia waarbij uiteindelijk de vraag is: "Wie is hier nu gek?" Het knappe van McEwan is dat hij je voortdurend op het verkeerde been zet maar geen moment ongeloofwaardig wordt. Alles klopt: het zit geraffineerd in elkaar, er staat geen woord teveel in, de personages zijn geloofwaardig: dit is inderdaad het boek waarvoor McEwan de Bookerprize had moeten krijgen.


Subscribe to McEwan (Ian)