Aukje Holtrop, Nynke van Hichtum, Leven en werk van Sjoukje Bokma-de Boer 1860-1939

Enige tijd geleden keek ik op zondagochtend naar het boekenprogramma van de VPRO. Daar vertelde Aukje Holtrop over de door haar geschreven biografie (annex proefschrift) over Nienke van Hichtum. Ik was al onder de indruk van de film 'Nienke', dus besloot om me door de vuistdikke biografie heen te worstelen.

Het boek boeide me meteen en ik ben er in een sneltreinvaart doorheen gerold, vaak lezend met verbazing. Wat een bijzonder mens, die Nienke, of eigenlijk Sjoukje. Geboren in een domineesgezin in Friesland met een zeer beschermde jeugd, veel luxe. Ze trouwt met Pieter Jelles Troelstra, de advocaat. Hij stort zich op het socialisme en gaat de politiek in. Daardoor vervalt het gezin steeds meer in armoede.

 

Na de geboorte van haar tweede kind krijgt Nienke wat we tegenwoordig een kraambedpsychose zouden noemen. Dit werd toen niet herkend en ze werd gezien als hysterisch, nerveus etc. etc. De conclusie was dat ze zich niet teveel moest bezighouden met dat 'geschrijf' van haar, maar zich volledig op haar man en kinderen moest richten. Want dat gaf een vrouw alleen voldoening.

Ondanks alles is ze steeds blijven schrijven en probeerde ook het socialisme in haar kinderboeken te integreren. Door haar man werd altijd een beetje meewarig gedaan over haar boeken. Het was mooi dat het geld in het laatje bracht, maar wat hij deed was pas echt belangrijk. Dat was ook de ziekelijke kant in hun relatie. Beiden hadden ze voortdurend kwaaltjes om de aandacht van de ander vast te houden. Uiteindelijk is het huwelijk uitgedraaid op een echtscheiding.

Tot aan haar dood is Nienke blijven schrijven en vol enthousiasme en bezieling. Ze vocht voor het goede kinderboek. Ze wilde kinderen ook iets bijbrengen over andere culturen, over de 'wilden'. Wat duidelijk naar voren komt is haar hang naar aandacht. Als kind was ze het prinsesje thuis, later moest ze in de schaduw staan van haar echtgenoot. Er komt in dit boek nauwelijks een brief van haar voor, waarin ze niet verwijst naar haar zwakke gezondheid.

Ondanks alles heeft ze zich heel goed staande kunnen houden. Ik was onder de indruk en ben nu haar kinderboeken aan het lezen. Wat het voor mij nog extra leuk maakt, zijn de beschrijvingen van haar geboortegrond, de dorpjes Nes, Paesens, Moddergat. Mijn moeder is ook in Nes geboren en mijn overgrootvader woonde in Paesens. Herkenning dus...

 

Yvon
december 2005

Nog meer over dit boek....: 

Nienke van Hichtum werd als Sjoukje Maria Diderika Bokma de Boer in 1860 geboren in Nes, een dorp in Noord-Friesland vlakbij de Waddenzee, waar haar vader dominee was. In 1888 trouwde ze met de advocaat en Friese dichter Pieter Jelles Troelstra, die zich sterk inzette voor de opkomende arbeidersbeweging.

Aukje Holtrop is journaliste. Zij studeerde Nederlands in Amsterdam en werd daarna journalist bij dagblad Trouw, redacteur van Vrij Nederland, en hoofdredacteur van de jongerenkrant Primeur. Ze is medewerkster van VPRO-radio, onder andere voor literatuur, en schrijft over (kinder)boeken in Vrij Nederland.

(meer bij Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)

Op 6 oktober 2005 promoveerde Aukje Holtrop aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift Nynke van Hichtum. Leven en wereld van Sjoukje Troelstra-Bokma de Boer (1860-1939).
(Meer bij Wikipedia)

Bibliografie Nienke van Hichtum

Bokma de Boer was de jongste van de vijf dochters. Zij groeide op in een orthodox-hervormde streek, waar haar vader als vrijzinnig predikant jarenlang een moeilijk leven had onder de bevolking van behoudende vissers en liberale boeren. De vissers respecteerden de sociaalvoelende mens wel, maar verfoeiden de leer die hij bracht. In haar later werk gaf de schrijfster Nynke fan Hichtum vele jeugdherinneringen.
(Meer bij het Bibliografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland)

Nienke van Hichtum overleed in januari 1939 in Hilversum. In 1962 werd de prijs voor het beste kinderboek van het jaar van de Jan Camperststichting naar haar genoemd: de Nienke van Hichtumprijs.
(Meer bij Absolute Facts)

Hardcover | 644 Pagina's | Contact | 2005

schrijver: 

boektitel: 

Nynke van Hichtum

isbn: 

9025417167

genre: