Banneling - Katherine Kerr

Ik geloof dat er neit zo heel veel fantasy liefhebbers zitten bij de boekgrrls, maar goed ik ga jullie er toch nog even mee vermoeien ;-) (en anders zit daar nu gelijk de delete-knop toch?)

Eerste deel, van alweer een tweede serie. In eerste instantie wat lastig dat er een eerste serieaan voorafgaat, ik had dat eigenljk niet zo begrepen, dat ertoch weer dezelfde verhaallijn in voor zou komen. Maar goed te volgen na een aanloopje.

Heerlijk verhaal, leest lekker weg. Speelt in een soort Iers/Keltische setting, met tovenaars (dweomers) en elfen en natuurvolken en natuurlijk ook mensen. Met een soort reincarnatie er in verweven, en dat vond ik wel een aardige vondst. Veel fantasy borduurt voort op oude sagen en mythen, en dat doet deze op zich ook wel, maar ik had nog niet eerder zoiets gelezen. Er is helaas te weinig echt originele fantasy, één van de allerbesten ooit gelezen was Tigana van G.G. Kay. (maar dat even terzijde)

Het verhaal gaat volgens de achterflap over Lord Rhodry, die op de troon van Aberwyn zit, al jaren lang, want hij heeft elfenbloed en wordt dus veel ouderdan de gemiddelde mens. Zijn onderdanen beginnen dan ook tegeloven dat er elfenmagie in het spel is. Daar hebben ze weinig mee op. Dan komt z'n verloten gewaande geliefde Jill terug, die nu een machtige tovenares is. Volgens haar is het tijd dat Rhodry de roep van zin elfenbloed volgt. Ze overreedt hem tot krachtig optreden, hij moet zijn eigen dood ensceneren. Dat doet hij en hij gaat met Jill naar het Westland, waar de Volkers (elfen) en Wachters (niet gereincarneerde zielen) wonen.

Maar daar gaat het alleen het eerste en laatste hoofdstuk over. Daartussen spelen diverse verhaallijnen, die jaren daarvoor spelen, waarschijnlijk de opzet of aanleiding van de actie die Rhodry uiteindelijk moet nemen. Tussen de verschillende verhaallijnen van korte mensenlevens lopen er ook vehaallijnen van de elfen en de dweomers (tovenaars) die dus veel langer leven. Die dweomers zien sommige mensen verschillende keren voorbij komen in hun leven, elke keer in een andere reincarnatie. Ze krijgen soms een visioen van wat iemands wyrd (lot) is, maar ze zijn door een geis (taboe) gebonden om erietsoverte kunnen zeggen. Wanneer ze een latere incarnatie tegen komen, weet die ook niets meer van zijn of haar vorig leven.

Ik vond het een lekker meeslepend boek ,al worden sommige verhaallijnen wel erg kort afgemaakt, en weet je niet goed waarom zo'n incarnatie er tussen gevoegd wordt. Nou ja, het is wel een puzzelstukje in het geheel, maar er komt dan net teveel de schrijver om de hoek kijken, naar mijn idee. Dat was eigenlijk het enige wat me een beetje irriteerde, maar voor de rest kan ik haast niet wachten om aan deel twee te beginnen. Maar ik houd me nog in, ik ga denk ik toch eerst serie 1 lezen. . Dan heb ik die verhaallijnen er straks goed in zitten en kan ik lekker doorstomen met deel 2 van de 2de serie.

Erna

En dan is er, zoas meestal, ook nu weer een Boekgrrl die uit weet te leggen hoe dat zit met die incarnaties:

De serie heeft een aantal aftakkingen, waarbij je dus personen volgt die in het verhaal voorkomen. Die incarnaties moeten uitleggen waarom in dit leven die mensen verbonden zijn; alles moet uiteindelijk in balans komen wil je ziel echt naar het hogere plan verhuizen. Dus verbonden zielen moeten dingen goedmaken en dergelijke.

Marjolein, met een plankje Kerr thuis

Nog meer over dit boek....: 

relevante links:

 

 

(Meer relevante links toe te voegen, of commentaar? Laat me het even weten: eisjen@boekgrrls.n)

schrijver: 

boektitel: 

Banneling

isbn: 

9789024527670

genre: