Barbara Nadel: Versteend

Een inspecteurs Ikmen & Suleyman-detective.

Inhoud:
Op de achterkant staat beschreven:
 "In Versteend duikt Barbara Nadel diep in de verleidelijke steegjes van Istanbul en nog dieper in de krochten van de menselijke geest." De schrijfster neemt ons mee naar de Joodse wijk Balat in Istanbul waar de waanzinnige kunstenaar Melih Akendiz woont. En alhoewel zijn kinderen al 36 uur vermist worden als het verhaal begint werk hij als een bezetene door aan zijn volgende project. Tegelijkertijd wordt een bejaarde vrouw dood aangetroffen in een appartement, samen met het perfect geconserveerde lichaam van een jongeman. Een inval bij een Russische gangster levert nog een lijk op. Samen lossen de inspecteurs Çetin Ikmen en Mehmet Suleyman de mysteries rondom de vele doden op.

Thema's
Het is een boek waarin het kwaad duidelijk wordt veroordeeld:

  • het tot kunst verheven balsemen van lichamen van geliefden en nabestaanden. 
  • het waanzinnige gedrag van de kunstenaar Melih Akendiz die met zijn labiele vrouw omgaat als een gebruiksvoorwerp. 
  • de aanwezige Russische Maffia in Istanbul.

De verschillende geloven worden in hun waarden gelaten: de dochter van inspecteur Çetin Ikmen, is als moslimmeisje verliefd geworden op een joodse jongen.

Seksualiteit is meer een kwestie van geweten: de ongelukkige relatie van Mehmet Suleyman met zijn vrouw.

Kleurrijk is de zigeunerin, kunstenares, moeder van vele kinderen met voorspellende gaven die eigenlijk kan doen en laten wat ze wil zonder door Çetin Ikmen beoordeeld te worden omdat zij een zelfde achtergrond hebben.

Conclusie:
Onder de indruk ben ik zeker. Een in originele décors opgezette thriller met ongewone thema's. Waar het conserveren van doden tot kunst wordt verheven en dat in een Moslim land als Turkije waar de doden binnen een dag begraven moeten worden volgens de wet.

Omdat er een aantal malen necrofilie werd gesuggereerd deed dit boek me aan Vogelman van Mo Hayder denken. Blijkbaar zijn onderwerpen als perverse liefde voor lijken een geliefd onderwerp voor vrouwen die thrillers schrijven over ongewone thema's. Voor de thrillerfans onder ons dus een echte aanrader.


Fleur Guern

Nog meer over dit boek....: 

Van de zelfde schrijfster:
Belshazzar's Dochter

Oorspronkelijke titel: Petrified
Vertaald uit het Engels door Noor Koch
Uitgegeven in 2005
Paperback, 288 pag.
ISBN 9058313360

Omslag VERSTEEND[9058313360]

Barbara Nadel's Instanbul 
"In typical ‘me’ fashion however, I will leave out the great and well known attractions. They’re fantastic, but if you are going, have a look at these locations too."

Meet the author
Een filmpje waarin ze haar boek Harem aanbeveelt.

schrijver: 

boektitel: 

Versteend

isbn: 

9058313360

genre: