De Tweeling - Saskia Sarginson

Sommige mensen zeggen dat de meisjes Isolte en Viola een jeugd hebben gehad
als in een sprookje. Weten zij veel...
Hun jeugd was geen doorsnee jeugd, dat niet. De eerste jaren van hun leven hebben ze doorgebracht in een commune. Tot hun moeder er genoeg van had, van
al die regels en dat gekibbel. Ze kon het zelf wel, het belangrijkste in het leven is de vrijheid om je eigen keuzes te maken en als je zelfredzaam bent, heb je geen anderen, die alleen maar bekritiseren, nodig.
Een vader is ook niet in beeld, maar de meisjes zitten daar niet mee. Zolang ze jong zijn vinden zij dat wilde leven prima. Ze hebben geen regels in hun nieuwe bestaan, maar wel twee vrienden. Toevallig ook een tweeling, dejongens, John en Michael. Zij zijn zels nog een stukje wilder, maar dat is juist leuk.
Totdat hun moeder  alsnog behoefte krijgt aan een man. Ze lijkt echtverliefd, al geeft ze toe dat de financiële zekerheid ook wel prettig is, nu ze ouder wordt.
Die man heeft een dochter, een meisje dat een jaar of zes jonger is en compleet anders dan de tweeling, die haar als indringer zien en zeer zeker niet willen doen wat hun moeder hen opdraagt: zich om het kind bekommeren.
Als we de tweeling leren kennen zijn ze volwassen. Isolte is modejournaliste geworden. Ze heeft een relatie met modefotograaf Ben, maar ze weet niet of hij  genoeg om haar geeft om weerstand te kunnen bieden aan het glamourwereldje. Als zij haar baan verliest, durft ze hem dat niet te vertellen, uit angst dat hij dan niet meer zal willen zien staan.
Ze zit toch ook al met het feit dat haar tweelingzus een blok aan haar been is geworden. Al in haar puberteit ontwikkelde Viola een vorm van anorexia,
en ze bevindt zich voor de derde keer in het ziekenhuis waar ze onder dwang gevoed moet worden.
Wat is er gebeurd dat de twee vroeger zo onafscheidelijke zussen nu zo’n verschillend leven leiden? In terugblikken en herinneringen wordt langzaam duidelijk dat er een dramatisch voorval is geweest dat gevolgen had voor alle betrokkenen.
Het verleden trekt te sterk aan Viola, Isolte staat machteloos. Ze wil haar zus helpen, maar weet niet hoe. Als zij die uitnodiging krijgt om de paardenfarm in Suffolk te komen bezoeken, de plek van hun jeugd, gaat ze daar op in.

Een broeierige roman, zich deels afspelend in Londen speelt, deels in Suffolk.
Na een tijdje krijgt de lezer door hoe het verhaal in elkaar steekt: beide zussen vertellen een verhaal, een heel ander verhaal, omdat zij duidelijk een andere weg ingeslagen zijn.
Deze roman kruipt onder je huid. Het is een coming-of-ageverhaal, speciaal over tweelingen, een psychologische roman met thrillerelementen. Met mooie natuurbeschrijvingen, waardoor je begrijpt: de schrijfster kent de streek Suffolk door en door.

Saskia Sarginson studeerde English Literature en behaalde een MA Creative Writing. Voordat zij fulltime schrijfster werd, schreef ze voor een tijdschrift, was ze ghostwriter voor de BBC en HarperCollins en werkte als copywriter en script editor. Ze woont in Londen met haar vier kinderen, van wie twee meisjes een eeneiige tweeling vormen.
 
Marjo
 

boekcover: 

schrijver: 

boektitel: 

De Tweeling

isbn: 

9789400502369

genre: 

oorspronkelijke titel: 

The Twins

uitgever: 

jaar van uitgave: 

2013

vertaler: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.