Elvira Lindo; Een onverwachte wending

Onverwacht zeker. Je zult maar als 45 jarige met een 35 jaar oudere beroemde schrijver getrouwd zijn. Denken dat alles netjes onder controle is. Sex wil of kan hij niet meer. Sociale status volop. Het geld stroomt rustig binnen en jij kunt het rustig uitgeven. Je houdt er voor een vaste dag in de week een minnaar op na, want als hij het niet meer kan, hoeft dat nog niet te zeggen dat jij het niet meer wilt......., toch?

En dan, terwijl je je net uitgebreid hebt uitgeleefd in een modezaak, om er die avond weer stralend uit te zien,  als de eet tafel weer eens  vol gasten zal zijn waarvoor duur gecatered wordt, gaat je mobiele telefoon . Je staat vol pakjes en zakjes met de portier van de winkel, die een paraplu boven je hoofd houdt, op de stoep. Erg onhandig en ongelegen dus.  Je dienstmeisje aan de telefoon.  Je _moet_ thuis komen. Nee, niet bij jou thuis, maar bij haar thuis. Al snikkend weet ze je te overtuigen en onder veel gesputter laat je een taxi je naar haar huis brengen en daar, daar ontdek je dat die beroemde man van je, die het niet meer wil of kon, in het bed van die meid is overleden tijdens _de daad_. 
Een onverwachte wending dus! 

Lijkt het misschien om een enigszins komische roman te gaan door bovenstaande, dat is het niet.  Ik heb ook niets verklapt, want alles wat ik heb verteld, staat ook op de achterflap en is eigenlijk ook alleen maar de inleiding en het slot van dit boek. De verrassing zit hem in de personen om Eulalia heen. 

Iedereen in deze vlot weglezende roman leidt een dubbelleven, behalve Eulalia's - bij het echtpaar inwonende - moeder Leonor. Terwijl Eulalia in de taxi zit op weg naar haar dienstmeisje Tere, passeren ze in haar gedachten allemaal de revu.

Haar eerste liefde, Jorge,  die ze als jonge verslaggeefster bij de radio heeft leren kennen in het begin van de post-Franco periode. De man met communistische sympathieën met wie ze het opneemt tegen de nostalgische fascisten die denken dat de nieuwe politieke wind die er waait van korte duur zal zijn. Jorge, daar is ze zich bewust van, bedriegt haar vanaf het begin. 

Haar tweede vader Gaspar. Een man die veel voor haar heeft betekent en als ze met Jorge zijn leven in een biografie probeert vast te leggen komt ze er achter dat Gaspar, door het verlies van zijn grote liefde onder het Franco regime, het leven van een ander heeft geleid. 

De secretaris van haar echtgenoot, Jesus Mora. Haar minnaar. Eén en al gedienstigheid en een man zonder wie Samuel, haar echtgenoot, niet in staat zou zijn zijn leven zo succesvol te laten verlopen als het doet. De man die Eulalia op een vaste dag in de week ook "helpt".

Het dienstmeisje Tere. Een incestieuze grootvader heeft haar jeugd en de relaties met mannen als ze volwassen is bepaald. 

Het verhaal leest als een film en dat is niet verbazingwekkend als je weet dat Elvira Lindo (1962) naast kinderboeken, ook  film- en televisiescenario's schrijft. Zij is getrouwd met de schrijver Antonio Muñoz Molina, wiens romans het Spanje van na Franco beschrijven en ze woont in Madrid, waar het hele boek zich afspeelt.

Een prima boek voor een lekkere dag onderuit in een stoel.


Eisjen

Nog meer over dit boek....: 

relevante links:

Elvira Lindo

schrijver: 

boektitel: 

Een onverwachte wending

isbn: 

9789058314123

genre: