Ernest Hemingway: Afscheid van de wapenen

Het boek gaat over een Amerikaan, Henry, die in WO-I dienst neemt bij het Italiaanse leger. Hij is luitenant, en aanvoerder van een paar soldaten die ambulances besturen die gewonden vervoeren van het front naar de militaire ziekenhuizen die zijn ingericht in de plaatsen in 'veilig' gebied. Zijn legeronderdeel vecht in het oosten van van Italië, dat toen aan Oostenrijk-Hongarije grensde (nu heet het gebied Slovenië volgens mijn atlas). 

Voordat hij met zijn mannen naar het front wordt gestuurd ontmoet Henry Catherine Barkley, een Engelse verpleegster, en wordt verliefd op haar. Als hij aan het front ernstig gewond raakt, wordt hij naar een nieuw in te richten ziekenhuis in Milaan gestuurd, waar Barkley ook toevallig naartoe is overgeplaatst. Hier verhevigt zich hun relatie, en wordt Catherine zwanger. Henry moet echter als hij is opgelapt weer terug naar het front. 

Daar staan de zaken er steeds slechter voor, en het Italiaanse leger moet zich terugtrekken. Deze terugtocht wordt mooi en indrukwekkend beschreven. Cruciaal is dat na het passeren van een brug iedereen wordt gecontroleerd door politieagenten. Iedereen met een rang die zijn manschappen niet bij zich heeft, wordt daarbij wegens verraad (het in de steek laten van manschappen) uit de rij gehaald en (het komt erop neer:) standrechtelijk geëxecuteerd. Omdat ook Henry z'n mannen kwijt is, lijkt hem dit lot te wachten. Maar hij laat het niet gebeuren, en ontsnapt. Hij vlucht als deserteur naar Milaan, en daarna naar Stresa, als hij hoort dat Catherine zich inmiddels daar bevindt. Samen vluchten ze naar Zwitersland, waar ze in een pensionnetje aan het meer van Genève een idyllische tijd beleven, maar waar ook hun liefde een dramatisch einde neemt. 

Ik vond het leuk een keer een boek van de beroemde Hemingway te lezen. Het boek is in een eenvoudige, heldere stijl geschreven, en leest lekker weg. De stukken over de oorlog vond ik interessant, en het was ook heel boeiend om te lezen hoe in een land in oorlog twee soorten leven naast elkaar bestaan: aan het front en in de daaraan aangrenzende gebieden is het oorlog en staat alles wat er gebeurt in het teken daarvan, in andere gebieden gaat het leven 'gewoon' door, en is het enige waaraan je merkt dat het oorlog is dat niet alles verkrijgbaar is, en dat er niet of nauwelijks mannen die op 'gevechtsleeftijd' zijn in burger over straat lopen. Verder is het een mooi verhaal over liefde, maar....  hier moet ik verder onder de verklapper, in de hoop dat mijn vraag wordt beantwoord door iemand die het boek ook heeft gelezen (of gaat lezen?):

V

E

R

K

L

A

P

P

E

R

Het is natuurlijk heel moeilijk om hevige verliefdheid te beschrijven, maar de relatie tussen Henry en Catherine kwam op mijn niet erg diep, en soms zelfs kinderlijk over. Het verhaal over hun 'liefde' werd voor mij eigenlijk pas mooi bij het dramatische einde ervan. Bij de beschrijving van de idyllische periode aan het meer van Genève begon ik al te denken: maar die mensen hébben niks met elkaar. Dat is ook een sterk punt van het boek, van het verhaal over de liefde: gaandeweg merk je dat je Henry en Catherine helemaal niet kent of leert kennen als de mensen die ze zijn, maar alleen als elkaars geliefden, die leven in een soort vacuüm dat is afgescheiden van de rest van de wereld en van hun eigen leven. Zo gaat dat nou eenmaal, bij verliefdheid. 

Maar ik had de indruk dat het liefdesverhaal anders zou zijn gelopen als het niet zo'n dramatisch einde zou hebben gevonden met de dood van Catherine én het kind. Zou er een probleemloze bevalling zijn geweest, dan zou, lijkt me, de liefde tussen Catherine en Henry (nog extra beladen met de verantwoordelijkheid voor een kind) zwaar op de proef zijn gesteld, en, gelet op het weinige dat ze gemeenschappelijk hadden, het niet hebben gered omdat ze, met beide benen op de grond komend als mensen na elkaar in deze bijzondere oorlogssituatie hebben ontmoet en zich daarbij zonder reserves (althans, dat geldt naar mijn idee voor Catherine) aan elkaar te hebben overgegeven, zich gerealiseerd zouden hebben dat dít het toch niet was. Dat ze niet bedoeld en gewild hebben om hun hele leven de gevolgen te dragen van een verliefdheid die werd veroorzaakt door bijzondere omstandigheden. Lezen anderen dit ook zo, of kwam de liefde wél als echt, diep, overtuigend (of hoe je het ook maar moet noemen) over?

 
Monalisa
Wil je weten wat ik lees? 
Zoek je zelf iets te lezen

Nog meer over dit boek....: 

schrijver: 

boektitel: 

Afscheid van de wapenen

isbn: 

9789060195604

genre: 

leeslijst: 

maand: