G. Lernout: Het Boek / een beknopte geschiedenis van het boek

Dit is een boek dat eigenlijk iedereen eens moet lezen. De titel is vrij saai maar het boek is zo meeslepend geschreven en het onderwerp is natuurlijk voor ons erg inetressant.
De titel dekt de lading deels. Er staat een heleboel meer in.
Ds schrijver is een hoogleraar vergelijkende literatuurwetenschap in Antwerpen.

Het boek begint  met een internetsite over houten plankjes met tekst die door toevallig goede grond bewaard gebleven zijn.
Romeins, bij de Hadrianus muur in Engeland. Daarvandaan meandert het over een heleboel onderwerpen.
De ontwikkeling van het schrift, eerst alleen maar om administratie te voeren, de verschillende soorten schrift.De uitvinding van het alfabet met afzonderlijke letters was erg belangrijk. Dan de ontwikkeling van de tekstdrager, papirus, perkament, wastabletten, kleitabletten, steen, papier. De maniere van inbinden of oprollen. De oudste bibliotheken
over de hele wereld. Hij neemt overal de tijd voor en beweegt zich over vele zijpaden. Toch is het erg overzichtelijk.
En het boek leest ook nog eens als een trein!
Wat wil een mens nog meer.

De ontwikkeling van teksten. De machtspatronen in de oude wereld bepaalden welke taal waar werd gesproken en/of geschreven. Kortom , een boek om eigenlijk te hebben.
Ik heb het uit de bibliotheek in zeist.

Joan

Nog meer over dit boek....: 

isbn 90 5990 004 9

Geert Lernout beschrijft hoe de mens door de eeuwen heen met taal en woorden is omgesprongen. Van kleitablet tot paperback is een hele stap, maar het doel blijft hetzelfde: kennis en ervaringen overbrengen. Want zonder het gedrukte woord staan we nergens.
Geert Lernout doceert vergelijkende literatuurwetenschap aan de Universiteit Antwerpen, waar hij ook het James Joyce Centrum leidt.

Universiteit Antwerpen

Scilogs


  

schrijver: 

boektitel: 

Het boek, een beknopte geschiedenis

isbn: 

9789059900042

genre: