Gabaldon, Diana: De reiziger

In afwachting van de nieuwe lijst ben ik in een lekker dikke pil begonnen, "De reiziger" van Diana Gabaldon. Ik hou wel van een goed historisch verhaal, waar zoals een vriendin het me aanprees, een dosis functionele seks in voor komt :) Als ik echt lamlendig ben (ik bedoel geen zin in iets moeilijks om te lezen) dan wil ik nog wel eens een Deveraux of zo lezen, maar dat zijn nou niet van die boeken waarin een goed verhaal zit. Meer een soort historische Bouquetreeks. Maar dit is een iets beter opgebouwd verhaal, lekker meeslepend.

Het gaat over Claire, een verpleegster die vlak na de Tweede Wereldoorlog met haar man Frank op een soort verlate huwelijksreis naar Schotland gaat. Ze zijn voor WO II getrouwd, maar hebben tijdens de oorlog elkaar bijna niet gezien. Ze proberen hun huwelijk op poten te krijgen. Frank is historicus en doet in Schotland onderzoek naar zijn voorvaderen. Hij komt papieren tegen waarin blijkt dat een voorvader tijdens de strijd van de Schotten onder Bonnie Prince Charles een soort spion voor de Engelsen is geweest.

Op een dag gaat Claire wandelen en ontdekt een "henge" op een van de heuvels, waar een bijzondere sfeer hangt. Als ze daar later naar terugkeert, komt ze door een scheur in de tijd (ok, dit is zoiets wat je dan maar aan moet nemen ;-) in het zeventiende-eeuwse Schotland terecht.

Ze belandt midden in de strijd tussen de roodjassen (de Engelsen) en de Schotten. Ze wordt eerst door de voorvader van Frank "opgevangen", een niet zo aangename ontmoeting. Ze weet te ontsnappen met hulp van een Schot, die haar meeneemt. Ze wordt dan meegesleept naar een kasteel, waar ze min of meer vastgehouden wordt. Ze mag wel rondlopen en wordt ook vriendelijk behandeld, maar echt vertrouwen doet men haar niet, omdat ze Engels spreekt en in vreemde kleding aan kwam zetten. Ze verzorgt er onder andere één van de rovende Schotten, ene Jamie. Hun lot zal zich met elkaar vervlechten.

Ik ben nu op ongeveer 100 bladzijden, en het leest lekker weg. Ik heb zo het idee dat het spannend en romantisch gaat worden, met andere woorden: een lekker tussendoortje. En er schijnen zelfs nog twee vervolgen op te zijn, waarbij ze ook nog weer terugkeert naar de twintigste eeuw. Maar dit deel eerst maar eens uitlezen. Echt iets voor deze zondagmiddag, die een tikkie druilerig is.

Groet,

Erna

schrijver: 

boektitel: 

De reiziger

isbn: 

9789022557112

genre: