Goldschmidt, Thijs: Darwins hofvijver

De ondertitel van het boek is "een drama in het Victoriameer", en ik durf er bijna niets over te vertellen, er zitten hier immers biogrlls die veel meer van dit boek begrijpen dan ik... Toch meer een poging, in de hoop dat ik geen bokken schiet.

Gedragsecoloog Tijs Goldschmidt brengt zo'n 12 jaar door aan het Victoriameer waar hij een bepaalde vis -furu- bestudeert. Terwijl hij steeds meer soorten ontdekt, blijken er ook soorten uit te sterven. Als hij zoekt naar de oorzaak komt hij erachter dat er nijlbaars is uitgezet in het meer, en die eten de furu op. Als dat alles was, was het misschien niet zo schokkend, maar door een emmer baars verandert het leven van de Afrikanen die immers afhankelijk zijn van de vis ingrijpend. Er zijn tal van nevenaffecten, bijvoorbeeld: het aantal muggen neemt toe (dus de malaria) omdat de insectenetende furu verdwenen is..
Behalve veel wetenschappelijke feiten, vertelt Goldschmidt ook over het moeizaam communiceren met de Afrikanen, de compleet andere manier van leven. En hij vertelt over zijn ontdekking dat het misschien wel de vrouwtjesvis is die bepaalt hoe en wanneer zich een nieuwe furu-soort ontwikkelt. Zij blijkt in bepaalde ecologische omstandigheden een voorkeur te hebben voor een mannetje met een bepaalde tekening, zodat andere mannetjes uit het beeld verdwijnen.

Het is allemaal best ingewikkeld, moeilijk na te vertellen, maar heel logisch als je het leest. En..men hoeft niet alle hoop op te geven: die vrouwtjes zijn heel inventief!

 


Marjo

Nog meer over dit boek....: 

  • Lake Victoria

  • De Nederlandse bioloog en auteur Thijs Goldschmidt weet er alles van. Tijdens zijn onderzoek naar furu - kleine, baarsachtige vissen - in het Afrikaanse Victoriameer zag hij hoe zich een evolutionair drama voltrok. In de jaren vijftig had iemand een emmer Nijlbaars in het immense meer losgelaten. Deze grote vissoort stelt weinig eisen aan de waterkwaliteit, plant zich gemakkelijk voort, groeit snel en is smakelijk. Kortom, een ideale consumptievis. Maar ook een consumptievis moet op zijn beurt consumeren. Goldschmidt merkte tijdens zijn onderzoek hoe het steeds moeilijker werd bepaalde visjes te vangen. (...) het Victoriameer is het op een na grootste zoetwatermeer ter wereld. Het Victoriameer is een recent voorbeeld van faunavervalsing en toont aan hoe voorzichtig de mens moet zijn met het uitzetten van dieren buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied.
    Vissen in het nieuws

schrijver: 

boektitel: 

Darwins hofvijver

isbn: 

9789057133169

genre: