Ian McEwan: Het kind in de tijd

"Toen hij langs de kassa's liep, zijn kassière negerend die geïrriteerd zijn aandacht probeerde te trekken, steeg er een kilte omhoog in zijn maag. Met beheerste looppas - hij was nog niet in het stadium dat het hem niet kon schelen of hij zich belachelijk maakte - liep hij alle gangpaden door, langs bergen sinaasappelen, wc-papier, soep. Pas toen hij weer aan het beginpunt was liet hij alle fatsoen varen, vulde zijn benauwde longen met lucht en schreeuwde Kates naam."

Dit gaat over Stephen, een kinderboekenschrijver in de jaren '80 (met een wat 1984-achtige sfeer) die op zaterdagmorgen in de supermarkt zijn 3-jarige dochtertje kwijtraakt.

Ik hoop niet dat hier iemand verbonden is met de vermiste Danny, want dan valt dit fragment waarschijnlijk nogal rauw op 't dak. Maar als ik te lang wacht met deze mail komt het er misschien helemaal niet meer van. En ik wil jullie dit boek niet onthouden! Ik kocht het voor 3,50 op de boekenmarkt in Deventer en na een wat trage start vind ik het erg mooi.

In de loop van het boek merk je dat, hoewel 'het grote verdriet' als een soort eigenschap aanwezig blijft, het verdwenen kind langzaam op de achtergrond raakt. Je kunt (meestal) niet met je vinger aanwijzen waar het gebeurt, maar steeds verder lezend merk je dat Stephen weer anders is dan even terug. In het begin, toen ik niet echt lekker in het boek leek te komen, was hij nog afwezig en afstandelijk. Hoe meer hij 'wakker' werd en dingen doormaakte, hoe meer ik in het boek kwam en meeging in zijn ontwikkeling.

Nou ja, dit klinkt allemaal vast heel vaag. Maar ik heb hardop moeten lachen bij dit boek en dat overkomt me zelden. En het hield me in de ban, want behalve het verdwenen kind spelen er meer mysteries. Het boek deed me ook nog even aan 'One' van Richard Bach denken. Dat verhaal is namelijk gebaseerd op een tijdsidee dat ook even door McEwan wordt aangestipt:

"iedere seconde [wordt] in een oneindig aantal mogelijke versies verdeeld, die zich constant vertakken en uitbreiden".

Iedere mogelijkheid van een keuze die je maakt wordt uitgevoerd in een soort parallelle werelden. 'Het kind in de tijd' gaat dus ook over tijd en je beleving daarvan.

Al met al een boek met veel inhoud. En te koop als Rainbow Pocket!

Groet, Chanou

Nog meer over dit boek....: 

relevante links:

 

(Meer relevante links toe te voegen, of commentaar? Laat me het even weten: eisjen@boekgrrls.n)

schrijver: 

boektitel: 

Het kind in de tijd

isbn: 

9789061697862

genre: