Isabel Allende: Portret in Sepia

Een roman spelend in California, Chili en met wat reizen naar Europa. Een mengeling van culturen: Spaans, Amerikaans, Engels. Een hoop geschienis (zowel in California als in Chili) en een schitterend verhaal met veel sterke vrouwen in bijzondere relaties.

Isabel Allende was ik nooit aan begonnen omdat ik haar schaarde bij de intrieste Zuid-Amerikanen die me, afgezien van Marquez, altijd in depressie-achtige gevoelens brachten. Ellende is er in het boek genoeg, maar Isabel laat haar vrouwen hun ellende altijd aanpakken op zo'n manier dat de glimlach ergens op de achtergrond zweeft.

Het boek speelt aan het einde van de negentiende eeuw wanneer Chili wordt geteisterd door oorlogen en burgerstrijd. De hoofdpersoon is Aurora del Valle. Zij lijdt aan een trauma waardoor de eerste vijf jaar van haar leven zijn uitgewist. Dit trauma uit zich in regelmatige nachtmerries waarvan ze de oorsprong niet kent en die je langzaamaan met haar ontdekt.

Aurora beschrijft haar ambitieuze grootmoeder Paulina del Valle, die met een neus voor geld altijd de vinger op de plek weet te leggen waar goud uit ontspringt, zoals investeringen langs de spoorlijnen in de VS en wijngaarden in Chili. Ze is een Nieuwe Rijke die zich op bijzondere wijze zowel in San Francisco, als weer terug in Chili manifesteert. Naar dit land is ze teruggekeerd wanneer haar echtgenoot is gestorven en zij nergens meer voor uitgenodigd wordt als "vrouw alleen''. ( "Niet doodgaan, Feliciano, weduwen worden immers nergens uitgenodigd".....) Ze keert terug naar Chili en huwt met haar butler op zijn zakelijke voorstel:

"Ik ben uiteraard niet van plan de taak van echtgenoot in sentimenteel opzicht te vervullen. Ik ding ook niet naar uw fortuin, dat geheel veilig zou zijn, daarvoor zult u de passende wettelijke maatregelen wel treffen. Mijn rol aan uw zijde zou praktisch dezelfde zijn: u helpen bij al wat ik kan met de grootst mogelijke terughoudendheid. Ik neem aan dat in Chili, net ozeer als in de rest van de wereld een alleenstaande vrouw tegen veel problemen aan loopt. Het zou voor mij een eer zijn om voor u op te komen."

Ook is er het verhaal van de andere grootmoeder Eliza Sommers, met haar salon met de lekkerste gebakjes en samenwonend met een Chinese arts/acupuncturist in het Chinatown van San Francisco. Samen krijgen ze een beeldschone dochter die overlijdt bij de bevalling van Aurora. Aurora is gek op haar Chinese grootvader, die ze op haar vijfde verliest. Maar waarom is haar niet duidelijk. Want na die leeftijd wordt ze opgevoed door grootmoeder Paulina ipv door Tao Chi'en`` en Eliza.

Een prachtig verhaal, heel ingetogen geschreven, dat je naar het einde brengt langs veel intense emoties en spanning vanwege het hoe en waarom van Aurora's nachtmerries.

 


Eisjen

Nog meer over dit boek....: 

 • Portret in Sepia
  (Engelse beschrijving)

 • De Californische Goudkoorts

 • San Francisco

  Isabel Allende (Lima,
  2 augustus 1942) is een Chileens schrijfster.

  Haar vader, Tomás Allende, de broer van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.
  (meer bij Wikipedia)

  Chili (in het Spaans Chile) is een land in Zuid-Amerika, grenzend aan Peru, Bolivia en Argentinië. Het ligt ingeklemd tussen de Stille Zuidzee en het Andesgebergte.
  (meer bij Wikipedia)

   

schrijver: 

boektitel: 

Portret in sepia

isbn: 

9789028424265

genre: