Al tijden dacht ik "ik wil toch ook eens wat lezen uit onze filosofische afdeling''. In de bieb even gekeken via de computer wat er ook al weer zo bij ons op stond en De Foucault Hallucinatie gevonden. Van de achterkant:
''Een Engelse student uit Cambridge wordt door zijn vriendin naar Frankrijk gestuurd om Paul Michel te vinden, een Franse schrijver die een bijzondere relatie had met de bekende filosoof MIchel Foucault.
De zoektocht begint in een Parijs archief, en eindigt in een psychiatrische inrichting te Clermont-Ferrand, waar het eens zo glamoureuze enfant terrible van de Franse Letteren Paul Michel zit opgesloten.
Tijdens een hallucinerend verblijf aan de Franse zuidkust, waar de student heen en weer wordt geslingerd tussen de uitzinnige levenslust en doodsangst, komt hij tot een bijzarre ontdekking."
Het verhaal van de liefde van je leven. Meeslepend, warm, sensueel, spannend en verbijsterend als het over en uit is.
Allereerst de enigszins hilarische verhouding die de student met zijn vriendin, die nooit anders aangeduid wordt als ''de germaniste'', heeft. Beiden zijn bezig met een proefschrift. Zij over Schiller en hij over Paul Michel. Zij wijst hem erop dat je verliefd hoort te zijn op je onderwerp om in staat te kunnen zijn om erover te schrijven en forceert de student er min of meer toe om naar Paul Michel, op zoek te gaan.
Eenmaal in Frankrijk raakt hij door de nooit verstuurde brieven van Paul Michel aan Michel Foucault, die hij in de archieven van de universiteit in Parijs mag lezen (na eerst weer door allerlei Fransen afgeblaft te zijn .....zijn die Parijsenaars ooit aardig tegen buitenlanders?), zo geobsedeerd dat hij ZIJN Onderwerp UIT de psychiatrische inrichting MOET krijgen en vertrekt naar Clermond Ferrand.
Wat dan volgt is de in toenemende mate spannende en hoogst sensuele ontwikkeling van een relatie tussen de student (22 jaar oud) en Paul Michel (46 jaar). Nooit eerder ervaren dat een homosexuele relatie in de literatuur ook op mij als sensueel overkomt. Niet dat er nou ook maar iets in detail beschreven wordt (daar heb ik zowiezo gruwelijk de pest aan, net als in films....) maar je voelt het, tussen de woorden, tussen de zinnen (dat is tenminste erotiek) en onder die warme zon van Zuid Frankrijk waarvan het lijkt alsof hij op jou schijnt. Toen ze voor het eerst in elkaars armen lagen, wat zo subtiel, zo teder, zo afstandelijk en zo ontroerend wordt beschreven, had ik zoiets van "dit is de mooiste liefdesscene die ik ooit gelezen heb''......en dan gaat het over twee mannen.....
Voor een dochter van een homosexuele vader een openbaring! De germaniste in het boek is ook de dochter van een homosexuele vader en heeft daar zo'n bijzondere, open, band mee, dat ik regelmatig dacht ''had dat maar gekund...." Mijn vader was veel te veel verstrikt en verstikt in de opdracht "normaal'' te wezen. Het hele boek was voor mij dromen en genieten.
Het einde, was intens triest, maar ook intens mooi.
Als ik weer eens in het zuiden van Frankrijk ben, wil ik het weer lezen (dan in het Engels, want helaas was de originele versie uitgeleend in de bieb) en hoop ik, dat ik onder die warme zon ook ergens een huis tegen zal komen met daarop een muzieksleutel, een notenbalk en de noten do mi si la do re.........
v
e
r
k
l
a
p
p
e
r
Domicil' adoré (''geliefde woning'')
Eisjen