T. Jefferson Parker: California girl

Van de achterflap:

In 1968 leidt Nick Becker het onderzoek naar de moord op Janelle Vonn, een vroegere schoonheidskoningin die haar titel kwijtraakte toen ze voor Playboy poseerde. maar Nicks herinneringen aan Janelle gaan veel verder terug, naar toen zij pas vijf jaar oud was en Nick en zijn drie broers een vete uitvochten met de broertjes-Vonn. Het is voor hem een extra stimulans om de man te pakken die haar heeft onthoofd en het lichaam in een verlaten pakhuis heeft gedumpt. 
Vier decennia later komen Nick en zijn broers erachter dat de man die Nick heeft gearresteerd en die veroordeeld is voor de moord, misschien toch onschuldig is....

De schrijver van dit boek zegt dat hij zich zijn leven lang zo ongeveer heeft voorbereid om dit boek te schrijven, maar zich daar niet van bewust was. Voor hem 'begon' het in 1968 toen hij als leerling aan de middelbare school geen idee had wat hij moest met zoiets als de Vietnam oorlog, drugs, sex and rock and roll? Mensen als Nixon en het Watergate schandaal. De religeuse fanaat Charles Manson die de zwangere vrouw van filmregisseur Roman Polanski op beestachtige wijze vermoorde. En 
Dr. Thimoty Leary, een professor aan de Berkely Universiteit in California die beweerde dat het gebruik van LSD je beter deed denken en studie bevorderde. Al die indrukken vonden hun plek in California Girl.

California Girl  gaat over 4 broers en de moord op een meisje dat ze allemaal kenden en ieder op hun manier van hielden. De ene een politie-agent voor wie dit de eerste 'zaak' is. De tweede een journalist die denkt met de moord "het artikel" te kunnen schrijven. De derde een evangelist met een bijna directe verbinding tot God in een drive-in-kerk en de vierde is een soort van schimmige adviseur met vreemde praktijken in Vietnam. Het meisje is jong, slim en mooi, komt uit een volledig verknipt gezin en als ze op het punt staat haar leven enigszins onder controle te krijgen, dan maakt een ander daar een eind aan. En alles speelt zich af in de dorpen Tustin and Laguna beach in California, waar de schrijver opgroeide.

Ik groeide ook op in die tijd en was vast even verbijsterd af en toe als de schrijver. Een reden om het boek ter hand te nemen en ook om weer eens te proberen meer inzicht te krijgen waarom alles in de US of A altijd op een grotere, idiotere en/of indrukwekkender wijze lijkt te gebeuren.

Voor de vier broers is het elk om verschillende redenen belangrijk dat ze de moordernaar te pakken krijgen. Afzonderlijk gaan ze op onderzoek uit en bezorgen hun broertje de agent de nodige informatie. Er zijn heel wat verdachten. Een US congressman, de uitgever van een krant, een muzicus, een voetbal coach van de middelbare school, één van de broers van California girl  en zelfs Timothy Leary en Charles Manson passeren de revue. 

De schrijver weet een mooi tijdsbeeld neer te zetten waarin ook de communisten haters een rol spelen, die zelfs zo ver gingen dat ze dachten dat het communisme de regering al in haar zak had en de, nog steeds actieve, John Birch Society oprichtten om daar paal en perk aan te stellen. Een 'society' die nauw samen werkte met religieuze groeperingen. 

Het boek krijgt in Nederland weer eens het predicaat "literaire thriller" mee, wat denk ik weer eens onterecht is en waarvan we als boekgrrls menen dat het alleen maar een mooie verkooptruuk is waarmee zo snel mogelijk gestopt moet worden. Wel is het een prima zomerboek dat je even op spannende wijze terugvoert in de tijd met een verrassend eind, waarvoor de schrijver denk ik de inspiratie gevonden heeft bij de moord op een jonge dame in Washington DC, maar waarvan ik niet meer details kan geven zonder het eind te verklappen. 

Klik op deze verklapper als je wilt weten waaraan ik moest denken toen ik het boek uit had, maar daarmee weet je ook wie de moord begaan heeft. Dus ............ zelf weten!

Eisjen

Nog meer over dit boek....: 

schrijver: 

boektitel: 

California girl

isbn: 

9789046113301

genre: