Yolanda Entius: Rakelings

In de proloog wordt melding gemaakt van twee gebeurtenissen die los van elkaar op dezelfde dag gebeurd zijn. In Italië is een bus met Hollandse voerballertjes verongelukt, daarbij is een jongen omgekomen. En in een park in Nederland heeft een vrouw met een klauwhamer op een man die haar aansprak ingeslagen. De berichten staan rug aan rug in het nieuwsblad.

"Als een dief in de nacht sluipt het noodlot achter ons aan. Onverschillig zet het zijn voet tussen de deur van ons huis en plant het mes tussen onze schouderbladen: altijd onverwacht en altijd als we denken dat wij het zijn die onze gang bepalen."

In deel een van het boek maken we kennis met Ron en Theo, twee ongetrouwde broers, die een fietswinkel runnen. Ron heeft via een datingsbureau een Pools meisje leren kennen met wie hij wil trouwen. Hij koopt Theo uit, zodat de winkel en het woongedeelte vrij zullen zijn. Maar Theo heeft geen vertrouwen in de Poolse, en dat blijkt terecht. Maar intussen is Theo wel eenzaam en alleen. Als je net een beetje nieuwsgierig begint te worden naar het vervolg, verlaat de schrijfster ineens haar personage.

Een volgend hoofdstuk gaat over ene Mark, die uit Amerika is gekomen om zijn halfzus die niet van zijn bestaan weet, op te zoeken. Een misverstand dat uitloopt op een drama..en gelukkig, daar zien we Theo weer terug. Maar heel anders dan we gedacht hadden. Omdat dat een deel twee aangekondigd wordt, is het niet vreemd dat we in een heel ander verhaal komen: het verhaal van dat voetballertje dat omgekomen is bij het ongeluk, of liever hoe zijn vader geconfronteerd wordt met het nieuws en hoe het verder met hem gaat. En in deel drie worden de loshangende draadjes vastgeknoopt.

Het meest interessante personage vind ik de halfzus, Maria. Een vrouw die geen weg weet met het leven, maar haar eigen creatieve oplossingen bedenkt. Voor zichzelf en voor anderen.

"Ik kijk naar de geranium op de vensterbank en ben gelukkig. Ik ben gelukkig, louter door de schoonheid ervan. Al begrijp ik nog steeds niet hoe dat werkt. Waarom staat die geranium beter in het midden van de vensterbank, dan aan de zijkant? Waarom heb je het gevoel dat als hij de zijkant staat, er dan nog een bij zou moeten? Waarom wil ik die ordening en die balans? Omdat het behaagt. Maar waarom behaagt het? Waarom behaagt schoonheid?"

Ondanks de verwarring in het begin vind ik dit een intrigerend boek, en ben ik benieuwd naar de komende boeken van Jolanda Entius.

 

Marjo van T.

Nog meer over dit boek....: 

Website Yolanda Entius

Actrice Yolanda Entius speelde bij theatergroep Mugmetdegoudentand en in de door haar zelf geschreven speelfilm “Krokodillen in Amsterdam”. Daarnaast schrijft zij voor toneel. Nu debuteert zij als romanschrijster met het boek “Rakelings” (uitgeverij Querido).
Kunsttribune

Yolanda Entius (1961) volgde de Toneelschool in Amsterdam. Ze speelde onder meer bij theathergroep mugmetdegoudentand. Daarnaast is Entius scenarioschrijver en regisseur. Rakelingsis haar debuutroman.

De Debutanten bij de Boekgrrls

schrijver: 

boektitel: 

Rakelings

isbn: 

902146084X

genre: