19e eeuw

Na het lezen van dit geweldige boek rest me eigenlijk maar één vraag: waarom heeft niemand dit boek gelezen? Ik heb er geen mails over gezien, er staat niets over op de site, en er is zodanig weinig over te vinden op (Nederlandstalig) internet, dat ik aanvankelijk dacht dat het misschien niet vertaald was. Maar dat is het wel, volgens deze mooie site: Dus ik begrijp het niet.


Zaterdag op de markt in Utrecht bij Adri (bekend bij meerdere Domgrrls - hij heeft een kraam met boeken - schuin tegenover de kraam met de lekkerste Turkse brood en olijven en feta) heb ik een 'Collector's Edition' van The Quincunx gekocht voor 2.50. Dit houdt in dat er een 10 pagina nawoord van de schrijver is. Geschreven in 1992 (nawoord dan, boek zelf is van 1989) en vol met fascinerende dingen over hoe hij het boek schreef, de struktuur en motieven enzovoort. Ik heb nu zin om dit boek te herlezen. Een lekker dikke pil (bijna 1200 pagina's).

Er is ongetwijfeld het een en ander over dit boek op internet te vinden - het deed veel stof opwaaien in de boekenwereld toen het uitkwam. Van de blurb:
'A brilliant and deeply eccentric attempt to reproduce an Early Victorian novel [...] The plot is so thick the spoon stands up in it [...] the sort of book that sends you into a trance of pleasure.'


Een indrukwekkend boek, alleen al door de manier waarop het in elkaar zit. De verteller maakt gebruik van een scheepsjournaal, van brieven en andere documenten, heeft personages geïnterviewd, en dan zijn er nog de stukken waarin hij zelf vertelt. Het lijkt een documentaire, maar is meer dan dat: een schelmenroman, een historische roman, een thriller. Boven de hoofdstukken staat een korte inhoud, en tussen de hoofdstukken verlevendigen tekeningen het geheel.


Over "Gewassen vlees" van Thomas Rosenboom werd behoorlijk negatief geschreven. Opmerkingen als "dit boek deugt niet" en "ik heb het rotboek weggegeven" inspireren niet bepaald tot het lezen van een volgend werk van dezelfde schrijver. Vandaar dat de eerste mails over Publieke werken begonnen met het overtuigen van de grrls toch vooral dit met de Libris Literatuur Prijs 2000 bekroonde boek te lezen.

De inhoud

Het boek speelt aan het eind van de 19e eeuw toen in Amsterdam het Centraal Station gebouwd werd en daartegenover het Victoria Hotel. In een van de huizen die zouden moeten wijken voor het Victoria Hotel woont de vioolbouwer Vedder, tevens schrijver (onder pseudoniem) van ingezonden brieven over de publieke werken in de stad. Deze Vedder wil, wanneer de stadsvernieuwing zijn eigen straatje betreft, niets liever dan voor zichzelf en zijn buurman eens flink onderhandelen over de prijs waartegen hij hun huizen zal verkopen.


De grrls hadden er aardig wat over te zeggen, te beginnen met een
stukje van de aanbeveling:

Uit boekblad een aanprijzing door een boekverkoper: Wat een prachtig boek! Faber neemt delezer bijna letterlijk bij de hand en voert hem door de straten van Londen, ergens in de tweede helft van de negentiende eeuw. Hij laat hem in wondermooie bewoordingen kennismaken met personages van allerlei slag die deze straten bevolken: van straatschoffies tot aristocratische dandy's, van kantoorklerken tot prostituees.

Wat reacties:


Subscribe to 19e eeuw