Afrika

 

 • Algemeen
Michener, James De karavaan Roman
Boyd, William A Good man in Africa Novelle
Brink, André A dry white season GODDANK IS DIT BOEK GEDATEERD. En dan bedoel ik niet de taal, of de stijl, nee: ik ben blij te weten dat het beschreven leven in Zuid-Afrika nu passé is. (meer)
Campbell, Fyona On foot through African Geweldig autobiografisch reisverhaal over hoe ze van zuid tot noord Africa loopt als deel van haar jarenlang projekt om de eerste vrouw te zijn die helemaal om de wereld heeft gelopen
Clough, Neil Two wheel trek Fietsverslag door Afrika
Conneau, Theophilus Logboek van een slavenhaler
(1978)
Memoire of a slavetrader
Orgineel manuscript uit 1853. Fascinerend verslag over de slavenhandel waarin nauwgezet beschreven wordt hoe in Afrika slaven werden verzameld en hoe ze tijdens de verscheping werden behandeld.
ISBN 90 318 9708 6
Gunther, John Afrika in de Branding

Inside Africa

Reisverhaal geschreven in de laatste jaren voor de onafhankelijkheid van de meeste Afrikaanse landen.
Hibbert,Christopher Africa explored Ontdekkingsreizen van Europeanen tussen 1769-1889
Julien, Paul Kampvuren langs de evenaar Herinneringen aan 10 jaar bloed onderzoek in West en Centraal Afrika. De nadruk in dit boek ligt op de geheime genootschappen in de landen die hij bezocht.
Eén van de meest verkochte Nederlandse boeken over Afrika.
Julien, Paul De eeuwige wildernis Een vervolg op "Kampvuren langs de evenaar"
Kapusinski, R. Ebbenhout Kroniek
Kistner, Alzada An affair with Africa Reisverslag door diverse Afrikaanse landen beginnend in 1960 in het onafhankelijk geworden Congo, eindigend in 1972/73. "(...) From hunching over columns of ants for hours on end while seven months pregnant to eating dinner next to Idi Amin".
Lessing, Doris Het zingende gras Roman
De Lima de Prado,
P.J. Suasso
Vrouwen van Ebbenhout De rol van vrouwen in de modernisering van Afrika gezien door de ogen van een pater.
Sherif, Vamba Zwijgplicht Het is een magisch detectiveverhaal waarin mechanismen van de traditionele Afrikaanse machtsstructuur worden beschreven. Sherif schrijft suggestief en maakt veel gebruik van symbolische motieven en gebeurtenissen. Soms te veel, bij vlagen is de stijl wat wollig, maar het verhaal van de solitaire onderzoeker die vergeefs probeert zich staande te houden in een vijandige, wantrouwige omgeving, overtuigt wel.
Watson, Pamela Op de fiets door Afrika Reisverhaal
Zeker voor degenen die het boek van Fyona Campbell leuk vonden om te  lezen is dit boek een
aanrader (uitgever The house of books). Het is het verslag van de reis die Pamela Watson in haar eentje door Afrika maakte van 1992-1994. Zij trekt door 17 landen van het Afrikaanse continent, bij elkaar zo'n 5000 km. Erg boeiend om te lezen.
Werk, Jan Kees v.d. De karavaan van de verbeelding Dichtbundel
 • West Afrika
Bergeijk, Jeroen Mijn mercedes is niet te koop reisverhaal
Gorers,Geoffrey African Dances Reisverslag uit 1935,schrijver reisde samen met een Afrikaanse danser uit Parijs (Frans West Afrika)
Julien, Paul Kampvuren langs de evenaar Herinneringen aan 10 jaar bloed onderzoek in West en Centraal Afrika
Eén van de meest verkochte Nederlandse boeken over Afrika.
Lee, Ton van der De boot naar Timboektoe Een reisverslag dat op bewonderingswaardige wijze de sfeer van het land weet te treffen en een aanrader voor iedereen die naar Mali, Senegal en Kaap Verdië gaat.
Kingsley,Mary Travels in West Africa In 1893-1895 gaat M.K. naar West Afrika om vissen en planten te verzamelen en de gewoonten van de veschillende stammen te onderzoeken.700blz!
 • Algerije
Ghalem, Ali Een vrouw voor mijn zoon Roman
Kobak,Annette Isabelle (het leven van Isabelle Everhardt) I.E. reisde 7 jaar als man verkleed door Noord-Afrika rond 1900.Ze stierf al op 27-jarige leeftijd maar was al bij haar leven een legende.
Joann Sfar De kat van de rabbijn - 3 / De Exodus Het is de kat die aan het woord is. Niet zo'n Nederlandse, obese kat, nee zo'n echt, Afrikaans scharminkel dat blij is als het een extra schoteltje melk krijgt. Niet aan te zien van lelijkheid, maar duidelijk niet minder aanhankelijk voor aai-grage handen. (...) Hij legt dan ook meteen uit waarom de rabijn een kat heeft i.p.v. een hond. De Joden zijn door de eeuwen heen al voldoende de gebeten hond geweest en zijn eveneens genoeg afgeblaft. Als 'Joodse' kat vraagt hij daarop aan zijn baas of het mogelijk is dat hij zijn bar mitsva mag vieren. (meer)
 • Botswana
Rush,Norman Witmannen 6 onthullende verhalen hoe blanke ondanks een zwarte regering het juk van apartheid dragen.
 • Burkina Faso
Brokken, Jan Zaza en de President
De moordenaar van Ouagadougou
misdaadromans
 • Egypte
Soueif Ahdaf Kaart van de liefde Roman
Durrell, Lawrence Alexandria Quartet Roman
Coelho, Paulo The Alchimist "Santiago is well educated and had intended to be a priest. But a desire for travel . . . prompted him to become a shepherd instead. He's contented. But then twice he dreams about hidden treasure, and a seer tells him to follow the dream's instructions: go to Egypt to the pyramids, where he will finda treasure. . . . Santiago makes it to the pyramids and there learns where his fortune is actually to be found." (Booklist) First published in Brazil in 199.  "A modern Classic". Van Spanje, Andalusië, via Tanger naar Egypte.
Couperus, Louis Een reis door Afrika Roman
 • Egypte/Caïro
Mahfouz,Nagieb Tussen twee paleizen
Paleis van verlangen
Suikersteeg
Familiekroniek (nobelprijs voor de literatuur)
Le Va, Britta The Caïro of Nagieb Mahfouz Reisgids
 • Ethiopië
Andreoli, Ine  Konjo No Een boek voor reizigers die graag lezen en voor lezers die graag reizen maar ook voor lezers die meer willen weten over het oeroude land Ethiopië. het is een compleet geheel en bevat: een interessant en boeiend reisverhaal, uitgediepte thema's, achterliggende geschiedenis en legenden, beschrijvingen van volkeren, weetjes, praktische informatie en tips.
Biblion recensie - J. Rijsterborgh:
"De schrijfster woonde in Ethiopië van 1967 tot 1970 waar haar man werkte voor de suikerindustrie. Drieendertig jaar later gaan ze terug: het tijdperk Haile Selassie is afgesloten en de Mengistu-revolutie en de oorlog met Eritrea zijn voorbij. Ethiopie is in ontwikkeling, ook wat het toerisme betreft. We reizen met haar mee naar oude plekken en bekenden, en krijgen daarbij veel te horen over land, bevolking, de huidige situatie, enz. Het boek leest globaal als een reisverslag, maar de lezer krijgt veel inside informatie; niet alleen over het dagelijks leven, maar ook over de cultuur, religie, kunst en politiek. We reizen het hele land door: Addis, Tanameer, Aksoem, Gondar, Lalibela, Arba Minch, de Rastafari's en de oude suikerplantages. Tenslotte bieden 30 pagina's praktische informatie over voeding, geografie, geschiedenis, feesten, etc. Een interessant boek voor wie zich ontspannen wil laten informeren over het leven in Ethiopie."
Uitgever Boekenplan, Hoofddorp, 2004
ISBN 90 71794 77 6
'DINK NESH'

De schrijfster heeft in de jaren 1967 - 1970  samen met haar man in Ethiopië gewerkt en gewoond. Die tijd heeft gemaakt dat het land een speciaal plaatsje in haar hart heeft verworven en niet meer weg te denken is uit haar leven. Toch heeft het tientallen jaren geduurd voordat ze samen met haar man en een klein reisgezelschap terug ging naar Ethiopië. Dit keer zijn ze na twee jaar teruggekeerd. Ze reizen nu met zijn tweeën door het land en bezoeken bekende en minder bekende plekken. Het zuiden van het land bereizen ze in een vierwielaangedreven terreinwagen met chauffeur Goshu en kok Waldu. Via de hoofdstad Addis Ababa gaan ze naar het noorden, waar chauffeur Fekir het stuur over neemt.

 

'Dink nesh' is net als 'Konjo' een compleet geheel. Het bevat een interessant en boeiend reisverhaal, uitgediepte thema's, achterliggende geschiedenis en legenden, weetjes, praktische informatie en tips. Bovendien geeft de auteur veel achtergrondinformatie over cultuur en natuur. Een interessant boek voor wie zich op ontspannen wijze wil laten informeren over het leven in Ethiopië.

 

Het boek is voorzien van kleurenfoto's  

ISBN 978 90 8666 015 5

Uitgeverij Boekenplan, Maastricht 2007

Marcus, HG  A History of Ethiopia. Geschiedenis overzicht
Mezlekia, Nega  Notes from the Hyena's Belly memoires
Murphy, Devla In Ethiopia with a mule reisverhaal over een trektocht per ezel
Kapuscinski, R Ebbenhout politiek historisch
Kapuscinski, R. De keizer Interviews met de hofhouding van de keizer van Ethiopië
Verghese, Abraham De heelmeester Na de dramatische bevalling van de tweelingbroers Marion en Shiva overlijdt hun moeder, zuster Mary Joseph Praise, in het kraambed. Niemand in het missiehospitaal wist van Mary's zwangerschap, zelfs niet de vermoedelijke vader, dokter Stone. Hij vlucht de operatiekamer uit en verdwijnt spoorloos.
Lees meer...
 • Gabon
Brokken, Jan De regenvogels Verhalen over de zes grote ontdekkingsreizigers
 • Gambia
Hailey, Alex Roots Roman
Hudson,Mark Our grandmothers drums Verslag van het leven van vrouwen op het Gambiaanse platteland,1991
 •    Ghana
Angeloud, Maya Een lange reis naar huis Roman
Japin, Arthur De zwarte met het witte hart Roman

 

 • Guinea-Bissau
Kipp, Ekkers Praat niet over verre zeeën Een boek vol grappige verhalen over dieren en mensen. Je komt allerhande figuren tegen: opscheppers, bangeriken en domoren. Neem nou bijvoorbeeld het verhaal van de kikker die in de put zit. Op een dag komt er een kikker bij hem in zijn put die veel van de wereld heeft gezien. Die kikker vertelt over de zee. Maar de putkikker kan niet geloven dat zeeën bestaan. Zoveel water is gewoon niet mogelijk. Tja, denk dan de kikker die de wereld beter kent; praat met zulke kikkers maar niet over verre zeeën.

Eva Kipp woonde in Guinee Bissau en hoorde deze verhalen. Ze maakte de illustraties erbij en Remco Ekkers heeft de verhalen daarna neergeschreven. Eigenlijk een boek voor kinderen, maar voor iedereen die meer van dit land wil weten ook een heel mooi boekje. Klik op de omslag of op de titel van het boek en bekijk een kleine animatie van wat meer illustraties uit dit mooie boekje.

 

 

 • Ivoorkust
Abouet, Marguerite
Oubrerie, Clément
Aya uit Yopougon (2) stripverhaal
Voor stripliefhebbers en Afrikagangers een aanrader. Mooie tekeningen die tot in detail het Afrikaanse dagelijkse leven in de wijk Yopougon van Abidjan (hoofdstad van Ivoorkust) in kleuren en bijna in geuren vertelt. Geen beeld van bittere armoede, honger of politieke misère, maar doodgewoon het levensverhaal van de schrijfster, getekend door haar man.
Boekgrrlsbespreking

 

 

 • Kameroen
Barley,Nigel The innocent anthropologist cultureel antropologisch verslag Dowayo's 1983
Gellhorn,Martha Travels with myself and another Reisverslag,grootste hoofdstuk over Africa ,naast China en Rusland
 • Kenia
Boyles,Denis Man eaters motel,and other stories of the railway to nowhere (Kenia, Zanzibar) treinreisverslag.,1991
Ehlert, Stefan Wangari Maathai Een biografie over de eerste zwarte vrouw die de Nobel Prijs voor de Vrede kreeg
Gallmann, Kuki Ik droomde van Afrika
Afrikaanse nachten
Autobiografische romans
Gelhorn, Martha Het weer in Afrika Roman
Haulsey, Kuwana Rode maan Zonder dat Nasarian de eeuwenoude tradities van haar stam wil verloochenen, verzet ze zich tegen de manier van leven van haar ouders en voorouders. Nasarian wil naar de universiteit en ze wil schrijfster worden - een ongekende ambitie voor een Samburu-vrouw. Ze realiseert zich dat haar familie haar niet zal toestaan een eigen leven op te bouwen. Maar Nasarian zal haar droom nooit opgeven.
Huxley, Elspeth Red Strangers Deze Britse journaliste, antropologe en schrijfster heeft de uitkomsten van een etnologische studie over Kenia in romanvorm omgezet.
Flame Trees of Thika een bestseller die ze over Kenia schreef.
Verder schreef ze verschillende thrillers die zich in Kenia afspelen en andere boeken over de ecologische situatie
Lambkin, David The Hanging tree darkly erotic novel raises disturbing questions about love, jealousy, and cruelty throughout history, exploring the ancient pull of sexual obsession.
Polman,Linda De varende stad Rivierbootreis van Kinshasa naar Kisangani.reis naar malawi en ontmoetingen met Keniase woestijnnomaden(1990)
Ricciardi, Mirella African Saga Autobiografie
 • Kongo-Brazzaville
Boyd, William Brazzaville beach Novelle
 •   Kongo-Kinshasa
Claus, Hugo De Geruchten Boekgrrls aanbeveling
Andriesse, Gauke De dode opdrachtgever Gauke Andriesse werkte tien jaar als ontwikkelingseconoom in het Andesgebergte van Ecuador. Sinds 2000 reist hij regelmatig naar Afrika om instellingen te ondersteunen die leningen verstrekken aan kleine ondernemers. Al jaren koesterde hij het plan een thriller-reeks te schrijven waarin fictie en feiten over bizarre, waargebeurde zaken vermengd konden worden. (meer)
Conrad, Joseph The hart of darkness short novella of an account given by a man named Marlow and his perilous journey into the Congo
Gide,André Reis naar Congo Reisverslag uit 1927
Hergé Kuifje in Kongo strip
Kingsolver, B. The poisonwood bible
Gifhouten Bijbel
roman
Naipaul, VS Bend in the River Reisverhaal/roman
O'Hanlon, Congo jourrney Funny travel book of substance
Joris, lieve Terug naar Kongo Reisverhaal, In 1985 reist L.J. in het voetspoor van haar heeroom door Kongo en komt daarbij ook in aanraking met het regime van Mobutu
 • Liberia
Beecher Stowe, Harriet  Uncle Tom's Cabin (...) One of the main characters leaves America for Liberia at the end of the novel. In this passage, he describes what he hopes to find: "On the shores of Africa, I see a republic, a republic formed of picked men who by energy and self-educating force have in many cases raised themselves above a condition of slavery." Having gone through a preparatory stage of feebleness, Liberia has at last become an acknowledged nation on the face of the earth.
Blaise, Maurice White Mandingo (...) It was June, 1974; five in the morning. The place: Grand Cess, Liberia, West Africa! The novice was thousands of miles from South Burlington, Vermont, his birthplace. Far, far from home, as he wished. Far, far, from family.
Carey, Robert Freedom ships (...) The book is  based on an historical phenomenon, the colonization of Liberia by blacks from America returning to Africa, "freed slaves who sailed to Africa in ships arranged by the American Colonization Society with the cooperation of the United States Government."
Cepeda, Joe Koi and the kola Nuts: A Tale from Liberia. Kinderboek: NY: Atheneum, 1999.
Conneau, Theophilus Logboek van een slavenhaler
(1978)
Memoire of a slavetrader
Orgineel manuscript uit 1853. Fascinerend verslag over de slavenhandel waarin nauwgezet beschreven wordt hoe in Afrika slaven werden verzameld en hoe ze tijdens de verscheping werden behandeld. Haalde o.a. slaven uit Liberia, dat zes jaar eerder door ex-slaven uit de VS gesticht was.
ISBN 90 318 9708 6
Doe, Cooper en Posthumus, Bram Cirkels van wraak
(2001)
Een combinatie van journalistiek, biografie en geschiedenis. Doe is de zoon van de vermoorde president Samuel K. Doe
Fleming, Ian The diamant smugglers
(1965)
De diamantsmokkerlaars
Het waar gebeurde verhaal van het oprollen van een grote smokkelhandel in diamanten van Afrikaanse landen (Zuid Afrika, Liberia en Sierra Leone) naar Antwerpen, verteld door een verzekeringsagent die door de firma De Beers werd ingehuurd, opgeschreven door de auteur van de bekende James Bond verhalen.
Furbay, Elizabeth D. Top hats and tom-toms
1943
Ervaringen van een Amerikaanse, echtgenote van een planter, over het politieke en sociale leven van Americo-Liberianen, de Liberiaanse elite.
Af en toe bitter geschreven.
Gay, John Red dust on green leaves Novel, which simulates the experience of being "thrown into" an unfamiliar culture to come to terms with differences between Kpelle worldview and their own
Greene, Barbara Too late to turn back
(1938)
Reisverslag van nicht van Graham Greene, die in de jaren dertig met hem door Liberia trok
Greene, Graham Reis zonder kaarten
Journey without maps

 

(...) In 1936 Graham Greene set off to discover Liberia, a remote and unfamiliar West African republic founded for released slaves. Crossing the red-clay terrain from Sierra Leone to the coast of Grand Bassa with a chain of porters, he came to know one of the few areas of Africa untouched by Western colonisation.
Guenter, Abe Jungle Pilot in Liberia
1992
Autobiografie van een Amerikaanse Baptist missionaris, die 35 jaar in Liberia verbleef
ISBN 0 87 227 169 2
Himmelheber, Ulrike Zonder muziek waren wij slaven (1957)
Oorspronkelijke titel:
Schwarze Schwester
Een reisverslag van een vrouw die er kwam met geen ander oogmerk dan de mensen te leren kennen, die zich zo in hen verdiept heeft dat zij er een boek over moest schijven. Eenvoudig ontroerend is het wanneer zij de vrouwen hun leven laat vertellen.
Julien, Paul Kampvuren langs de evenaar De nadruk in dit boek ligt op de geheime genootschappen in de landen die hij bezocht. (Liberia: Poro-society)
Eén van de meest verkochte Nederlandse boeken over Afrika.
Junge, Werner African Jungle Doctor
Jungle dokter
(Mijn zwarte patiënten werden mijn vrienden)
Unique insight into the life, habits and beliefs of the Liberians, and their attitude towards Europeans by a German doctor who worked in Liberia from 1930 - 1940.
Kandakai, D.E.S. The village son roman
Kapuscinski Ebbenhout (...) Zulke passages maken een groot boek, net als de frisse en verrassende opmerkingen, de humor, de menselijkheid, de spanning en de lust aan beelden, niet zelden als tegengewicht voor soms gruwelijke bladzijden. Die laatste betreffen vooral Uganda onder Idi Amin, Liberia bij de val van dictator Doe en Ethiopië onder het regime van Mengistu.
Knebel, Fletcher  Zinzin Road (...) set in Liberia and based on journalist Fletcher Knebel's experience as a Peace Corps evaluator in the early 1960s. There are some RPCVs who think that this is the best "Peace Corps novel."
Kourouma, Ahmadou Allah is not obliged
Allah is niet verplicht
(...) Kourouma sets his tale in the forests of Liberia and Sierra Leone, not far from where he grew up. He tells the story of Birahima, child of the bush, then vagabond of the streets, and then a child soldier swept into the hellish wars in Liberia and Sierra Leone.
Deze roman beschrijft het leven van het jongetje Birahima. Hij reist van Ivoorkust naar Liberia en Sierra Leone, op zoek naar zijn tante, die hem na de dood van zijn ouders moet opvoeden. Birahima weet zich in het leven te handhaven door kindsoldaat te worden.
Macauley, Dunstan L. D.  Baa Salaka: Sacrificial Lamb (...) grasps developments in Liberia, which occurred in the very recent past. While it is written as a political novel, by using several other stories, the author brings to light other themes such as discrimination in education, domestic slavery, dissatisfaction in the army, among many others, to give real meaning to why the society was poised for change
Mills, Lady Dorothy Through Liberia Het verhaal van een vrouwlijke reizigster in 1926
Moore, Bay T. Murder in the cassava patch Het boek in zijn geheel online.
Moore, Bay T. Ebony Dust
(1974?)
Gedichten, met o.a. het gedicht: 
The Visit of Prince Bernhart
Like a fairy tale
Of Hans Christian Anderson
Of princes flying in winged boats,
Prince Bernhart of the Netherlands
The consort of Juliana
In January of fifty-eight
Came hopping over the sea. (...)
Moore, Bay T. The money doubler
(1976)
A humorous, rather than a gloomy picture of people, on a relatively subsistance level, trying to improve their lot.
Philips, Carol Crossing the river (...) Caryl Phillips's stunning novel begins in a painful act of abandonment: the anonymous narrator, a father on West Africa's Pagan Coast, sells his three children into slavery. Through this desperate act, he unwittingly initiates a "many-tongued . . . chorus of common memory" that extends from the Middle Passage, through Liberia, across the United States to Colorado, and to World War II Britain.  (Boston Review)
Philips, Carol De rivier over (...) een veelomvattend en zeer origineel beeld van de zwarte diaspora. In de proloog wordt een Afrikaanse vader opgevoerd die zijn kinderen, twee jongens en een meisje, in een vlaag van wanhoop aan een slavenhandelaar heeft verkocht. De levens van deze kinderen, die zich behalve in verschillende landen ook in verschillende tijden voltrekken, worden in afzonderlijke hoofdstukken beschreven. 
Philips, Carol The Pagan Coast (...) Nash acknowledges, in Liberia, he experiences freedom for the first time: "We need to contend for our rights, stand our ground, and feel the love of liberty that can never be found in your America" (61). Paradoxically with freedom comes a deep sense of rootlessness (...)
Sankawulo, Wilton The Marriage of Wisdom
(1974)
Een verhalenbundel.
Schuyler, George S "Slaves Today: A Story of Liberia."HBJ, 1931.
Nederlandse vertaling:
"Er zijn nog slaven"
This novel is based on the condition of slavery in the form of forced labor which the author found existing in Liberia. This book should be read because it reads like an expose' that recalls the horrors of the Belgian Congo. It also shows how modern-day Blacks are affected by slavery.
Sherif, Vamba Het land van de vaders
(1999)
Roman over de geschiedenis van het land dat door Amerikaanse vrijgekochte slaven werd 'opgebouwd.' De zeer jonge auteur verbleef tot de Golfoorlog in Koeweit waar zijn vader doceerde en studeert sinds 1993 in Nederland. Bij het verschijnen van de roman in 1999 was Sherif pas 25.
Smalls, Tarnue In the crosshairs spy novel
Tangelder, Simone Spelen met vuur: kindsoldaten en hun strijdtoneel  
Tolson, Melvin Dark Symphonie  Gedicht dat hem Poet Laure of Liberia maakte
Warner, Esther New song in a strange land
1948
Eerste Impressies van een jarenlang verblijf in Liberia.
"There were no roads in Liberia then, except along the coast. Ms. Warner walked across Liberia twice, staying in small villages, studying crafts and learning folk tales and customs. The villages, connected by narrow foot paths winding through the rain forest, were just beginning to come into a money economy. Life went on much as it had for centuries."
Warner, Esther Seven days to Lomaland
1954
Verslag van een verblijf bij de Loma, één van Liberia's 26 stammen.
Warner, Esther The Crossing Fee Korte verhalen over ervaringen met Liberianen
"What interests me is not so much what they can learn from us in the way of techniques, sanitation, etc.., as what we can learn from them."
Warner, Esther You cannot unsneeze a sneeze and other tales from Liberia
1995
Esther Warner Dendel lived in Liberia from 1941 to 1944, where her husband worked with Firestone Rubber Company. The 40 stories presented in You Cannot Unsneeze a Sneeze are compiled from the author's old diaries and notes on scraps of yellowing pages. Ms. Dendel's memories give a rare view of the people of Liberia who told her their deepest beliefs, their fears, and their values.
Walker, Alice The color purple (...) Celie's sister Nettie becomes a missionary in Africa and writes a whole collection of letters to Celie about her experiences.
Amy Bronwen Zemser Beyond the mango tree Kinderboek

 

 • Libië
Matar, Hisham Niemandsland roman

 

 • Madagaskar
Murphy,Dervla Muddling through in Madagaskar D.M reist met 14-jarige dochter te voet en met lokaal transport over het eiland

 

 • Mahgreb
  (kaartje geeft Tunesië rechts, in het midden Algerije en links Marokko)
Benali, Abdelkader  de langverwachte Boekgrrls bespreking
Couperus, L Met Louis Couperus in Afrika Reisverhaal

 

 

 

 • Malawi
Boswinkel, Wim Erina Roman
Polman, Linda De varende stad Rivierbootreis van Kinshasa naar Kisangani.reis naar malawi en ontmoetingen met Keniase woestijnnomaden(1990)
Visser, Carolijn In het land van een ander reisverhaal

 

 

 • Mali 


Klik op de foto om de gehele foto te zien die Bert Huguenin maakte in Mali. Lees ook zijn Mali-Blog en bekijk zijn prachtige collectie foto's.

Condé, Marise Segou: Aarden Wallen Historische roman
Segou: Verkruimelde Aarde Historische roman
Joris, Lieve Mali blues Roman
Holloway, Kris Monique en de mangoregens Boekgrrlsbespreking
Lee, Ton van der De boot naar Timboektoe Een reisverslag dat op bewonderingswaardige wijze de sfeer van het land weet te treffen en een aanrader voor iedereen die naar Mali gaat.
  Het Zandkasteel Voor iedereen die richting Djenné gaat een boek dat gelezen moet worden. 
Een toelichting van Ton van der Lee
Nooteboom, C Maanland Mali Reisverhaal
Verbaas, Frans Willem Sneeuw in Afrika Roman
Bespreking bij Uitgeverij Mozaïek

Mali startpagina

 • Marokko
Benali, Abdlekader Bruiloft aan Zee Roman
Bowles, Paul The sheltering sky Roman
Canetti, Elias Stemmen van Marrakech Dat het een verslag van Canetti een gedateerd verhaal over Marrakech is deed er voor mij niet toe. Het is een verhaal met een ziel. Met respect voor alles wat er om hem heen gebeurt en vooral met de drang om, zoals ik al eerder zei, niet alleen te beleven maar vooral om te begrijpen. Een aanrader voor iedereen die naar Marrakech gaat. Boekgrrls aanbeveling
Hergé Kuifje en de krab met de gouden scharen Strip
Laroui, Fouad Kijk uit voor parachutisten Een hilarisch verhaal over vervreemd zijn in eigen land
Nedjma Wilde vijg Erotische roman over het leven van een meisje dat na drie jaar gedwongen huwelijk vlucht naar Tanger, waar haar liberale tante woont. Ze leert er de liefde en haar lichaam kennen door een relatie met een rijke man, die er heel wat erotische verlangens op na houdt. Fragment uit het boek bij De Bezige Bij
Maalouf, Amin Het leven van Leo Africanus Historische Roman
 • Namibië
Andreoli, Ine Juweel van Afrika Dit boek geeft de belevenissen en de sfeer weer van de reis die de schrijfster met haar man maakte in Namibië. In een 4x4 terreinwagen - met slaapplaats (tent) op het dak - reizen ze door het land. Ze gaan op bezoek bij de Himba, een stam die nog volgens oude traditie leeft, beleven de zonsopgang in de Deadvlei, reizen langs de kust, snuiven de penetrante geur van de pelsrobben op, laten zich verrassen in Ethosha, bewonderen de Welwitscha Mirabilis in de woestijn, bezoeken verscheidene natuur- en wildparken en maken een kort en spannend uitstapje naar Botswana. Naast persoonlijke ervaringen geven feiten, beschrijvingen, informatie en tips de lezer een goed beeld van het uitgestrekte en schitterende land Namibië. Het boek is voorzien van kleurenfoto's.
ISBN: 90 71794 98 9
Uitgever: Boekenplan, Hoofddorp 2006
Gordon Davis, John The land God made in anger Roman
Lee, Ton van der  Solitaire Voor een goede sfeertekening van de woestijn van Namibië is dit boek een absolute aanrader. 
 • Noord Afrika en Sahara
Kikkert, J.G. Hoe ver we zullen komen weet ik niet Reisbeschrijvingen van ontdekkings-reizigster A. Tinne
 • Nigeria
Ngozi Adichie, Chimamanda
 
Een halve gele zon Nigeria, begin jaren zestig. De excentrieke Odenigbo is hoogleraar aan de pas gestichte universiteit in Nsukka. Hij heeft de dertienjarige Ugwu als huisknecht in dienst, die in ruil voor zijn werk boeken krijgt en naar school mag.

 

 • Sahara o.a.
Capiteyn, André Een Vlaming ontdekt Afrika Histo-thriller
 • Sierra Leone
Kourouma, Ahmadou Allah is not obliged (...) Kourouma sets his tale in the forests of Liberia and Sierra Leone, not far from where he grew up. He tells the story of Birahima, child of the bush, then vagabond of the streets, and then a child soldier swept into the hellish wars in Liberia and Sierra Leone.
Fleming, Ian The diamant smugglers
(1965)
De diamantsmokkerlaars
Het waar gebeurde verhaal van het oprollen van een grote smokkelhandel in diamanten van Afrikaanse landen (Zuid Afrika, Liberia en Sierra Leone) naar Antwerpen, verteld door een verzekeringsagent die door de firma De Beers werd ingehuurd, opgeschreven door de auteur van de bekende James Bond verhalen.
Green, Graham The Heart of the Matter De tragische ondergang van een rechtschapen man in een corrupte West-Afrikaanse kolonie
Voeten, Teun How de body (...) In 1998, Acclaimed Photo Journalist Teun Voeten headed to Sierra Leone for what he thought would be a standard assignment on the child soldiers there. But the cease-fire ended just as he arrived, and the clash between the military junta and the West African peacekeeping troops forced him to hide in the bush from rebels who were intent on killing him. How de Body? ("How are you?" in Sierra Leone's creole English) is a dramatic account of the conflict that has been raging in the country

 

 

 • Ruanda
Burgess Lent, Susan In the Borderlands An American, DR. NONA WHITLEY, joins the massive humanitarian relief operation for over one million refugees of the Rwandan genocide.
Joris, Lieve Het uur van de rebellen Op indringende wijze voert Lieve Joris de lezer binnen in het leven van een man die vanwege zijn afkomst betrokken raakt bij wat wel eens de eerste Afrikaanse wereldoorlog is genoemd. Assani vecht aan de zijde van Kabila tegen dictator Mobutu, maar als Kabila zijn Rwandese Tutsi-bondgenoten naar huis stuurt, moet Assani op zijn beurt de hoofdstad ontvluchten.
     
     
 • Senegal
Diomé, Fatou De golven van de oceaan
le ventre de l'Atlantique
autobiografische roman die het verhaal verteld van de Senegalese schrijfster in Frankrijk. Ze kwam naar Frankrijk als echtgenote van een blanke Fransman, maar het huwelijks strandt omdat de ouders niets van een zwarte schoondochter willen weten. Ze gaat weer studeren en verdient de kost door 's nachts kantoren schoon te maken. Dit debuut vertelt ook over hoe de achterblijvers in Senegal hun familie in het droomland Frankrijk beschouwen: Een onuitputtelijke bron aan financiën......
Lee, Ton van der De boot naar Timboektoe Een reisverslag dat op bewonderingswaardige wijze de sfeer van het land weet te treffen en een aanrader voor iedereen die naar Mali, Senegal en Kaap Verdië gaat.
 • Soedan
Eggers, Dave Wat is de wat? Boekgrrls bespreking
Hoagland,Edward African Galliope Reisverslag,1979
Kikkert,J.G. Hoe ver zullen we komen weet ik niet Biografie van Alexandrine Tinne(1835-1869) over haar dood hangt een mysterieuze sluier.
Salih, Tayyib Seizoen van de trek naar het noorden Seizoen van de trek naar het noorden speelt in Sudan in de jaren zestig van de vorige eeuw, na het bereiken van de onafhankelijkheid. De verteller heeft in Engeland een universitaire opleiding afgerond en keert terug naar zijn geboortedorp.
Scroggins, Deborah Emma's oorlog
Liefde, verraad en dood in Soedan
Direct na haar aankomst in Zuid-Soedan bleek hoe anders Emma McCune (1964-1993) was. Te midden van de hulpverleners en "c10">ontwikkelingswerkers viel zij al snel op door haar onconventionele inlevingsvermogen, haar innemende spontaniteit en haar onvoorwaardelijke inzet. De leden van de westerse gemeenschap waren dan ook met stomheid geslagen toen Emma trouwde met Riek Machar, een krijgsheer die de verpersoonlijking was van alles waartegen zij ageerde. Emma raakte via haar huwelijk betrokken bij de bloedige machtsstrijd binnen het Zuid-Soedanese rebellenleger. (meer)
 • Somalië
Allas, Yasmine Idil, een meisje Over een meisje dat haar gedwongen probeert te ontvluchten
Allas, Yasmine De generaal mest de zes vingers Stammentwisten en een regerende elite die zich alleen wil verreiken.
Van beide boeken wordt niet expliciet gezegd dat ze zich afspelen in Somalië. De schrijfster is afkomstig uit Somalië.
 • St Helana
Kaufmann,Jean Paul De donkere kamer van Longwood In 1966 gaat K.naar St Helana,en probeert een reconstructie te geven van de laatste dagen van Napoleon.
 • Tanzania
Goldschmidt, Thijs Darwins Hofvijver Een relaas over een evolutionair drama
 • Togo
Packer,George The village of waiting G.P. (Peace Corps) bechrijft zijn verblijf in Togolees dorp waar hij werkte als leraar Engels
 • Tunesië
Gijn, Atty van Ze zeggen dat ik niet dansen kan Autobiografisch verhaal van een Nederlandse die in een tehuis voor
moeilijk opvoedbare meisjes in Tunis werkt.
Khemir, Sabiha Waiting in the future for the past to come Prachtig verhaal van een net afgestudeerde Tunesische studente, waaruit in flashbacks naar diverse periodes in haar leven een beeld naar voren komt van de problemen die een intelligent Tunesisch meisje tegenkomt.
Kobak,Annette Isabelle (het leven van Isabelle Everhardt) I.E. reisde 7 jaar als man verkleed door Noord-Afrika rond 1900.Ze stierf al op 27-jarige leeftijd maar was al bij haar leven een legende.

 

 • Uganda
Kapuscinski Ebbenhout (...) Zulke passages maken een groot boek, net als de frisse en verrassende opmerkingen, de humor, de menselijkheid, de spanning en de lust aan beelden, niet zelden als tegengewicht voor soms gruwelijke bladzijden. Die laatste betreffen vooral Uganda onder Idi Amin, Liberia bij de val van dictator Doe en Ethiopië onder het regime van Mengistu.
Goldschmidt, Thijs Darwins Hofvijver Een relaas over een evolutionair drama
 • Zambia
Lamb, Christina The Africa House Historische roman
 • Zaire
Joris, Lieve Terug naar Congo Op zoek naar sporen van haar heeroom, die missionaris was in Congo, reist Lieve Joris in 1985 naar Zaïre. Haar tocht leidt naar het oude Congo van de paters in de brousse, maar ook naar het Zaïre van Mobutu:
  Dans van de luipaard Tien jaar na haar veelgeprezen Terug naar Congo arriveert Lieve Joris opnieuw in Congo. Mobutu is net gevlucht, de kindsoldaten van Kabila zijn in de hoofdstad, de verwachtingen zijn hooggespannen. Maar het land dat zij binnenreist is leeggeroofd, de mensen voelen zich aan zichzelf overgeleverd, tribalisme en verdeeldheid tieren welig.
Kennedy, Pagan De zwarte Livingstone Boekgrrls bespreking
Polman,Linda ,Kenia De varende stad Rivierbootreis van Kinshasa naar Kisangani.reis naar malawi en ontmoetingen met Keniase woestijnnomaden(1990)
 • Zimbabwe
George Hagen:  De Nomaden Een tragi-comedie over het leven van een expat-familie, op zoek naar de ultieme carrière. Een familie die door moeder Julia en geadopteerde zoon Wil bij elkaar wordt gehouden in een steeds weer 'vijandige' omgeving. (meer)
Nzenza-Shand, Sekai A Zimbabwean story Het verslag van een Zimbabweaanse vrouw die nu in Australië woont en haar land en familie bezoekt.
Vendall Clarc, June Starlings laughing;
a memoir of africa
Autobiografie
 • Algemeen Zuid Afrika
 • Alle Zuid Afrikaanse auteurs op een rijtje bij Ons Skrywers
Behr, Mark Smell of Apples Een boek dat me achteraf dagen bijbleef. Geschreven vanuit het perspectief van een 10-jarige Afrikaanse jongen, opgroeiend in Zuid-Afrika in de jaren 70, in een blank christelijk gezin. De stijl is subtiel, doordringend. Geeft inzicht in de rotheid van apartheid, maar waar uiteindelijk de rotheid binnen het gezin moeilijker te dragen blijkt dan die van de natie. De titel krijgt ook dan haar volle kracht.
Braam, Connie Zwavel Een psychologische thriller. Genomineerd voor de Gouden Strop 1997
Tess Minnaert, een Nederlandse rechercheur bij moordzaken, probeert het geheim achter het verraad van haar grootvaders verzetsgroep te ontrafelen. Dat brengt haar in het verwarrende Zuid-Afrika van vlak na de verkiezingen.
  Operatie Vula – Nederlanders in het ondergrondse verzet tegen de apartheid
 
De onbekende geschiedenis van de strijd tegen de Apartheid in de jaren tachtig. In Operatie Vula werkten Nederlanders met ANC-verzetsleiders in het diepste geheim samen om het verzet in Zuid-Afrika te coördineren en de communicatie tot stand te brengen met de verschillende verzetsgroepen en zelfs met Nelson Mandela in de Pollsmoor gevangenis.
Brink, André A dry white season GODDANK IS DIT BOEK GEDATEERD. En dan bedoel ik niet de taal, of de stijl, nee: ik ben blij te weten dat het beschreven leven in Zuid-Afrika nu passé is. (meer)
Chapman, Michael A century of South African poetry Poëzie
Dis, Adriaan Het beloofde land literatuur
Fleming, Ian The diamant smugglers
(1965)
De diamantsmokkerlaars
Het waar gebeurde verhaal van het oprollen van een grote smokkelhandel in diamanten van Afrikaanse landen (Zuid Afrika, Liberia en Sierra Leone) naar Antwerpen, verteld door een verzekeringsagent die door de firma De Beers werd ingehuurd, opgeschreven door de auteur van de bekende James Bond verhalen.
Marquard, Jean A century of South African short stories  
Meyer, Deon Orion Thriller ( boekgrrls recensie)
Michener, J Het verbond Historische roman
Niekerk, Marlene van Agaat Deze roman leest als een ui. Hij heeft vele lagen, en je blijftpellen. Ik vond het prachtig, het blijft boeien door die verschillende lagen, wanneer je het boek uit hebt heb je het idee dat het plaatje compleet is. Hoofdmotief is het krachtveld tussen Milla en Agaat, met als achtergrond het leven op de Plaas, het gezin, de politiek en de voortschrijdende ziekte. Het is een geweldig boek, geschreven in ontzettend mooi proza. (meer)
Roberts, Brian Those bloody women Historische Roman Anglo-Boer war 1899 - 1902
 • Johannesburg
Gordimer, Nadine My son's story: July's people Politieke romans
Malan, Rian My traitors heart Politieke/journalistieke
aanklacht
Slovo, Gillian Ties of Blood Politieke roman
 • Kaapprovincie
Greer, Luanshya Reap the whirlwind Roman
Schreiner, Olive Story of an African farm Literair historische roman
 • Kaapprovincie / Kaapstad
Coetzee, J.M. IJzertijd Roman GE-WEL-DIG, voor l moet ik er bij zeggen) als je in ZA hebt gewoond!
Joubert, Elsa Poppie Literaire roman
 • Karoo
Smith, Pauline Platskopchildren; the little Karoo Literair historische romans
 • Knijsna forest Garden route
Matthee, Dalene Circles in a forest; Fielás child Romans
 • Nederland (en) Zuid Afrika
Braam, Conny Zwavel Politieke/detective roman
 • Robbeneiland (daar geschreven)
Mandela, Nelson Long walk to freedom Memoires.
 • Transvaal
Rooke, Daphne Mittee Roman 19h century
 • Transvaal (Noord)
  Kruger Park
FitzPatrick, Percy Jock of the Bushveld Literair historische roman

Een aangrijpend boek met actuele onderwerpen: religieus, rooms katholiek, fundamentalisme en huiselijk geweld.


Elke maandag moet ik met de tram naar cursus en elke maandag heeft die tram wel vertraging. Meestal heb ik wel iets te lezen bij me, maar niet die avond. Gelukkig was het studentenblad Ad Valvas achtergelaten. Daarin stond een interview met Fouad Laroui - Marokkaan, opgegroeid en gestudeerd in Parijs. Hij woont nu in Nederland.

"Vreemdeling: aangenaam' is een essay en het eerste dat hij zelf in het Nederlands heeft geschreven. Twee eerdere boeken, in het Frans geschreven, zijn vertaald uitgebracht: 'Judith en Jamal' en 'Kijk uit voor parachutisten'. In 'Vreemdeling: aangenaam' beschrijft hij de verschillende manieren waarop je vreemdeling kunt zijn en dat is soms absurd, soms een beetje treurig en soms vermakelijk. Ik denk dat hij een positie beschrijft die veel tweede generatie 'vreemdelingen' in ons land straks ook zullen krijgen.


Wat vonden we van Het zingende gras.

Het gaf bijzonder weinig stof tot mail. Het koste blijkbaar moeite in in ieder geval was het lastig te verwerken:

> Kwam jij door _alle_ Doris Lessings heen dan?

> Ik las alle Lessings toen ik in de twintig was en vond ze toen stuk voor stuk prachtig.

Om tot de verbijsterende conclusie te komen:

> (alweer twintig jaar geleden dus, Jezus, wat vliegt de tijd...)

> :-))))))))

Terug naar het boek:

> Gisteren begonnen in The Grass is Singing en hoewel ik niet uitsluit dat het boek nog heel mooi kan worden, merkte ik dat het feit dat het onmiskenbaar literatuur was me direct nogal zwaar viel. Van die goed bedachte, mooie zinnen die je moet proeven en genietend tot je moet nemen.

> The Grass is Singing is uit en was mooi.

> Ik heb er wel een hoop vragen over en hoop dat er dus nog anderen op deze lijst zijn die het boek (uit) lezen.


Subscribe to Afrika