Chicklit

Hoi Dames,

The Nanny diaries gaat over student Nanny die als verzorgster in dienst treedt bij de familie X. Mrs X heeft geen baan maar is natuurlijk veeeeeel te druk met shoppen en pedicuren en vrijwilligerswerk om zelf voor haar zoontje Grayer te zorgen. Dus mag Nanny dat doen aan de hand van 3001 absurde regels.

Het boek is geschreven door twee (voormalige) oppassers die hun 
ervaringen in dit boek hebben verwerkt. Hoewel natuurlijk alle  overeenkomsten met echte personen en instellingen op puur toeval  berusten! ;-) Ik was er erg benieuwd naar omdat ik het boek n.a.v. de goede recensies aan een vriendin kado had gedaan, die zelf jaren au pair in Londen is geweest. Zij heeft ervan genoten... Zo hoopte ik dus stiekem een beetje inzicht in haar ervaringen te krijgen ;-)


Deze rasechte chicklit heb ik met veel plezier gelezen. Hij doet erg denken aan de dagboeken van Bridget Jones, maar dan in de bergen.

Betty is afgestudeerd in Algemene Letteren, ze wil de filmindustrie in, maar haar eerste baantje valt nogal tegen. Betty besluit om te gaan doen wat ze het allerliefste doet: skiën. Samen met haar (getrouwde) vriendje Jack vertrekt ze naar Wyoming om daar als skilerares te gaan werken. In de avonduren werkt ze ook nog als serveerster. Betty haar welgestelde ouders zijn niet zo blij met deze ‘carrièremove’ van hun dochter, zij proberen om hun dochter weer thuis te krijgen. Betty is echt niet van plan om naar hen te luisteren.  ‘Ik snap niet hoe je vier jaar Algemene Letteren kan studeren en dan nog steeds geen idee hebt wat je wilt.’ 

Als ze wordt gevraagd voor een auditie om te gaan skiën in de extreme-sport video’s van Pete Laurey, neemt Betty dit met beide handen aan en lijkt haar toekomst op de skipiste gebeiteld.


Het boek begint: "Mannen gaan altijd weg. Dat is niet erg, je voelt er niks van." Sander is de zoveelste man die haar heeft gedumpt. Hij zei dat ze lui was, onzeker en passief. Dat ze haar leven vergooide en dat hij daar genoeg van had. Ze neemt het hem niet eens kwalijk, want hij heeft gelijk. Nou ja, ze vindt zichzelf niet lui, want ze heeft een baan, maar verder vindt ze eigenlijk ook wel dat er niet veel met en aan haar te beleven valt. Daisy treurt nog steeds over haar eerste grote liefde Jay, al was zijn verdwijnen het beste wat haar had kunnen overkomen. Jay was haar eerste vriendje, hij trok haar mee in de wereld van kraakpanden en drugs. Ze raakte haar ouders kwijt, de school, en de moed om opnieuw te beginnen.


Het overkomt me zelden dat ik tijdens het lezen van een boek continu zwalk tussen niks en misschien toch wel en een luide lach. En het is me echt nog nóóit overkomen dat ik na het uitlezen van een boek nog steeds niet wist wat ik er nu eigenlijk van vond.

Het boek waarbij dat nu wel is gebeurd, is 'Mijn horizontale leven' van de Amerikaanse stand-up comedian Chelsea Chandler. De ondertitel, Een verzameling one-night stands, wordt op de achterkant door haarzelf zo toegelicht: 'Het is het onverschrokken verslag van de hysterie die kan ontstaan tussen een man en een onder invloed verkerende, extraverte vrouw gedurende een eenmalige seksuele ontmoeting.' Waaraan zij, voor wie nu nog niet doorheeft welke kant het opgaat, toevoegt: 'Ik hou van mannen, en ik hou vooral van veel mannen.'


Ineens wist ik het - Olivia Goldsmith is (was, dan) een soortement re-incarnatie van Jane Austen! Haar handvol boeken zijn briljant geschreven comedies over de liefde; gedetailleerde portretten van een specifieke sociale klasse, met uiteraard sterke vrouwen rollen, en mannen die eigenlijk alleen maar dienen om de liefdes wensen van de vrouwen in vervulling te brengen. The Switch was weer een _erg_ lekker exemplaar.  Een getrouwde man begint een affaire met een jongere vrouw die (behalve 10 jaar en 15 ponden) _precies_ op zijn eigen vrouw lijkt. De 2 vrouwen willen eigenlijk allebei hebben wat de ander heeft (de echtgenote wil weer een gepassioneerde liefdesverhouding met haar man, de minnares wil eigenlijk alleen maar de zekerheid van getrouwd zijn) en beslissen om tijdelijk van plaats te veranderen. Hilarische taferelen als ze dit gaan regelen, en ook een bijzonder sterk en grappig rol voor de moeder van de echtgenote.


En wat vond ik vorige week in de Sprinters bij de bieb?! Jawel, 500+ pagina's spiksplinternieuw zomerleesgenot. Een aanrader voor grrls de nog vakantieleesvoer zoeken. Chicklit met meer literaire bite dan de gemiddelde. Af en toe heeft ze de neiging om het verhaal aan de kant te schuiven en 20/30 pagina's vol te schrijven over 'hoofdzonden' of 'sexueel ethiek' o.z.d. en soms kan dat irritant zijn, want als lezer wil je eigenlijk gewoon verder in het verhaal en die essays tussendoor lijken een beetje een manier om haar kennis van de klassiekers/geschiedenis te etaleren. Maar ach, ze schrijft toch wel boeiend genoeg om de ongeduldig lezer door die uitstapjes heen te loodsen zonder dat de ogen spontaan diagonaal over de pagina's gaan glijden. En we hebben het wel vaker hiero gehad over hoe moeilijk het is om goed over sex te schrijven. Nou, tot nu toe (ben bijna halverwege) doet ze dat wel op een heel bijzonder manier.


Elm@ gooide een paar maanden geleden 'I don't know how she does it' van
Alison Pearson door mijn brievenbus. Een soortement chicklit over de
extreem drukke, werkende moeder (Kate) die zich continu schuldig voelt
omdat ze geen perfecte moeder, noch een perfecte werkneemster is. Ze werkt
als financieel topadviseur en woont aan de rand van Londen in een net iets
te duur huis, met een afschuwelijke schoonmaakster (die het aan haar rug
heeft en dus niet kan bukken of kan reiken en dus alleen 'schoonmaakt' op
heuphoogte) en een kindermeisje die Kate stiekem veracht, althans, dat
vermoedt Kate. Beiden worden ook niet door haar aangesproken of
gecorrigeerd want: ze zouden er maar eens mee ophouden! Waar sta je dan,
als werkende moeder? Haar partner wil wel wat doen, maar Kate laat het
niet toe: ze doet alles overnieuw wat hij niet precies volgens haar


Greg Behrendt & Liz Tuccillo -
He's just not that into you.
Wat een shitboek heb ik gelezen (excusez le mot). Het was dat ik vastliep in Den Haag (gelukkig kon ik bij mijn zus slapen, samen met vijf van mijn collega's, toch mooi hoe zo'n storm verbroedert/verzustert), anders had ik het niet eens uitgelezen. (...) Ben ik dan alleen maar vreselijk negatief over dit boek? Nee, dat dan weer niet. Op zich is de vorm waarin het boek gegoten is vermakelijk en origineel.
(meer)

Belinda Jones: Verliefd op Capri
Kim woont samen met haar beste vriendin Cleo. Ze kijken alles wat los en vast zit op tv, hier kijken ze ook echt naar uit. Als Kim een bedrag erft omdat haar opa is overleden, denken Kim en Cleo aan een liposuctie. Kim's moeder wil de winkel van haar opa op Capri overnemen en vraagt Kim mee als tolk. (meer)

Nina Killham - Hoe kluts ik een muts.
"Wat een afschuwelijke manier om de dag te beginnen, dacht Jasmine March, terwijl ze neerkeek op de appetijtelijke minnares van haar echtgenoot die dood op haar keukenvloer lag."
Lees verder...


William Sutcliffe:  Are you Experienced?


Subscribe to Chicklit