Debuut

Watertanden, een toepasselijke titel. Maaike Kroesbergen laat de lezer 'watertanden' naar haar verhaal, zoals ze de hoofdpersoon laat watertanden naar de man van haar dromen. En dan heeft ze ook nog een ontstoken kies, die ze moet geregeld moet spoelen..

Lee ziet een foto in de krant, van afgeslachte ganzen. Het is vooral de naam van de fotograaf die haar opvalt. Ze kent die man.


Een heerlijk boek..alsof je de Bolero leest. Het verhaal begint rustig, met beeldende zinnen als deze:

"hier gaat de landweg tussen de berkenstammen over in het bospad. Vanaf deze hoek schijnt het pad als een streep hoofdhuid door het groen als de koers van een verdwaalde, om, linksboven in deze plattegrond, waar alleen nog sparren staan, in een kaarsrechte lijn het bos te verlaten."


In de proloog wordt melding gemaakt van twee gebeurtenissen die los van elkaar op dezelfde dag gebeurd zijn. In Itali├ź is een bus met Hollandse voerballertjes verongelukt, daarbij is een jongen omgekomen. En in een park in Nederland heeft een vrouw met een klauwhamer op een man die haar aansprak ingeslagen. De berichten staan rug aan rug in het nieuwsblad.

"Als een dief in de nacht sluipt het noodlot achter ons aan. Onverschillig zet het zijn voet tussen de deur van ons huis en plant het mes tussen onze schouderbladen: altijd onverwacht en altijd als we denken dat wij het zijn die onze gang bepalen."


Wat een mooie, toepasselijke titel en wat een ijzersterk debuut! 'Ik heb vader naar boven gedaan' is de openingszin van het verhaal. Met deze actie begint de verandering voor Helmer, een 55 jarige boerenzoon.

Vader, een oude bedlegerige man, wordt boven in een slaapkamer geïnstalleerd met alle schilderijtjes en slaande klok en Helmer gaat beneden wonen en slapen. Vader wordt door hem verzorgd maar daar is dan ook alles mee gezegd. Helmer knapt beneden alles op en richt het in naar zijn smaak. De enige wandversiering is een kaart van Denemarken, de droom, ooit wil hij daarheen, daar eventueel een bedrijf beginnen en vooral vrijheid en ruimte hebben...


Subscribe to Debuut