Europa

continent image

 

Azerbeidzjan

Said, Kurban Ali en Nino Roman

 

 

Albanië

Kadare, Ismail: 
Koude bloemen in maart Roman
Boekgrrls aanbeveling
Kadare, Ismail: 
Leven, spel en dood van
Florian Mazrek
Geïntrigeerd geraakt door een bespreking bij de Tros Nieuwsshow op zaterdagochtend heb ik me eindelijk eens aan de schrijver Kadare gewaagd. Ik had uiteraard al vaak van hem gehoord maar had nog nooit iets van hem gelezen omdat ik bang was dat z'n boeken voor mij misschien een beetje te zware kost zouden zijn. Maar omdat de boekbespreker op de radio het over humor had, en die humor me bij lezing van de eerste alinea's in de boekhandel ook aansprak, was ik verkocht. En gelukkig maar, want dit is een schitterend boek. Droog en humoristisch maar tegelijk uiterst serieus vertelt het over een zomer in Albanië, waar het bewind kampt met het probleem van de vluchtelingen. (meer)
Loo, Tessa de Een varken in het paleis In het boek komen eigenlijk 2 verhaallijnen voor: De eerste is het verhaal van 2 jonge mannen, Lord Byron en Hobhouse, die een tocht maken door Albanië en Griekenland begin 19e eeuw.
De tweede gaat over Tessa de Loo, die dezelfde reis maakt, in deze tijd.
Lees verder bij
studentsonly.nl
Literaire wandeling/reis bij Intertrek

 

 

Estland

Visser, Carolijn Uit het moeras Reisverhaal

 

Ex-Joegoslavië

Literatuur overzicht Ex-Joegoslavië
van de Association International de Défense des Artistes (AIDA)
 
Algemeen 

         

Besson, Patrick Dara Roman: Met het portret van Dara ontstaat door deze verhalen ook een beeld van de zo roerige geschiedenis van Joegoslavië, de geschiedenis van een versnipperd land. 
  Blagojevic, Slobodan Somber gemutst Roman
  Bukal, Snezana  Eerste Sneeuw Een roman over eenzaamheid, desillusie en hoop waarin het leven van een georganiseerde Nederlandse historicus wordt verbonden met dat van twee vrouwen die de waanzin van de oorlogen in Joegoslavië schijnbaar makkelijker overleefden dan het richting- en doelloze leven in Amsterdam.
       Cicovacki,  Borislav In oude tijden heette dit land Haemus Verhalenbundel
   Doolaard, A. den Het land achter God's rug

Bruilof der 7 zigeuners

Het land van Tito

Roman

Roman

Reisverslag

    Glenny, Misha Only in the Balkans Artikel op Internet
   Kis, Danilo Grafmonument voor Boris Davidovica  Zeven zwarte verhalen over politieke hypocrisie, zelfdestructie en ontmenselijking
   Kis, Danilo Tuin, as
Kinderleed
Zandloper
Drieluik dat zich afspeelt in Hongarije, op de grens met Servië. realiteit en fictie lopen door elkaar door elkaar lopen. Realiteit  in de mislukte en later verdwenen vader, verwrongen familierelaties en herinneringen aan de kindertijd.
  Manning, Olivia The Balkan Trilogie Roman
     Stoianovich, Traian The Balkans since 1453 Non-fictie
Bosnië Andric, Ivo De brug over de Drina

De kroniek van Travnik

Nobelprijswinnaar 1961
  Filipovic, Zlata  Het dagboek van Zlata Filipovic Dagboek van een 11-jarig Bosnisch meisje dat in Sarajevo woont. Vanaf april ‘92 ervaart ze de angsten, bedreigingen en onzekerheden van deze gruwelijke oorlog in voormalig Joegoslavië. Ze beschrijft haar lot: Gevangen zitten in je eigen huis, vaak zonder water en electriciteit en weinig eten. Ze zoekt troost bij haar dagboek, genaamd ‘Mimmy’.
  Jansen op de Haar, A. De koning van Tuzla Als in een roadmovie raakt Tijmen Klein Gildekamp (Commandant van de Alfa-compagnie) samen met zijn collega's, Eddy en Lex, verzeild in de oorlog. Eindelijk is hij daar waar het allemaal gebeurt: op missie voor de VN in de oorlogsgebieden van voormalig Joegoslavië. Maar stilaan gaat hij zijn collega's en vooral zichzelf in een ander licht zien. Zo wordt de oorlog in Bosnië voor Tijmen een ontsnappingspoging uit een verstikkend militair milieu en gaat hij op zoek naar zijn verleden. (meer)
  Ross, Thomas Koerier van Sarajevo Roman die de "Gouden Strop" kreeg
  Vinko Prizmic Zonen van Bosnië Op de proef gestelde vriendschap van drie vrienden behorend in drie verschillende, tegenovergestelde culturen
  Zalica, Antonije Gele Sneeuw Roman
Kroatië Drakulic, Slavenka  De vrouw die haar minnaar opat Roman
  Kovac, Mirko Het leven van Malvina Trifkovic De diepe haat van haar broer tegen alles wat niet Kroatisch is vernietigd het leven van Malvina.
Kovac wordt gerekend tot de beste ex-joegoslavische schrijvers.
  Vuletic, Andelko  Als ik groot zal zijn als de mier Gedichten bundel
    Seymour, Gerald The hart of danger
In het hart van de strijd
Geheim agent van MI5 ontdekt waarom een Engelse vrouw is vermoord en wordt zelf meegesleept in de ingewikkelde strijd in Kroatië 
Kossovo Ignatieff, Michael Virtual War Non-fictie. Journalistiek verslag Recensie
  Cicovacki Borislav Zwarte merel in een veld met pioenen Verhalenbundel
Montenegro Doolaard, A. den Land achter God's rug Roman
Servië Obradovic, Biljana D. Frozen Embraces Poëzie in twee talen
(Engels en Servisch Kroatisch) 
  Tisma, Alexander Gebruik van de mens

Argwaan en vertrouwen

Roman

Roman

 

 

Malta

Michaels, Jan De Jongen op de rots Jeugdliteratuur
Wanneer Josephine op Malta een gewonde Albanese jongen op de rotsen bij de kust vindt, besluit ze hem te verstoppen en te verzorgen. Vanaf ca. 10 jaar
Vos Dahmen, Tony Het brullen van de stier Hitorische jeugdliteratuur

 

 

Monaco

Emants, M Monaco Literaire Roman

 

Oostenrijk

Algemeen

Bussink, Gerrit Alpengras; Nieuwe literatuur uit Oostenrijk Korte verhalen van diverse oostenrijkse schrijvers
Dorrestein, Hans Dorrestein's vogelgids Boekgrrls bespreking
Hicky, Elizabeth De Kus Fictieve roman over het leven van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt
Greene, Graham The Third Man Smokkel verhaal over naoorlogs Oostenrijk. Eigenlijk geschreven voor de film met Orson Welles in de glansrol
Louis Ferron Tinpest Roman
Haslinger, Josef Das Opernball Politieke thriller

 

Wenen

Kikkert, J.G. Hoe ver we zullen komen weet ik niet; Alexandrine Tinne reisverhaal
Musil, Robert De man zonder eigenschappen  
Peper, Rascha Oesters Roman
Schnitzler, Arthur Therese Literaire roma
Seth, Vikram Verwante stemmen liefdesgeschiedenis tussen twee musici die zich afspeelt in Wenen, Londen en Venetie
Shields, Jody De vijgeneter (boekgrrls aanbeveling) Historische thriller
Vogel, David Huwelijksleven Literaire Roman
Vries, Theun de Het hoofd van Haydn  Literaire Roman

 

 

 Polen

Dorrestijn, Hans Dorrestijns Vogelgids Nooit heb ik het voor mogelijk gehouden dat ik een vogelgids zou lezen als een novelle. Dat ik het boek niet neer zou kunnen leggen en dat ik na het omslaan van elke bladzijde hoopte dat ik weer zo blij zou worden van de verhalen van, over en rondom de vogels die Dorrestijn allemaal bekijkt of hoopt ooit nog eens te zien. (...) Voor alle leken op vogelgebied, die met tederheid en veel gebrek aan kennis naar al het gehip en gevlieg om zich heen kunnen kijken is dit boek echt een absolute aanrader. Voor de echte vogelaars moet het gewoon een feest van herkenning zijn. (meer)
Libera, Antoni Madame Roman
Boekgrrls aanbeveling
Michaels, Anne Wintergewelf
Winter vault
Roman
Oz, Amos Een verhaal van liefde en duisternis Dit vond ik een mooi boek met een surplus aan verhalen. Over Joden in het 19e eeuwse Oost-Europa, die verhalen deden aan Isaac B. Singer denken, die ik vroeger bijna allemaal gelezen heb. Maar het gaat ook over getraumatiseerde ouders, die een kind proberen op te voeden.in een voor hen vreemd, en nog steeds geen veilig land, nl het nieuwe Israël. Mensen die vele talen spreken en gewend zijn aan cultuur, en dan ineens in een woestijn terecht komen, zowel letterlijk als figuurlijk. Ze proberen wel de cultuur hoog te houden hebben heel veel boeken in huis maar het steekt toch wel scherp af tegen wat ze gewend zijn in Odessa en Polen. De salons en de diepgaande gesprekken enz. (meer)
 
Szczypiorski, Andrzej De mooie mevrouw Seidenman Literaire hitorische roman
Szymborska, W Het moment Boekgrrls bespreking

 

 

 

  Roemenië
Handige websites:
Lingua Romana
Verschillende auteurs  Roemenie. Verhalen van deze tijd Bloemlezing van Roemeense moderne verhalen. Veelal postmodern. Was er zelf niet zo kapot van.
Bellow, Saul The Dean's December / De decaan en diens december Roman. Amerikaanse universiteitsdecaan bezoekt Roemenie ten tijde van Ceausescu.
Cartarescu, Mircea Travestie Roman. Cartarescu is een van de meest gevierde auteurs in Roemenie op dit moment. Postmodernistische roman over een adolescent.
Dinescu, Mircea De dood leest de krant Gedichtenbundel. Mircea Dinescu is dichter, maar ook politicus. Hij was nauw betrokken bij de eerste pogingen een nieuwe regering te vormen, vlak na de val van Ceausescu.
Eminescu, Mircea Elke vertaalde dichtbundel Eminescu wordt door Roemenen beschouwd als hun nationale dichter. Hij is een romanticus uit het einde van de negentiende eeuw, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de standaardisering van de Roemeense taal.
Kooten, Kees van 

 

 

Zwemmen met droog haar Novelle. De familie van Kooten nodigt met de beste bedoelingen een Roemeense kennis uit. Het bezoek verloopt moeizaam. Hilarisch boek.
Meester, Marriet De stilte voor het vuur Roman over zigeuners in Roemenie. Mariet Meester doet verslag van haar reizen naar Roemenie, waarin zij de zigeuners beter probeert te leren kennen. Sommige vooroordelen over zigeuners worden tegengesproken, andere ziet ze bevestigd. Het geeft een genuanceerder beeld over de zigeuners in Roemenie.
Weverbergh, Julien Nacht in Roemenie & Terug naar Roemenie Essay-bundels. In het eerste boek schetst de Belgische journalist Weverbergh een beeld van de absurditeiten ten tijde van het communisme in Roemenie. In het tweede boek doet hij verslag van de revolutie in december 1989, waarbij hij tot de conclusie komt dat dit geen echte revolutie was.

 

Tjechië en
Slovakije
: Algemeen

Bauer, Guus De tuinman van niemandsland Roman
Chatwin, B Utz Novelle
Hrabal, Bohumir Al te luide eenzaamheid

Harlekijntjes Miljoenen

Boekgrrls bespreking

Boekgrrls bespreking

Wilson, Paul Prague Travel to one of the most beautiful cities in the world in the company of its finest writers. 
Kundera, Milan (Biblioweb-link) Lachwekkende liefdes
De ondragelijke lichtheid  van het bestaan
Afscheidswals
Romans

 

Praag

Kundera, Milan
(Engelse website)
Onwetendheid Roman over de terugkeer naar Praag sinds het communisme is verdwenen
Mawer, Simon De glazen kamer Tsjecho-Slowakije 1930. Op een heuvel buiten Praag laten Viktor en Liesel Landauer hun droomhuis bouwen. Een modern vormgegeven huis van staal, glas en natuursteen. Met als blikvanger de centrale glazen kamer, een architectonisch hoogstandje
Meyerink, Gustav De Golem Roman

 


Antoni Libera is schrijver, vertaler en criticus. Hij woont en werkt in Warschau. "Madame" is zijn literaire debuut. En meteen een succes!

Madame speelt in Polen tijdens de grauwe communistische jaren zestig van de twintigste eeuw. Een intelligente, gevoelige en van kunst bezeten zeventienjarige jongen probeert zich op het gymnasium te onttrekken aan de middelmatigheid die er de dienst uitmaakt, maar zijn pogingen mislukken. Zijn leven verandert als de school een nieuwe directeur krijgt, een jonge vrouw, die ook docent Frans is.


In juni 2003 lazen we "In the Forest" van Edna O'Brien (in Nederlandse vertaling bij de Bezige Bij verschenen als "In het Woud"). Het is een roman gebaseerd op een ware gebeurtenis: de gruwelijke moord op een moeder met kind en een priester in de bossen bij een klein dorp in het Westen van Ierland. De centrale figuur, Michen O'Kane, verliest als jongetje zijn moeder en wordt vanaf zijn tiende voor kleine misdrijven opgesloten in jeugdgevangenissen of tehuizen. Een combinatie van een psychische stoornis en zijn traumatische jeugd drijven hem uiteindelijk tot zijn gruweldaden, hoewel het als lezer altijd moeilijk blijft de tragische keten van gebeurtenissen te begrijpen. 

Het is niet zo zeer een thriller (je weet immers van tevoren hoe het afloopt), maar een soort kaleidoscoop waarin op de gedachten, gevoelens en reacties van allerlei leden van de dorpsgemeenschap wordt ingezoomd. ..... Sommige grrls vonden dat format een bezwaar: 


Al in januari kwamen de eerste geluiden over Mak.

> Verder ook van het weekend met een schuin oog naar Geert Mak gekeken (z'n boek dan), kvond 'Toen God verdween uit Jorwerd' namelijk erg leuk om te lezen tot het laatste stuk, toen werd het een tikje langdradig, maar het was een mooi stuk geschiedenis hoe het allemaal verlopen was in nederland van de tijd dat 95 % van de mensen zich op een of andere manier in de agrarische sector bezig waren tot nu minder dan 5 % geloof ik. En jawel, het is allemaal drAstisch veranderd toen de koeltank de melkbussen kwam vervangen.

Dat kwam van een boekgrrl die pas leerde melken op haar achtiende wat geheel machinaal ging.


De eerste mail over het boek van de maand juni ging als volgt:

> Ik heb oprecht geprobeerd het boek 'Mijn eeuw' van Günther Grass te lezen. Het is helaas mislukt. Wat een goed idee leek: 99 verhalen, voor ieder jaar uit de 20ste eeuw één, pakte rommelig uit. Je moet in een kort bestek te veel switchen van de ene persoon en situatie naar de andere. En ik vond het ook zo in- en insaai geschreven.
<

Waarop een "inside" reactie kwam van een Duits/Nederlandse Boekgrrl.

> Es sei Dir vergeben ;-)
Ik lees het in `t Duits en al naar een paar `Jaren` dacht ik : dat boek is niet te vertalen zonder dat er veel verloren gaat. Grass laat `het Volk` hun eigen verhaaltje vertellen... met eigen Dialect, afkomst, opleiding etc.
<

Verder meende zij:


Net in een roes Obsessie (Possession) van A.S Byatt uitgelezen. De naam viel in een eerdere mail een paar maanden geleden en ik noteerde hem. Ik weet niet meer in welke context, maar deze week in de bieb nam ik een boek van haar mee. Vanaf het begin was ik verkocht.


De "introverte sneeuw-girl Smilla" doet stof en sneeuw opwaaien. Dat Smilla leven wordt ingeblazen door een man lijkt geen probleem, in tegenstelling tot Nelleke Noordervliet's David, waarover we het de vorige maand hadden.

>>>

> 'Spannend' en apart; mooie sfeertekeningen ook, vooral in het begin als ze mijmert op dat dak over die voetstappen in de sneeuw. Ook als ze terug gaat naar haar afkomst, jeugdherinneringen. De ontknoping vond ik wat tegenvallen. Ook de episode op de boot vond ik vrij warrig en wat onwaarschijnlijk. En die monteur heeft haar toch eigenlijk min of meer verraden of niet? Dat vond ik jammer, maar dat zal het romantische in mij wel zijn...

> Overigens heb ik het hele boek geloofd dat Peter Hoeg een vrouw was, ondanks de foto. Eindelijk een vrouw die denkt zoals ik, dus moet het wel een vrouw zijn dacht ik. Zou er iets mis met me zijn?


Subscribe to Europa