Wat gebeurt er met ons als we verliefd, huilerig, prikkelbaar of ronduit onuitstaanbaar zijn? '
The truth about hormones' vertaald door Sanne van Vuuren
London 2005 / ISBN 9058313581
Non-fictie
Gezondheid/ Maatschappij, Hormonen, Leven & Liefde, Non-fictie, Parry (Vivienne), Psychologie, Recensie-exemplaren
Gisteren uitgelezen; ik citeer;
"54 volwassen mannen hebben in de lente en de zomer van 1943, met premies als extra prikkel, meer dan eens (de meeste talloze malen) joodse medeburgers gearresteerd en in de macht van hun grootste vijand gebracht. Wat waren dat voor mensen, wat dreef hen, waarom deden ze het?" Citaat uit Hoofdstuk 20 A. van Liempt: Kopgeld Nederlandse premiejagers op zoek naar joden.
Op de laatste vragen geeft het boek antwoord. Geen vrolijk boek een voor mij is het waarom niet echt beantwoord. Geldgebrek, antisemitisme, haat, macht zijn dingen die aan bod komen maar toch begrijp ik nog steeds niet hoe mensen zo ver kunnen gaan.
Gisteren ontvangen, vandaag uitgelezen. "Praag, een wandeling" is een vlotlezend boekje waarin de schrijfster ons meeneemt naar een aantal plekken in Praag om ons te laten kennismaken met deze mooie stad. Ik ben nog nooit in Praag geweest (shame on me..?) en ben dat nu nog vaster van plan. Maar dit boek van Goldberg is geen reisgids; ik betwijfel dan ook of ik Praag op deze manier goed heb leren kennen, tenminste als toerist. Als ik naar Praag ga, zal ik nog zo'n gedegen kosmos of ANWB-reisgids nodig hebben, maar Golberg heeft dat ook helemaal niet beoogd. Voor in het boekje zit wel een globale tekening, maar daar op staan eigenlijk alleen die locaties die in het boek een rol spelen. Het is meer een boek waardoor je de geschiedenis van de stad en de mensen en mogelijk zelfs de ziel van deze stad beter begrijpt en beter kan plaatsen.
Pff, zelden zo'n boek gelezen waarvan ik niet goed weet hoe samen te vatten. "Het land van Theo van Gogh" is een optelsom van publicaties van de columnist Ephimenco, meestal voor Trouw. Een enkel hoofdstuk is speciaal voor dit boek geschreven, zoals de "Open brief aan Mohammed B., de schender". De auteur was al bezig met het samenstellen van het boek voor de moord op Theo van Gogh. Het boek gaat over de vorm van multiculturalisme die in Nederland jarenlang gold, die teveel op idealisme was gestoeld, maar in werkelijkheid de onverschilligheid en kloof tussen de verschillende bevolkingsgroepen bevorderde en dat er
In een tijdperk waarin bijziendheid in overdrachtelijke zin aan de orde van de dag is, verschijnt 'Land in de marge van Europa' van Jan Willem Bos. Het is een verzameling artikelen over Roemenië na de omwenteling, geschreven in de periode 1989 tot 2004.
De titel die sommigen een rake typering zullen vinden en anderen het zoveelste cliché over Roemenië, maakte mij nieuwsgierig. Wat gaat er werkelijk om in dit land dat hier slechts bekend is door een aantal eindeloos herhaalde extremen?
Door de pagina's heen waait een wind van nostalgie, een weemoed voor oude waarden die verloren gaan. De schrijver heeft echter een scherpe blik, hij ziet ook de politieke en economische ontwikkelingen, waardoor een aantrekkelijk evenwicht ontstaat. Evenwicht ook tussen wat krantennieuws is en de betekenissen voor de man in de straat, de families in de dorpen.
oorspronkelijke titel A Shameful Act. The Armenian Genocide and the Question of Turkish Responsibility
vertaling Gerrit Jan Zwier en Djuke Zwier-Houweling
Begin mei 2007 zou de Turkse schrijver Taner Akcam naar Nederland komen in verband met een seminar over de Armeense genocide. Dit seminar werd georganiseerd door het Centrum voor Holocaust-en Genocidestudies van de Universiteit van Amsterdam. Hij is niet gekomen uit vrees voor zijn veiligheid en uit angst dat hij niet meer kan terugkeren naar de VS, waar hij momenteel woont. Tot voor kort reisde de schrijver ook regelmatig naar Istanbul, maar sinds de moord eerder dit jaar op zijn Turkse vriend, de journalist Hrant Dink, durft hij dat ook niet meer.
Deze zeer intrigerende titel vond ik op de (bookcrossing) boekenplank
van Vlindertje en gelukkig mocht ik hem lezen.
Het is een zeer intrigerend en goed leesbaar boek. Het is geschreven door een Britse journaliste die interesse kreeg voor vrouwelijke terroristen, nadat ze hoorde dat bij het aanpakken van terroristen deze instructie werd aangeleerd: Schiet eerst de vrouwen neer.
Er zijn veel opvattingen over vrouwelijke terroristen en zij onderzoekt ze. Het is ook echt een onderzoek, met een inleiding en conclusie. Ze spreekt met 20 vrouwelijke terroristen en nog wat mannelijke terroristen en specialisten op het gebied van terrorisme(bestrijding). In die gesprekken onderzoekt ze de vooroordelen die bestaan over vrouwelijke terroristen.