Religie

Over 'Knielen op een bed violen', het boek dat schrijver Jan Siebelink zelf zijn 'literaire en persoonlijke getuigenis van een lang verzwegen verleden' noemt, is veel en lang gemaild. We hebben het in januari uitgekomen boek expres pas in oktober tot maandboek gemaakt, in de hoop dat er dan voldoende exemplaren in de bibliotheken beschikbaar zouden zijn, maar veel boekgrrls konden niet zo lang wachten. De eerste mails dateren van de tweede helft van februari en ze zijn doorgegaan tot eind november.


Vertaling Rogier van Kappel 
438 pagina's, verdeeld over drie delen


Het verhaal speelt zich af in drie perioden in de geschiedenis 


Een aangrijpend boek met actuele onderwerpen: religieus, rooms katholiek, fundamentalisme en huiselijk geweld.


Als zoon van een Brahman en voorzien van de nodige intelligentie lijkt ook voor Siddharta een toekomst als Brahman weggelegd. Dit kan hem echter niet bekoren en zijn innerlijke onrust voert hem mee op het pad van enkele Samaans, woudlopers/bedelaars die niets nodig hebben.


Vele duizenden lopen jaarlijks (een stuk van) de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Niet alleen vanweg het wandelen maar voor velen is het een tocht van bezinning.Wat wil ik met mijn leven, wat moet er anders? Dat soort vragen is voor veel mensen de essentie van deze tocht.


Het blijkt dat we toch gefascineerd zijn door religieuze thema's. Zo las ik voor de vakantie de vertaling van dit boek van Guterson (ja, die van Snow falling on cedars, of zo) in een ruk uit.

Min of meer de achterflap: De zestienjarige Ann Holmes zwerft rond als een champignonplukster. Ze woont in een tent en heeft nauwelijks genoeg geld om eten te kopen. Op een middag in november, in de bossen van North Fork met hun eeuwige mist, verschijnt de Maagd Maria voor haar. Pater Collins, jong, moet met een collega de echtheid van haar verschijningen bepalen. Is het een schreeuw om aandacht, het resultaat van drugsgebruik, gekte of de roep van god? Ondertussen lekt het uit - heel modern via internet - en vanuit het hele land stromen de mensen toe.


Enigszins huiveringwekkende ervaring, maar passend in deze tijd van godsdienstgeschillen en de 5 mei herdenking.


Florence, vijftiende eeuw. Het is de tijd van de Medici, overdadige luxe, verblindende kunst en seksuele uitspattingen. Maar ook de tijd van de hellepreken van de religieuze fanaticus Savonarola en de toenemende macht van de nachtpolitie. Een boek dat de tijd van toen mooi weergeeft, en net zo goed in deze tijd had kunnen spelen, zij het dan in een ander land.


Er hangt altijd zo'n sappige sfeer in haar boeken - je _voelt_ de rampen zich opstapelen. Het is vaak pure leedvermaak, maar dan ook meevoelend leedvermaak (kan dat eigenlijk wel??!!) Dit boek is een soort illustratie van de bijbelse spreekwoord 'And the sins of the father shall be visited on the children unto the 10th generation' (zoiets dan, mijn bijbels citaten zijn vaak erg...eh... roestig?).


"De bijbel nu" van Shalev brengt heel wat gezoek en gegraaf in herinneringen te weeg. Er wordt veel "geleerd".

  • Ik ben er in begonnen en vind het een heel interessant boek, maar ik wil er nog heel lang van genieten dus lees ik het niet in 1 keer uit. Bovendien vind ik het leuker om de verhalen niet gelijk achter elkaar te lezen. Dan kan ik er tenminste nog even van nagenieten en er over nadenken.
  • Wat leuk dat je dit zo schrijft. Ik ben nog niet in *De Bijbel nu* begonnen, maar heb het met alle andere boeken van Shalev gehad: ze vooral niet te vlug lezen opdat ik er maar lang van kan genieten! Grappig om dit ook van een ander te horen...

Wat het zoeken, graven en vinden van antwoorden betreft;


Subscribe to Religie