Zuid-Amerika

continent image

 • Algemeen
Diverse auteurs
o.a.
Cortazar, Fuentes, Marquez, Vargaz Llos en Juan Rulfo.
Literature Latina'
 
Verhalen.
Ik heb het gelezen in Mexico, dus erg leuk om de sfeer een beetje te
pakken te krijgen. De vlagen magisch-realisme pasten goed bij de sfeer
hier. Ik kan het boek er niet weer even bij pakken, want ik heb het achtergelaten in Oaxaca, Mexico, maar een verhaal is me vooral bijgebleven. Dat ging over het ten onder gaan van een bordeel nadat de mannen uit de stad zijn verdwenen door een oorog en er onder de jonge vrouwen van de stad een concurrentiestrijd om mannen ontstaat. Erg grappig.
Bowles, Paul Hoog boven de wereld
(boekgrrl recensie)
reisthriller
Chatwin, Bruce In Patagonia Ik las dit boek voor het eerst ongeveer 20 jaar geleden. Sindsdien is het woord Patagonia een soort toverwoord voor mij geworden. De naam van een magische land aan 'het eind van de wereld'. Vol met mensen die overal en nergens vandaan komen om daar, juist daar, terecht te komen.Waar de wind altijd waait en enorme vogels met zich meedraagt. Waar walvissen langs de kust cruisen en wilde guanaco's over de pampa en door de bergen huppelen. Een land van fossielen, gletsjers en wonderlijke
Boekgrrls bespreking
Mann, Charles C. 1491 De ontdekking van precolumbiaans Amerika In 1491 woonden er waarschijnlijk meer mensen in Amerika dan in Europa. Grote steden als Tenochtitlán hadden stromend water en bezaten prachtige botanische tuinen. In Mexico verbouwden precolumbiaanse Indianen maïs volgens zeer geavanceerde teelttechnieken. De Inca’s hadden het grootste rijk in de toenmalige wereld opgebouwd, groter dan de Ming-dynastie of het Ottomaanse Rijk. Totdat de Europeanen met hun ziektes hier een einde aan maakten.
1491 maakt voor eens en voor altijd duidelijk dat de geschiedenis van Amerika zeker niet begint met Columbus, die in 1492 op een van de Bahama’s voet aan wal zette. Charles C. Mann schreef een heldere en levendige synthese van wat door historici, geografen en archeologen de afgelopen dertig is ontdekt over de prestaties en het lot van de oorspronkelijke inwoners van Amerika.
Mann ontkracht op overtuigende wijze talloze mythen en neemt de lezer mee naar de intrigerende, hoogontwikkelde wereld van onder meer de Inca’s, Azteken en Maya’s.
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Boekbespreking
Mason, Daniel Een ver land Roman
O'Hanlon, R. Tussen Orinoco en Amazone   
Sepulveda, Luis A South American Journey Reisverhaal van Chileense schrijver die nu in Europa woont.
Symmes, Patrick A motorcycle journey in search of the Che Guevara legend Reisverslag

 

 • Amazone gebied
O'Hanlon, Redmon In Trouble again Hilarisch reisverslag van 4 maanden in het gebied van de Orinoco Rivier

 

 •   Argentinië/Patagonië
Chatwin, Burce Patagonia Reisverhaal
Boekgrrls bespreking
Englander, Nathan Het ministerie van Buitengewone Zaken Roman
Theroux, Paul De oude Patagonië-Expres Reisliteratuur

 

 • Brazilië
Bloem, Marion Rio Novelle
Da Cunha, Euclides De binnenlanden Historische roman
Kehlmann, D Het meten van de wereld Boekgrrls bespreking
King, Rachel De stilte van de vlinders In 1903 krijgt de jonge verzamelaar Thomas Edgar de kans zich aan te sluiten bij een expeditie naar de Amazone. Hij heeft geruchten gehoord over een zeer bijzondere vlinder, en hij is vastbesloten dit mythische exemplaar te vangen. Langzaam vordert de reis over de rivier, via de decadentie van de stad Manaus naar het hart van de jungle. Thomas is geobsedeerd door zijn zoektocht en raakt langzaam maar zeker verstrikt in een wereld vol geweld, corruptie en wetteloosheid.
Melo, Patricia De Killer Roman
 •   Bolivia
Nooteboom, C Bitter Bolivia Reisverhaa

 

 •   Chili
Allende, Isabel Paula Boekgrrls recensie
Het huis met de geesten  
Herinneringen aan mijn Chili Boekgrrls recensie
Bondoux, Anne Laure De tranen van de moordenaar Nominatie leeslijst Boekgrrls
Wheerler, Sara Travels in a thin country Reisverhaal over tocht van 6 maanden

 

 • Columbia
Bernière, Louis Het vrouwenleger van señor Vivo Roman met historische achtergrond
Kehlmann, D Het meten van de wereld Boekgrrls bespreking
Garcia Marquez, G Honderd jaar eenzaamheid Roman

 

 • Cuba
Ee, Alwin van Rood kwik De ik-persoon, Ruben Sender, is specialist gevaarlijke stoffen. Als hij bezig is met een opdracht voor een sojafabriek ergens in Utrecht, stuit hij op iets vreemds: één van de medewerkers van de fabriek heeft een rare afspraak in zijn agenda staan. (meer)
Hemmingway, Ernest The Old Man and the Sea Roman
Gutiérrez, Pedro Dirty Havanna Semi-autobiografische roman over een journalist die in de jaren '90 de economische crisis doormaakt. Een boek dat gebruikt wordt als een toeristische reisgids voor havanna, aldus een interview in de NRC

 

 

 • Dominikaanse Republiek
Alvarez, Julia In de tijd van de Vlinders

Het boek behandelt een vreselijke periode uit de geschiedenis van de Dominicaanse Republiek binnen een verhaal vol liefde, vriendschap en saamhorigheid. Gebaseerd op feiten. (meer)

Een betere wereld Alvarez schrijft over sterke vrouwen, die het nodige meemaken in onder druk staande maatschappijen. Verder komt regelmatig het letterlijk leven tussen twee culturen in naar voren. Zo ook in dit boek. (meer)
Pauw, Marion Villa Serena  Het boek begint goed. “ik wist dat hij inmiddels ontslagen was uit het therapeutisch centrum en bij zijn moeder was ingetrokken, daar onderhield hij een warme relatie met de afstandbediening, terwijl zijn moeder zich het vuur uit haar sloffen liep om hem gelukkig te maken.” (meer)

 

 

 • Equador
Wiltink, Nancy Achter de Bergen Nancy Wiltink heeft met man en twee dochters een jaar doorgebracht in Equador. Ze lieten alles in Nederland achter en vertrokken. De dochters waren zes en acht jaar oud, hoe zou het gaan met deze kinderen opgegroeid tussen bergen speelgoed en snoep.. Boekgrrls´ recensie
Withaker, Robert The mapmaker's wife Wat een heerlijk boek om het jaar mee te beginnen, deze 'true tale of love, murder and survival in the Amazon'!
Door de ondertitel was ik weliswaar op het verkeerde been gezet: ik dacht dat 'true' figuurlijk bedoeld was, dacht dat het boek een roman was en verwachtte dus een hele tijd dat het verhaal van liefde en moord nog zou gaan beginnen in de historische context die Whitaker neerzet. Maar dat was niet zo: weliswaar is er moord, is er liefde en is er survival, maar alles is waar gebeurd, en dat is in dit geval helemaal geen teleurstelling.
Lees verder...

 


 

 • Mexico
Greene, Graham The Power and the Glory Een drinkeboer-priester zwerft door revolutionair Mexico, voortdurend op het punt zijn God te verraden

 

 • Peru
Arguedas José Maria Diverse titels.  
Hagen, Hans Iedereen min één kinderboek
Hergé Kuifje en De zonnetempel strip
Llosa M.V. Het groene huis Roman
Muller, Karin Langs de Incaroute

 

Een Amerikaanse backpackster die voor de National Geograhic door het voormalig Incarijk reist (5.000 km). Dat was leuk om te lezen, vol met feitjes en weetjes en ervaringen die ze opdoet.  Sommige herkenbaar, sommige ook helemal niet (ik ben niet me geweest met een cocaine-patrouille ;-) Ze weet vrij aardig de problemen van de bevoliing in de verschillende Zuid-Amerikaanse landen vast te leggen, met begrip voor de situatie. Ze kijkt natuurlijk met een Westers oog, maar ze heeft naar mijn idee (ook westers oog) een goede blik op hun werkelijkheid. (Boekgrrl Erna)
Steinhöfel, Andreas :
 
Het midden van de wereld

'Het is een boek dat je door  het hoofd blijft spoken, denk ik, maar misschien is dat wel omdat je met een enkele lezing niet alles kan bevatten. Ik heb zelf helaas de neiging om over de 'mooie stukken' heen te lezen, omdat ik wil weten hoe het verhaal verdergaat. De spanning is te groot om te kunnen genieten. Dat wordt dus herlezen!'

 

 • Suriname
       Surinames Literature 
An incomplete overview of some important Surinamese authors and their work. 
Barnard, Henk Kon hesi baka Jeugdliteruur
Ferrier, Leo Atman Psychologische roman over opgroeinde Creolen en Hindoestanen op Nieuw-Amdsterdam
Helman, Albert De stille plantage Een idealistische hugenoot wordt kapot gemaakt door collega-planters en de meedogenloze Surinaamse jungle
Leuwsha, Tessa De Parbo Blues Anna is in Suriname en heeft de urn met de as van haar vader bij zich. Zij wil het land leren kennen waar haar vader Henry geboren is, wil weten waarom hij was zoals hij was. Anna vertelt tijdens haar reis in Suriname over de voorgeschiedenis van de vader van Henry.
(meer)
McLeod, Cynthia Hoe duur was de suiker Historische roman
De vrije negerin Elisabeth Gevangene van Kleur Boekgrrls bespreking
Roemer, Astrid Was getekend Laatste deel van een trilogie over het uiteenvallen van Suriname.
Vianen, Bea Het paradijs van Oranje Roman over een kritische schrijver tussen Surinaamse landgenoten in Nederland
Voltaire Candide Het boek was een achttiende-eeuwse Europese bestseller en is tot heden Voltaire's meest gelezen werk gebleven. In Candide beschreef hij het tafereel van het wrede Nederlandse optreden overzee dat in de wereldliteratuur het beroemdst is geworden. De lezer maakt een wereldreis met een jongeman, Candide, die onderweg tijdens de avonturen met enkele vaste metgezellen filosofeert over levensmysterieën. (meer op de website over Joannes Haafner)

 

 • Venezuela
St. Aubin de Teran, Lisa De Hacienda
Een huis in Italië
Romans
Arthur Uslar Pietri Rode lansen Roman over de onafhankelijkheidsstrij (1811-1821)

 


Een klein dun boekje van 98 pagina's maar oh zo mooi.

De filmvertelster speelt zich af in de Atacama-woestijn van Chili, de droogste ter wereld. Maria Margarita is de dochter van een invalide mijnwerker.
Net als iedereen in het afgelegen dorp, is ook een van háár favoriete bezigheden om naar de enige bioscoop te gaan die het dorp rijk is, waar films worden vertoond met Marilyn Monroe, Gary Cooper, Charlton Heston, of Mexicaanse films vol liedjes.


Een klein dun boekje van 98 pagina's maar oh zo mooi.

De filmvertelster speelt zich af in de Atacama-woestijn van Chili, de droogste ter wereld. Maria Margarita is de dochter van een invalide mijnwerker.
Net als iedereen in het afgelegen dorp, is ook een van háár favoriete bezigheden om naar de enige bioscoop te gaan die het dorp rijk is, waar films worden vertoond met Marilyn Monroe, Gary Cooper, Charlton Heston, of Mexicaanse films vol liedjes.


De eerste week van mijn vakantie las ik de laatste roman van Isabel Allende. Hierin beschrijft ze het geromantiseerde leven van Inés Suárez, die in het stichten van Chili in de 16e eeuw een belangrijke rol speelde.


Subscribe to Zuid-Amerika