2001 1e helft

In maart 2001 stond Blauwbaard van Pauline Slot op de leeslijst. Haar debuutroman, Zuiderkruis, was al vaak langsgekomen op de lijst. Met hoge verwachtingen werd door velen uitgekeken naar Blauwbaard. Nog voor de maand begon werd een toon gezet:

"Over Bouquet gesproken. Ik ben begonnen in Blauwbaard en vind het begin qua stijl erg Bouquet-achtig, dat wil zeggen wat ik me voorstel bij Bouquetjes want lezen doe ik ze niet. ;-)"

Ho ho! Niet beginnen voor het mag…

"OK. Ik hou mijn mond over het maart-boek Blauwbaard van Pauline Slot. Maar wel kan ik alvast verklappen dat het heel erg is zowel qua verhaal, als wat betreft de manier waarop het geschreven is. Wat een tijdverspilling:-("

Waarop onmiddellijk gereageerd werd met:


Een boek waarover in eerste instantie werd gemaild: "Er zit geen vaart in", "het is verwarrend" en men raakt de draad ook nog al eens kwijt. Het is wel mooi, maar ook zeer breedsprakig en de alles wetende verteller (Trudi) wil nog al eens irriteren.  De doorzetters worden beloond.


Verliefde Oudere Professor wordt afgedankt door hoer en later door studente. Zijn grootste passie "vrouwen " wordt zijn ondergang. David Lurie is ook nog eens bewonderaar van Lord Byron, de dichter die ook zonder scrupules zijn driften volgde en vond, dat een man recht had op zijn lust. Deze man is Hoogleraar in de Communicatiewetenschap. Hij begrijpt echter niets van vrouwen en niets van zwarten. Ook niets van zijn dochter Lucy , die op een afgelegen boerderij een hondenpension heeft.


Kate Atkinson heeft zichzelf niet overtroffen met haar derde boek 'Emotionally weird'. Het leest weer als een trein, zeker. Haar taalgebruik is mooi. Ze is zeer grappig. Ik heb ook echt genoten van het boek. Maar er blijven een hoop vragen liggen.

Het boek is zeer kunstzinnig in elkaar gezet. Perspectieven wisselen - en de lettertypes gelijk ook maar, mooi gedaan -, maar niet zo vaak dat het achteraf nodig lijkt. Een verhaal dat door verschillende personen afwisselend wordt verteld ken ik. Atkinson laat voor 90% Effie aan het woord, voor 5% Effie als schrijfster en voor 5% Nora. Was het dan wel nodig, die extra perspectieven?


Subscribe to 2001 1e helft