2003 1e helft

Het boek van maart 2003. De derde roman van de schrijfster. Het boek stond op de Short List voor de Man Booker prize 2003.

Er is veel gemaild over Fingersmith. Naar aanleiding van het boek beliepen we een paar aardige zijpaden: we hadden het over gothic literatuur, over het gebruik van scheldwoorden in de negentiende eeuw, over boeketreeksjes uit vroeger tijden en natuurlijk bonbons. Want als vrouwen over boeken praten wordt de vergelijking met etenswaar zelden geschuwd.

De reacties van de grrls samenvattend durf ik te stellen dat dit boek scoort tussen cijfer 6 en 9. Geen berichten over grrls die het boek niet uitkregen of weg hebben gelegd. Wel teleurstellingen omdat de verwachtingen wel erg hoog gespannen waren. Of die het etiket 'lekker leesboek' meer dan genoeg vonden. Een andere groep grijpt naar de superlatieven. Laten we met hen beginnen:


A.s. woensdag is weer de uitreiking van de Librisprijs. Grijp je kans en vul de poll in bij de Volkskrant en lees ook even het prachtige stuk van Arjan Peters (tja, ik ben bevooroordeeld), waar ons boek van de maand in één alinea wordt verklaard:


In juni 2003 lazen we "In the Forest" van Edna O'Brien (in Nederlandse vertaling bij de Bezige Bij verschenen als "In het Woud"). Het is een roman gebaseerd op een ware gebeurtenis: de gruwelijke moord op een moeder met kind en een priester in de bossen bij een klein dorp in het Westen van Ierland. De centrale figuur, Michen O'Kane, verliest als jongetje zijn moeder en wordt vanaf zijn tiende voor kleine misdrijven opgesloten in jeugdgevangenissen of tehuizen. Een combinatie van een psychische stoornis en zijn traumatische jeugd drijven hem uiteindelijk tot zijn gruweldaden, hoewel het als lezer altijd moeilijk blijft de tragische keten van gebeurtenissen te begrijpen. 

Het is niet zo zeer een thriller (je weet immers van tevoren hoe het afloopt), maar een soort kaleidoscoop waarin op de gedachten, gevoelens en reacties van allerlei leden van de dorpsgemeenschap wordt ingezoomd. ..... Sommige grrls vonden dat format een bezwaar: 


In april 2003 lazen we als maandboek Sleuteloog, van Hella Haasse.

Als voorbereiding daarop las één van de grrls 'Retour Grenoble, in gesprek met Hella Haasse': 'Anthony 
Mertens is in gesprek met Hella Haasse tijdens een  treinreis en verblijf in Grenoble alwaar Hella Haasse is  uitgenodigd om voor te lezen uit haar in het frans  vertaalde werk. De aanzet is in eerste instantie het  bespreken van het voltooide manuscript  van Sleuteloog maar aangezien Anthony Mertens hier  maar weinig veranderingen in wil aanbrengen gaat het  gesprek al snel over andere zaken zoals de tijd dat  Hella Haasse een tijdje in Senlis woonde, haar andere  boeken, de personages in de andere boeken, haar  band met Indië. Het boek speelt zich af van 20 tot en  met 23 mei 2002.


We lazen het boekenweekgeschenk van 2003. Veel boekgrrls begonnen hun reactie met woorden als 'tsja', 'mwjah' of kreten als 'wat zal ik er van zeggen'. Blijkbaar niet een boekje dat heftige gevoelens losmaakt. Voor sommigen was het de eerste en de laatste Giphart, voor anderen een verrassend aangename (hernieuwde) kennismaking. Minstens de helft van de 145 mailtjes die over dit boekje heen en weer zijn gegaan hadden als onderwerp de Double Whammy. Veel dank aan de boekgrrl die de stoute schoenen aantrok en Giphart tijdens een signeersessie benaderde!


Ik om net terug van de avond in de Bostonse bibliotheek met Jonathan Franzen. De centrale bieb hier heeft in de kelder een auditorium waar zo'n slordige vijfhonded mensen in kunnen. En dan is er boven nog een groot video screen voor de laatkomers die niet meer in het auditorium passen. Ik was er al vroeg, zodat ik een heel mooi plaatsje op de derde rij recht voor Jonathan Franzen's knappe neus. Op jullie vraag of het een stuk is kan ik dus volmondig antwoorden "Ja, het is een reuze stuk." Hij gedraagt zich enigszinds onzeker en kon in het begin niet helemaal uit zijn woorden komen. Ook maakt hij voortdurend grapjes tenkoste van zichzelf. Dat maakte hem nog charmanter.


Het januariboek is niet zoveel gelezen. Daarmee teken ik meteen aan dat ik, hoewel voorsteller van dit boek, het ook niet gelezen heb. Hieronder plak ik de reakties van de boekgrrls.


Subscribe to 2003 1e helft