2004 2e helft

"Ja grrlies, dit boek is er eentje met fysieke hindernissen die eerst overwonnen moeten worden voordat je eigenlijk iets zinnigs over de inhoud kan zeggen..." En daarna volgde nog veel en veel meer


Vijf sterren kreeg Arnaldur Indridason maar liefst in de Vrij Nederland Thrillergids. De sensatie van IJsland werd hij genoemd. Een  bestsellerauteur wiens boeken ook in het buitenland een groot succes waren. Genoeg aanbeveling om de nieuwsgierigheid te wekken. Een nieuwe schrijver aan het thrillerfirmament, van wie je alle boeken wilt lezen?

Een extra reden om zijn boek te lezen, was het vermeende plagiaat van de Zweedse Henning Mankell. Want die zou het verhaal van Indridason gekopieerd hebben voor zijn boekje Het Graf. 


Het boek gaat over een Amerikaan, Henry, die in WO-I dienst neemt bij het Italiaanse leger. Hij is luitenant, en aanvoerder van een paar soldaten die ambulances besturen die gewonden vervoeren van het front naar de militaire ziekenhuizen die zijn ingericht in de plaatsen in 'veilig' gebied. Zijn legeronderdeel vecht in het oosten van van Italië, dat toen aan Oostenrijk-Hongarije grensde (nu heet het gebied Slovenië volgens mijn atlas). 

Voordat hij met zijn mannen naar het front wordt gestuurd ontmoet Henry Catherine Barkley, een Engelse verpleegster, en wordt verliefd op haar. Als hij aan het front ernstig gewond raakt, wordt hij naar een nieuw in te richten ziekenhuis in Milaan gestuurd, waar Barkley ook toevallig naartoe is overgeplaatst. Hier verhevigt zich hun relatie, en wordt Catherine zwanger. Henry moet echter als hij is opgelapt weer terug naar het front. 


November 2004 stond bij de Boekgrrls het laatst verschenen boek van Hella Haasse ‘Het dieptelood van de herinnering’ op de lijst. En op 17 november overhandigde de koningin mevrouw Haasse de Prijs der Nederlandse Letteren.

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie kende in juli van dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren toe aan Hella S. Haasse (1918). De prijs wordt eenmaal per drie jaar uitgereikt, beurtelings door het Nederlandse en Belgische Staatshoofd, aan een auteur van oorspronkelijk Nederlandstalige literaire werken.

De jury was unaniem van oordeel dat Hella Haasse de belangrijkste literaire prijs van het Nederlandse taalgebied verdient om de artistieke en menselijke waarde van haar veelzijdige oeuvre, dat bijna zeventig titels omvat in vele literaire genres. De prijs is hiervoor 17 keer uitgereikt. Haasse is de tweede vrouw die de prijs in ontvangst mocht nemen.


Leuk idee (om kinderboeken op de maandelijkse leeslijst te zetten (oktober 2004)- red.). Ik wil ook graag meedoen. Ik heb dit boek overigens al gelezen. Is zeer de moeite waard. Nog even mijn samenvatting over Brief voor de Koning:

"Het is een van de drie boeken die de kinderen van hun Opa hebben gekregen om te lezen in de afgelopen zomervakantie. Als tieners is het natuurlijk niet hip om naar de bieb te gaan en boeken te lenen, maar lezen doen ze alle drie graag en ze hebben dit boek dan ook verslonden. Ik zelf vond naast het spannende verhaal ook opmerkelijk dat dit verhaal al zo lang geleden geschreven is. Deel twee hebben we gelukkig ook in huis."


Met ingang van november 2004 lezen een aantal boekgrrls regelmatig een kinderboek. Allereerste in de rij is het bekroonde Brief voor de Koning van Tonke Dragt.

Het verhaal speelt zich af in de riddertijd. De zestienjarige schildknaap Tiuri onderbreekt tegen alle regels in de nachtwake voorafgaand aan zijn ridderslag. Hij gaat in op het verzoek van een vreemdeling, om een geheime brief te bezorgen aan een onbekende ridder. Het verzoek blijkt een heel gevaarlijke opdracht wanneer de ridder in kwestie vermoord wordt. Tiuri zal nu in zijn plaats de boodschap moeten bezorgen bij de koning van het naburige rijk. Onderweg wordt Tiuri achtervolgd, bedreigd en gevangen genomen. Toch weet hij zijn opdracht tot een goed einde te brengen met de hulp van onverwachte bondgenoten. Tijdens zijn reis leert Tiuri veel over zichzelf, en over ware ridderlijkheid.


De ik-persoon, de oude blanke Zuidafrikaanse Mrs. Curren heeft net van haar dokter te horen gekregen dat ze zal overlijden aan de kanker waaraan ze lijdt. Ze is opgegeven. Als ze thuiskomt, treft ze in haar tuin een zwerver met zijn hond aan. Ze ontfermt zich tegen wil en dank over hem, en tegelijkertijd ontfermt hij zich over haar.


Subscribe to 2004 2e helft