Vertaald door Rob Gerritsen
400 pagina's | Uitgeverij Prometheus | maart 2011
December
Gelezen december 2010
Was dit boek niet het maandboek van december?Ik heb er nog niemand over gehoord. In ieder geval hier wat ik er verleden maand over schreef:
On Chesil Beach
Het is begin jaren zestig. De generatie van het grote Britse Rijk heeft afgedaan:
Edward and Florence's shared sense that one day soon the country would be transformed for the better, that youthful energies were pushing to escape, like steam under pressure, merged with the excitement of their own adventure together. The sixties was their first decade of adult life, and it surely belonged to them.
Florence en Edward zijn zojuist getrouwd en staan op het punt hun eerste huwelijksnacht door te brengen. Florence is nog maagd en gruwt bij de gedachte aan wat er te gebeuren staat. Over die angst heeft ze nooit met Edward durven praten:
VOORAF
Ik heb haar hier ter plaatse onlangs gehoord ze is een grand old lady geworden. En al heb ik niet veel van haar gelezen omdat ik in mijn leesperioden met Engelstaligen bezig was, ik val nu echt voor de verhalenbundel 'Het Tuinhuis'
Gelezen december 1998
Eindelijk is ie er dan, de samenvatting van dit boek
Ik was er al twee keer eerder aan begonnen, maar dan kwam er weer wat tussen en moest ik weer opnieuw beginnen.
Ik heb geprobeerd het overzichtelijk te houden maar dat er hier en daar wat door elkaar heenloopt is onvermijdelijk.
De op zich interessante bijdragen over googol en ´I am the walrus´ heb ik er uit gelaten omdat het niet in het licht van de betekenis van het boek ter sprake kwam. En natuurlijk omdat de samenvatting al lang genoeg is geworden. Misschien moet er wel een samenvatting van de samenvatting worden gemaakt.
--------------------------------------
2003 2e helft, December, Gezondheid/ Maatschappij, Oorlog, Rouwverwerking, Safran Foer (Jonathan), Terrorisme
In juli 2000 schreef een grrl:
Ik zal in ieder geval proberen om af en toe een leestip door te geven van boeken die ik mooi vond. Een zo'n boek is Girl in hyacinth blue van Susan Vreeland. Het zijn een aantal verhalen waarbij een schilderij van Vermeer het middelpunt is. Het eerste verhaal is in het heden gesitueerd waar een leraar een prachtig schilderij in bezit heeft waarvan hij denkt dat het een onbekende Vermeer is, maar het schilderij is in de Tweede Wereldoorlog door zijn vader gestolen van een Joodse, gedeporteerde familie. In de volgende verhalen maak je dan steeds kennis met vorige eigenaren van het schilderij door de eeuwen heen tot aan het moment dat het doek wordt geschilderd. Het laatste verhaal gaat dan over het meisje dat model heeft gestaan. De moeite waard vond ik.
Een andere grrl had er ook van genoten en schreef:
(Auto-)Biografie, 2000 2e helft, December, Geschiedenis, Kunst als onderwerp, Literatuur, Roman, Vreeland (Susan)
"Ja grrlies, dit boek is er eentje met fysieke hindernissen die eerst overwonnen moeten worden voordat je eigenlijk iets zinnigs over de inhoud kan zeggen..." En daarna volgde nog veel en veel meer