Gelezen maart 1998
Maart
322 pagina's | Querido | oktober 2011
Het maandboek van maart 2012 trok ondanks dat er op gestemd was, weinig lezers. Veel grrls kenden het boek al en vonden het vrij taai en saai om te lezen en waagden de sprong niet nog eens. De grrl die het genomineerd had was bij eerste lezing erg enthousiast maar het boek viel haar nu bitter tegen. Ondanks dat het mooi geschreven is vond ze het nu vrij langdradig en somber.
Eén boekgrrl was er beter over te spreken:
Oorspronkelijke titel:The Other Hand / Little Bee
Vertaald door Dennis Keesmaat
240 pagina's | Prometheus | maart 2010
Naar aanleiding van mijn aanbeveling, kozen we het boek The other hand (in de States verschenen onder de titel Little Bee) en in het Nederlands vertaald als Kleine Bij) als maandboek voor de maand maart 2011. Hoewel het boek veel stemmen kreeg, en er het nodige over getweet werd, bleef het op de leeslijst stil. Zo stil zelfs dat ik op 19 maart nog een aansporing verstuurde:
”Heb buiten twitter geen reacties gezien (en, ladies, reacties op twitter neem ik dus lekker niet mee in de samenvatting, dus kom maar op hiero! )”
Daarna kwam er een aantal reacties los:
In maart 2001 stond Blauwbaard van Pauline Slot op de leeslijst. Haar debuutroman, Zuiderkruis, was al vaak langsgekomen op de lijst. Met hoge verwachtingen werd door velen uitgekeken naar Blauwbaard. Nog voor de maand begon werd een toon gezet:
"Over Bouquet gesproken. Ik ben begonnen in Blauwbaard en vind het begin qua stijl erg Bouquet-achtig, dat wil zeggen wat ik me voorstel bij Bouquetjes want lezen doe ik ze niet. ;-)"
Ho ho! Niet beginnen voor het mag…
"OK. Ik hou mijn mond over het maart-boek Blauwbaard van Pauline Slot. Maar wel kan ik alvast verklappen dat het heel erg is zowel qua verhaal, als wat betreft de manier waarop het geschreven is. Wat een tijdverspilling:-("
Waarop onmiddellijk gereageerd werd met:
In November 1999 kwam er een grrl met :
Een boek dat ik wil tippen omdat het tot mijn verbazing maar niet voorbijkomt: Ozeki - my year of meat oftewel mijn jaar van het vlees. En reageer nou niet meteen: vlees? - nee bedankt.
Hoofdpersoon is een Amerikaanse documentairemaakster van Japans/Amerikaanse afkomst, die een reportage moet maken over Amerikaans vlees. Voor de Japanse markt, omdat de Jappanners maar niet aan dat prachtige vlees willen.
De opdrachtgever wil dat ze leuke portretjes maakt van doorsnee amerikaanse gezinnen, waarin de huisvrouw een origineel recept aanprijst over Dat Prachtige amerikaanse Vlees. De heldin doet dat in eerste instantie braaf, totdat ze op een bepaald moment ook wel eens een niet-doorsnee "samenlevingsverband" wil laten zien. Dus ze maakt een aflevering waarin de hoofdpersonen twee lesbiese dames zijn. Opdrachtgever geschokt, maar een japanse huisvrouw ziet ineens een mogelijk ander leven.
Oorspronkelijke titel: Die Vermessung der Welt
Vertaald door Jacq Vogelaar
In maart 2010 was Het meten van de wereld van Daniel Kehlmann ons maandboek. Lees eventueel eerst de nominatie waardoor dit boek gekozen werd. Eerder las boekgrrl Eisjen dit boek en plaatste haar bevindingen op de boekgrrlssite.
Voor maart 1999 hadden we onder de noemer 'licht en luchtig' Erica Jong met 'Zaliger nagedachtenis´ op de lijst staan. Met de titel ging het al niet helemaal goed:
>>Er is wel iets grappigs en mysterieus aan de hand. Zowel de Engelse versie als de Nederlandse vertaling was in de bieb aanwezig, maar in de Nederlandse vertaling die heet 'Zaliger nagedachtenis' staat dat het een vertaling is van: 'Of blessed memory.'
Hierop werd verzucht, door iemand die niet echt van plan was zich in Jong te gaan verdiepen:
>>bedankt - Als ik hem ooit lees dan weet ik nu tenminste de juiste titel>>
Verder had Jong nog al te lijden onder Rascha Peper. Bij velen was zij zo goed bevallen dat haar hele oeuvre gelezen moest worden wat ook in de mail van maart nog terug te vinden is.
In maart 2002 was dit boek aan de beurt. De grrl die het nomineerde schreef nog blijmoedig:
Ik heb Perpetuum Mobile op de leeslijst gekregen omdat ik vind dat dat nou een Dorrestein is die ook niet fans zouden moeten lezen.
Nou, gelezen is het. Maar voor een aantal grrls bleek het nogal een opgave:
De boekenweekmailstroom begon al met wat heerlijke mails van Ineke over haar collectie boekenweekgeschenken.
Het geschenk van 1940
Het oudste boekenweekgeschenk dat ik in huis heb, komt uit maart 1940, net voor het uitbreken van de oorlog dus. Net als in '38 en '39 heette het 3 novellen en de auteurs van '40 waren Egbert Eewijck, Jan Campert en M. Vasalis. Het voorwoord werd geschreven door Emmy van Lokhorst en Victor van Vriesland, die vertelden " (te) hebben getracht uit de rijke verscheidenheid onzer hedendaagsche letterkunde een op zichzelf boeiende selectie te maken..." Heerlijk hè zulke taal.