De oprichting van de Boekgrrls

Dit gebeurde in 1997 vanuit de Webgrrls. Daar stuurden we zo veel mails over en weer, die alleen maar over boeken gingen en over alles wat we lazen, dat het Jeanne, Yvonne, Lies, Wendy, Marion, Miriam en Eisjen beter leek een aparte mailinglist over boeken op te richten.

Januari 1997 vroeg Jeanne aan Petra, de oprichtster van de Mystery- mailing list, of zij ons kon helpen. Deze creëerde een plek voor de Boekgrrls op de AAsup-server. Sinds 2005 draaien we zonder sponsoring en verzorgen Marion en Irene de technische aspecten van de Boekgrrls.

In het eerste jaar kregen we 80 leden, kwamen we in de pers, verschenen op TV en verstuurden meer dan 3000 mails. Januari 1998 vierden we onze eerste verjaardag.

Hieronder in mails hoe de oprichting verliep.


Eind '96, begin '97 zaten we dus allemaal bij de W.O.W. (Women on the Web, toen nog Webgrrls) en daar mailden een stel vrouwen elkaar constant onder het onderwerp: "chat boeken". Dit was het gevolg: 

Het is niet kattig bedoeld hoor, maar persoonlijk heb ik het een beetje gehad met al die mailtjes over de boekenbesprekingen en hoe dat aangepakt moet worden. Lijkt mij heel goed als jullie een nieuwsgroep starten of een eigen list.

 

Het gaat verhoudingsgewijs wel heel erg veel over boeken de laatste tijd. Tenslotte hebben we niet allemaal even veel interesse in dit onderwerp.

 

I couldn't agree more!! Als al de gegadigden voor die boekenlijst elkaar cc-mailtjes gaan sturen, dan scheelt dat een hoop mailtjes voor de webgrrls die er niet in geinteresseerd zijn! Bij voorbaat mijn dank!

Jeanne schreef toen:

Lijkt me een leuk plan, die eigen lees-lijst. Alleen denk ik dat we 'm kwa onderwerpen wel een beetje zouden moeten beperken, bv (ik noem maar iets) tot boeken die op de een of andere manier met computers en 't Net te maken hebben. Dat kunnen dan zowel technische boeken zijn als boeken waarin computers en/of Net voorkomen (thrillers, romans). Reden van de beperking: we zijn niet met zo erg veel vrouwen en als iedereen het wil hebben over dat ene boek dat haar toevallig aanspreekt maar dat de anderen niet kennen, zijn we vrees ik snel uitgepraat. Maar misschien is dit onzin, hoor.

Duidelijk Het Begin...... "We zijn Niet met zo erg Veel Vrouwen...."

Lies antwoordde:

Voorstel: Laten we een keuze maken uit de eerstgenoemde boeken. Doris Lessing "Terug naar de liefde" Stanley Coren "Slaaprovers" ( ik wil dan wel vrouwen maar heb ook last van slapeloosheid!) Colette ....Titel??? (nooit van gehoord!) S.C. ook niet Als we dit nou 'gewoon' doen, reageer!!!! zijn we begonnen. Een computerboek zou ik ook wel 'meelezen' maar dit lijkt me leuker en lekkerder.

Wendy schreef:

Ik ben het er ook al helemaal mee eens. Precies de opzet zoals ik prettig zou vinden Ik zou het liefste een mailinglist hebben waar voor wie van structuur houdt om de x weken gezamenlijk een boek wordt gelezen terwijl er ook ruimte bestaat om tussendoor andere boeken aan de orde te stellen. Of zo'n ad hoc boek wel of niet tot een discussie leidt zal per boek verschillen. Dat lijkt mij overigens geen probleem. Ben benieuwd hoe het verder gaat. Mezelf zie ik als de lijst er is vooral als iemand voor de ad hoc discussies, hoewel ik als collectief boeken worden gelezen misschien ook daaraan wel meedoe.

Jeanne vroeg:

Nou, meiden, dat geeft een goed gevoel! ;-) Het enige wat er nu nog hoeft te gebeuren is dat iemand het gaat uitwerken. Wie, o wie???

Waarop Wendy praktisch als altijd, weer antwoordde:

Daar moeten we toch iets op verzinnen. Ik heb geen flauw idee wat  daar bij komt kijken. Wil iemand die dat wel weet dat beschrijven?  Zouden we de taken kunnen verdelen, zodat niet een persoon er heel  veel werk aan heeft?

Eisjen reageerde aarzelend met:

Ik heb aldoor geaarzeld om te antwoorden omdat ik van de mailinglist-opzetten kant geen kaas gegeten heb. De organisatorische kant van de boekenlijst zou ik wel willen en kunnen doen denk ik.

Reactie Wendy:

Prima, dat aanbod van jou!! Het kristalliseert zich steeds meer uit hoe we  vinden dat het moet, volgens mij moeten we nu niet te lang meer wachten met beginnen. De belangrijkste vraag is nu nog: mailinglist of newsgroup Ik vind het lastig om een keuze te maken. Een newsgroup is makkelijker, kunnen we zo mee beginnen, maar wel vrijblijvender, met daardoor misschien minder kans op een zinvolle discussie. Een mailinglist bindt meer, maar heb je toch niet zo een twee drie gestart.Ik neig toch naar het snel starten, omdat ik bang ben dat het initiatief anders verzand. Ik denk dat we alle webgrrls op de hoogte moeten brengen via het driewekelijks blad. Wil jij dat doen? Ik stel voor dat jij een startmailtje post in de newsgroup dds fictie, en dat je dat aan ons laat weten. Een eerste peilingsmailtje bedoel ik dan. Wie doet er mee. Word het te veel werk, dan laat je ons dat ook weten, zodat we kunnen inspringen.

Ik heb al gelezen dat Jeanne eigenlijk liever een mailinglist wil. Ik vind dat ze heel goede argumenten heeft en ik zou dat zelf ook prima vinden Alleen ben ik een beetje bang dat het dan te lang blijft liggen, en verzandt. Ik vind dat we gewoon een begin moeten maken, dan kunnen we altijd de vorm nog veranderen, maar dan hebben we tenminste iets.

Ik ben wel heel blij dat jij aanbiedt om het organisatorisch te trekken, want daar staat of valt het mee.

En toen kwam Jeanne met de oplossing:

Ik waag het er weer eens op. Ik vond nl. een vrouw die bereid is 'onze' mailing list te runnen - het  technische gedeelte. Ze heet Petra Otten en ik heb haar 'ontmoet' via een mailing list die niet zo erg wil lopen, nl. een lijst over mystery liefhebbers. Mijn voorstel: ik zoek met Petra uit hoe het technisch precies moet dwz zij vertelt het mij en ik geef het door) en via een cc-systeem zetten wij even de laatste puntjes op de i mbt bv of we regelmatig een boek  voorgeschreven willen zien en zo ja om de hoeveel tijd.  Dat regelen zou jij verder toch doen, he, Wendy?

Prima, (zei Wendy) dat je iemand gevonden hebt voor het technische gebeuren.Overigens had ook een van de Astrids zich voor iets aangeboden, dat meldde ze kort geleden weer. Misschien attent om haar ook nog even expliciet erbij te vragen? Eisjen van der Kraaij had zich aangeboden voor het organisatorische deel. Als reactie daarop heb ik, voor het geval het veel werk was, aangeboden hand en spandiensten te verrichten.Het laatste mailtje dat ik van Eisjen kreeg, wekte bij mij de indruk dat ze heel druk was o.i.d. dus misschien moet zij ook nog even duidelijk gevraagd worden of ze het echt wil doen. Ik mail haar wel even.

Wil iedereen die mee wil denken/belissen zich nu bij mij melden, zodat we  de Webgrrls lijst niet meer vervuilen? Volgens mij moeten we dan in een  kleine week (misschien nog eerder) van start kunnen. 

En de volgende grrls meldden zich:Lies, Jeanne, Marion, Petra, Yvonne, Eisjen, Liesbet, Miriam en Wendy natuurlijk.

Petra kwam met de kern van de vraag met betrekking tot het starten van de lisjt:.

Het enige wat ik daarvoor zou moeten weten, is de naam van de lijst. Ik heb wel een paar ideetjes voor de naam. Ik heb een file geopend die ik 'boekengrrls' genoemd heb,  maar het is een naam die ik oorspronkelijk voor deze lijst al in gedachte had. 'Boekgrrl' is wat sneller, afgeleid van 'bookwoman'. 'Webboek' is nog sneller maar te weinig vrouwelijk denk ik. 'grrlleeslijst' of gewoon 'webgrrlboekenlijst' dat wordt allemaal zo lang he. Ben benieuwd of er andere nieuwe namen komen of reakties.

En op de vraag wanneer we zouden kunnen beginnen: 
Morgen :-)

Ik wil nog een boeksuggestie doen, het lijkt me leuk ivm dat mooie schrijfsel van Liesbet en een advertentie over/van een boek van Doris Lessing 'Terug naar Afrika' bij De Slegte nu voor f19.90... Is dat leuk, lekker, interessant? Vast wel he? 

Wat betreft de naam van de lijst::

Het enige wat ik daarvoor zou moeten weten, is de naam van de lijst  Xantippe, misschien, naar de vrouwenboekwinkel? Of krijg je dan auteursrecht problemen? Boekgrrls van Lies lijkt me ook heel aardig.

En dan op 21.01.97

Daar is-ie dan, onze eigen vrouwenboekenlijst. Boekgrrls is de voorlopige naam. We zijn nog bezig met de definitieve vormgeving (wat bespreken we, om de hoeveel tijd, wie bepaalt dat en nog het een en ander) en van nu kun je aan die discussie meedoen door je bijdrage te sturen naar boekgrrls@aasup.nl. Wel graag eerst aanmelden als lid. De naam boekgrrls kan eenvoudig gewijzigd worden als blijkt dat een andere naam toch de voorkeur heeft. Natuurlijk moet de definitieve naam wel bekend zijn voor we de lijst in grotere kring bekend gaan makenl Eisjen van der Kraaij heeft zich aangeboden om de inhoudelijke kant verder te organiseren (wat we gaan lezen en wanneer).

Jeanne constateerde:

Waarmee de 'Chat: boeken'-thread op de WOW- lijst tot een gelukkig einde is gekomen....:-)

Samenvatting
 Eisjen