Psychologie



Elias Canetti: Het Martyrium
Een omvangrijke roman, geschreven in een verteltechniek die dwingt tot geconcentreerd lezen. Maar vooral een roman over bezeten personages die vervreemding en vaak weerzin opriepen. De hoofdpersoon Kien, de beroemde sinoloog / boekenliefhebber; Therese, zijn hysterische vrouw; een uitgekookte dwerg die wereldkampioen schaken wil worden; een 'blinde' bedelaar die droomt van dozijnen dikke vrouwen in zijn lits jumeaux ..; allen gedreven door hebzucht, het blind nastreven van een onbereikbaar doel en wantrouwen jegens de medemens. Behalve misschien Kiens broer Georges, de psychiater uit Parijs. De enige good guy?(meer)

98 redenen om te zijn
Clare Dudman
Dudman heeft zich uitvoerig gedocumenteerd over de stand van de psychiatrie in de tweede helft van de negentiende eeuw en de inspanningen van Hoffmann. De 98 redenen om te zijn, dat zijn de 98 patiënten die Hoffmann onder zijn hoede heeft. (...) Hannah is letterlijk met stomheid geslagen, maar haar gedachten worden weergegeven in cursieve stukjes die me aanvankelijk verveelden door de irrationaliteit maar op den duur bleek deze cursief afgedrukte informatie een goede tactiek van de schrijfster om de lezer de oorzaak van haar zware depressie te laten begrijpen en daarna het genezingsproces te laten volgen. (meer)

Lars Saabye Christensen: De halfbroer
Wat ik nu juist zo knap aan dit boek vind, is dat alles met alles samenhangt. Het gaat dan om zaken als de film, het schrijven, de afwezigheid, het wachten, de halfheid, het grote zwijgen en ach, waarover al niet meer. En de hoofdpersoon is misschien uiteindelijk wel die hele oude brief. Op een gegeven moment in het boek moest ik steeds grijnzen als ik de zinnetje 'Misschien. Misschien ook niet.' tegenkwam. (meer)

Coetzee, John Michael: Disgrace 
Verliefde Oudere Professor wordt afgedankt door hoer en later door studente. Zijn grootste passie "vrouwen " wordt zijn ondergang. David Lurie is ook nog eens bewonderaar van Lord Byron, de dichter die ook zonder scrupules zijn driften volgde en vond, dat een man recht had op zijn lust. Deze man is Hoogleraar in de Communicatiewetenschap. Hij begrijpt echter niets van vrouwen en niets van zwarten. Ook niets van zijn dochter Lucy , die op een afgelegen boerderij een hondenpension heeft. (meer)

Coetzee, John Michael: IJzeren Tijd (1992)
De ik-persoon, de oude blanke Zuidafrikaanse Mrs. Curren heeft net van haar dokter te horen gekregen dat ze zal overlijden aan de kanker waaraan ze lijdt. Ze is opgegeven. Als ze thuiskomt, treft ze in haar tuin een zwerver met zijn hond aan. Ze ontfermt zich tegen wil en dank over hem, en tegelijkertijd ontfermt hij zich over haar. (meer)

Henk Noort: Wat mannen echt willen...
Er zijn dagen dat ik me afvraag wat mannen willen - behalve dát. "Wat mannen echt willen...De harde waarheid over zijn zachte kanten" van Henk Noort was daarom een *must read* omdat de auteur (psycholoog) maar liefst 1700 mannen en vrouwen heeft onderworpen aan diepte-interviews. Als iemand me antwoord kon geven, moest hij het zijn. (meer)

Chiara Tissen: De Valduik 
Chiara schrijft prachtige beeldende zinnen en het boek zit bijzonder goed in elkaar. Door de creatieve beroepen die ze de hoofdpersonen toebedeelt en de typische manier van schrijven over seks en dood deed ze me aan Jan Wolkers denken. (meer)

Irvin D. Yalom: De Schopenhauer-kuur
Deze roman, een mengsel van 'literatuur, psychobiografie en psychotherapeutische pedagogiek',  is zo spannend dat ik ergens op pagina 200 (van de 389) in 'wanhoop'  de laatste bladzijde maar gelezen heb... (meer)

Irvin D. Yalom: De therapeut
Ik las dit boek omdat ik de Schopenhauerkuur van Yalom met plezier las, en de bieb dit boek van Yalom in de kast had staan. Ik legde ook dit met een tevreden gevoel weg toen het uit was. Maar vooral omdat het erg grappig is om te lezen. (meer)




 


Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 12/12/06  Eisjen

Terug naar top pagina