Nieuw Amsterdam

Boekgrrl Marike las Wat nooit is verteld voor uitgeverij Nieuw Amsterdam. Een boeiend boek met schokkende verhalen.


Boekgrrl Monalisa las dit boek in het engels. Na een matige start beoordeelde ze het boek uiteindelijk toch als interessant.


Tijdens de Shoah zijn ongeveer 18.000 Joodse kinderen vermoord. Een paar honderd kinderen keerden terug uit de kampen. Enkele duizenden overleefden door onderduik of vlucht naar het buitenland. In Kinderkroniek 1940-1945 laat Guus Luijters het kind zelf spreken. Aan de hand van dagboeken, brieven en getuigenissen van en over kinderen volgt hij hun leven op de voet. Van de inval van de Duitsers tot de scheiding van het onderwijs, van de invoering van de Jodenster tot hun deportatie naar Westerbork – en ten slotte naar Auschwitz, Sobibor en andere kampen, waar zij samen met hun moeders werden vermoord.


Door de aparte kijk op de werkelijkheid vindt boekgrrl Simone "De Wertheims" een geslaagde aanvulling en afwisseling op de rits boeken over de Holocaust.


Een boek doordrenkt van muziek en muzikale verwijzingen. Boekgrrl Simone vindt het een aanrader voor mensen die over klassieke muziek willen lezen en er tegelijkertijd een mooi opgebouwd verhaal bij willen krijgen. Uitgeverij Nieuw Amsterdam stelde dit recensie-exemplaar beschikbaar.


Karin Luiten schreef al meerdere kookboeken variërend van kinderkookboeken tot kookboeken met een nostalgische inslag.
Nu is er dit kookboek waarin gerechten uit de oven besproken worden met recepten erbij. Karin meldt ons daarover in het voorwoord: 'Veel ovenboeken gaan vooral over taarten, met hier en daar een verdwaalde quiche. Dit boek pakt het anders aan en is eerlijk in tweeën verdeeld: de eerste helft is gewijd aan hartige gerechten, de tweede aan zoete.' Na een bespreking van diverse ovens en gebruiksvoorwerpen zoals mixer,bakpapier, braadslee, staafmixer etc. komen de recepten aan bod.


Marijn, een studente aan de kunstacademie is op zoek naar een huis in Amsterdam. Ze wil niet zomaar een huis, ze wil er het liefst één met een granieten aanrechtblad en een hoog plafond, een ouderwets stevig huis dus. Aan het begin van de roman staan de weinig bezittingen die ze heeft al klaar in verhuisdozen, maar niet om naar de woning van haar dromen te verkassen. Nee, eerst gaat ze van een klein kamertje wat ze vergelijkt met het Achterhuis naar een kraakpand dichtbij het centrum. Deze woning grenst aan de achtertuin van Huib, een kunstenaar en tevens een oude liefde van Marijn, waarop ze nog steeds een beetje verkikkerd denkt te zijn. Ze fiets en loopt wat af in de stad waar het net zo'n chaos is als in haar leven. De chaos in de stad komt vooral door de aanleg van de metro en de stijgende zeespiegel.


Oorspronkelijke titel: Some Great Thing
Vertaald door Ine Willems
224 pagina's | Nieuw Amsterdam | april 2012

Lawrence Hill, de schrijver die bekend werd door Het negerboek,
schreef eerder dit boek Iets uitzonderlijk groots. Nu was Het
negerboek al een voltreffer maar dit debuut is nog beter.


Subscribe to Nieuw Amsterdam